A meghívóban 40 napirendi pont szerepel, de ezek nem mindegyike nyilvános. Kövesse velünk az eseményeket!

A cikk a hirdetés után folytatódik8:45 Ahogy ebben a cikkben leírtuk, a PécsTV YouTube csatornáján nem biztos, de az Önkormányzati TV oldalán biztosan nézhetik a közvetítést.

Némi csúszás várható, mivel információink szerint az egyik napirendi pont miatt rendkívüli gazdasági bizottsági ülést is össze kellet hívni.

9:15 Kezdődik a közgyűlés. A napirendi pontokról, és napirend előtti felszólalásokról szavaznak. Kővári a buszvégállomások visszavásárlásról szólna napirend előtt, Kóbor József pedig klímaügyben és PET-palackok ügyében kezdeményez két napirendi pontot.

Gulyás Emil nyílt ülés tartását kezdeményezi az egyik zárt ülésen tárgyalandó napirendi ponttal kapcsolatban. A döntések indoklása is a nyilvánosságra tartozik, főleg olyan kérdések esetében, amikor vitatható, hogy egy döntés hasznos az önkormányzat számára.

Páva Zsolt felkéri a jegyzőt, hogy indokolja meg miért kell zárt ülésen tárgyalni a szóban forgó napirendi pontot. Lovász szerint a kevés zárt ülésen tárgyalt napirendi pont van országos viszonylatban. Van amikor nincs is mérlegelési lehetőség. A konkrét ügyben a határozat nyilvánossága biztosított lesz, mert aláírás után felkerül az önkormányzat weboldalára a szerződés. A magánszereplő kérte a zárt ülés tárgyalását, ebben az esetben az önkormányzat mérlegelhet. Az előszerződést is zárt ülésen tárgyalták májusban, ezt 21 igen 1 nem arányban fogadta ez a közgyűlés.

Szavaznak a napirendről: Kóbor József javaslatai nem kerülnek fel.

Az eredetileg zárt ülésre szánt napirendi pontokat továbbra is így tárgyalják a fideszes többségnek köszönhetően. A teljes napirendet is elfogadják.

Kunszt Márta technikai problémát jelez, a gép nem veszi be a szavazatait. Úgy tűnik a helyzet megoldódott.

9.33 Kővári: A szocialisták ezt az ünnepi, cikluszáró közgyűlést is elrontották. Állítása szerint a szocialisták 1 forintért adták el a pécis buszokat, de mivel a köztartozásokat sem fizették meg, így NAV elvitte a buszvégállomásokat. Amiket most meg kell venni, nehogy magánkézbe kerüljenek. Erre 130 millió forintot kell most költeni.

Kóbor József a bérlakásprogramok hiányát kéri számon a városvezetésen, a Lánc utcai problémahalmaz pedig az állatorvosi lova az egésznek. A rendezett jogviszonyok között élők lakhatását teszi pokollá egyéb elemek lakásfoglalása. Tűzoltás folyik, de a nincs átfogó program. Nincs normális ingatlankezelés és ingatlanpolitika, és közben a házmesteri rendszert is vissza kellene állítani az érintett lakóközösségekben. A városvezetés és a Fidesz nem foglalkozik ezekkel a kérdésekkel, amit majd a következő városvezetésnek kell megoldania.

Páva Zsolt szerint a tűzoltás megkezdődött, a keleti városrész volt a legnagyobb feladat, ami jó példa arra, hogy milyen módszertannal lehet ennek nekiállni.

ZÁRT ÜLÉS következik – hamarosan folytatjuk.

10.30 A jelentősen elhúzódó zárt ülés véget ért, kihirdetik a meghozott határozatokat. Mindkettőt elfogadták, így a Lámpás völgy rendezésére sor kerülhet és egy ingatlancserére is amiről itt írtunk bővebben.

Első napirendi pontként elfogadták az ismét módosított költségvetést.

A Thyssenkrup befektetését azzal is “jutalmazza” a közgyűlés, hogy az utcát, ahol az egység megvalósul a cégről neveznék el.

10.45: Városi parkolókártyát vezetnek be, amivel a pécsiek a 2-es körzetben az első fél órában ingyen parkolhatnak.

10.47: Kiegészítik az ’56-os Mecseki Láthatatlanok tettyei emlékművét számos új névvel, ezek a következők:

11.00: Iratkezelő szoftvert vásárol az önkormányzat, összesen 42 millió forintért. Ezen kívül új laptopokat vesznek az új képviselő-testület képviselőinek több mint 11 millió forintért.

11.12: A Nemzeti Sportközpontok sportparkot épített volna az uránvárosi Péchy Blanka téren, illetve a Köztársaság téren, de utóbbi helyszín helyett az Alkotmány utca került be a programba. De utóbbin mégis inkább parkolókat hoz létre az önkormányzat, és a sportpark Tüskésréten lesz. Majd valamikor. Mert jelenleg az előkészítés folyik. Remélhetőleg több helyszínnmódosítás már nem lesz.

11. 20. Az IMS-szerkezetű, jelenleg használaton kívüli Árpád gimnázium felújítása: 29 millió + áfa hiányzik a felújításhoz, így az EIB hitelkeret terhére pótolják ki a projekt büdzséjét. Kővári János (ÖPE) nagyon aktív. A Fideszhez visszatalált politikus az elmúlt kilenc év előtti elmúlt nyócévről beszél. A lényeg: a szocialista városvezetés tétlenkedett, BEZZEG Ő és a fideszes városvezetés nem, és két kertvárosi iskola felújítása is megtörtént 2010 után. Arról nem beszél, hogy a harmadikra, az Árpádra az elmúlt 10 évben eddig miért nem került sor. DE MAJD MOST!!!!

Kóbor József (LMP): azt látja, hogy mindössze 30 millió forintról kell szavazni, miközben százmilliókkal tömték ki a város cégeket, amelyek sokkal kevésbé fontosak, mint az iskola. Politikai háttérrel rendelkező civil szervezeteket támogatását is nehezményezi. 2010 utáni korszak is dicstelen, nem csak a 2010 előtti.

Páva Zsolt nem érti, ez hogyan jön ide. Egymilliárdba kerül a program (UNIÓS TÁMOGATÁS!!!), ehhez képest kevés ez a 30 millió.

11.23: A déli ipari parkban iparcsarnokot épít UNIÓS PÉNZBŐL az önkormányzat. A csarnokot bérbe adnák. A legalacsonyabb bérleti díjat határozták meg most.

11.35: Kővári János az utolsó közgyűlés minden pillanatát IS kihasználja a szocialistázásra, baloldalizásra. Most éppen péterffyzik. Szerinte VÉGRE elindult egy NAGYON KOMOLY iparfejlesztés a városban. Megint az ellenzékhez szól. Időzített bombákat helyeztek el a déli ipari parkban, olyan magánbefektetők szereztek ott területeket, akik olyan bérleti díjakat szabnak, amiket akarnak. (SKANDALLUM!!!!) Szerinte ezért ment már el befektető innen.

Kóbor József (LMP): Tüskésrétről beszél. Kővári itt nagyon szeretne élményfürdőt. Szerinte az ottani infrastruktúra erre alkalmatlan. Kővári újabb kalandorberuházásra verné el a modern városok program pénzét.

Páva Zsolt: nem érti megint, hogy jön ide az élményfürdő vagy Tüskésrét. Ráerősít, hogy fejlődik a pécsi ipar. (Kóbor fogja a fejét.) Ne fogja a fejét, képviselő úr! – mondja Páva. A Honsát emeli ki pozitív példaként. Mondjuk ő nem volt ott az avatón, szalagot legalábbis nem vágott át, ez biztos.

Ez hosszú lesz, Kővári felveszi a kesztyűt: Kóbor nem ismeri a várost. Tüskésréten nem lesz ipar, alkalmatlan erre a terület. Élményfürdő: egy lehetséges helyszínként merült fel a Tüskésrét, ahol rengeteg fejlesztés zajlott.

Erb József (Fidesz): érdekes volt az, hogy korábban szántóföldeket megvettek, majd iparterületté nyilvánítottak, szerinte ez telekspekuláció volt. Most új területekről kell gondoskodni, nem telekspekulánsok bukszáját tömni. Polgármester úrral alaposan átlátták ezt a dolgot, ezt a tízéves sztorit, ami Jókai-regénybe is beillett volna.

Gulyás Emil (MSZP): a kapitalista rendszer ciklikusságának megfelelően és az uniós pénzeknek köszönhetően jelentős fejlődés történt országosan az elmúlt években, de Pécs relatíve vesztett lett, más városok ezt a lehetőséget jobban meg tudták ragadni, ezért ment el a városból 13 ezer ember 10 év alatt. 80-100 ezer lakosú városok több iparűzési adót szednek be, mint Pécs. Ezt sikerként nem lehet eladni. A kormányzat leállította a helyi autópályafejlesztési projekteket, ez is hatalmas probléma volt. Az iparfejlesztési projekteket folytatni kell.

Gyimesi Gábor (Jobbik): nem lettek felelősségre vonva a telekspekulánsok. Az elmúlt tíz évben semmiféle felelősségre vonás nem történt. Ez tovább bátorítja az adófizetők pénzének pumpolóit.

Kővári János: jogszerű telekügyletekről beszél, morális felvetés van csak sajnos ebben az ügyben. Gulyás Emil által elmondottakra reagál: valóban elég lassan tud beindulni a fejlődés. De az a gond, hogy kevés ipari területe volt az elmúlt években az önkormányzatnak.

Oszoli Dénes (Fidesz): 2010-ben 6 milliárd alatt volt az iparűzési adóbevétele Pécsnek, most több mint 8 milliárd. A telekspekuláció ezen formája jogszerű, ez egy morális vétség. Gyimesinek mondja: az elszámoltatás megtörtént, 2010-ben kétharmados többséggel nyert a Fidesz.

11.50: Vesz a város egy területet a déli ipari park mellett több mint 450 millióért egy kaposvári cégtől.

11.51: a Tüskésrét fejlesztése projekt harmadik ütemét egyelőre jegelik. Erb József egy másik napirendi ponthoz kezdett el hozzászólni, de szóltak neki, hogy még nem tartanak ott.

11.53: Csizmadia Péter (Fidesz): a buszpályaudvarok a felszámolás alatt lévő PK Zrt. tulajdonában állnak, a városnak is van követelése a céggel szemben. Most vissza akarják vásárolni a három ingatlant a felszámolási folyamat során: az uránvárosit, a kertvárosit és a meszesit.

Természetesen Kővári János, a közismert polihisztor is hozzászól a témához. Emlékeztet: hitelből épült meg a korábbi városvezetés alatt a kertvárosi buszpályaudvar, ami ráadásul rossz helyen létesült. Szerinte egy forintért adta el Tóth Bertalan és Nyőgéri Lajos a buszokat, majd visszabérelte őket, hét év börtönt kapott az érintett cég igazgatója. Ingatlanokat vitt el a NAV, többek közt ezeket az ingatlanokat is. Most kiírt a felszámoló egy pályázatot a buszpályaudvarokra abban bízva, hogy a város majd megveszi. Mivel felelős városvezetésről van szó, ezt meg is teszi, hiszen meg lenne a veszélye annak, hogy magánbefektető vásárolja meg azokat, akiktől bérelni kéne azokat.

Kunszt Márta, Gulyás Emil és Gyimesi Gábor válaszát várja.

Gyimesi Gábor: Önöknek, az Öpének van egy közösségi közlekedési szakértője, Paiger István, aki a Volvo-buszok beszerzése idején vezette a Tükebuszt. (A Volvo buszok beszerzése kapcsán nyomozás van folyamatban, két gyanúsítottal.) Annak idején volt a Fidesznek FEB-tagja a PK Zrt-nél, miért nem jelezte, hogy ez probléma. Miután a buszok kiszervezése megtörtént, állítólag senki nem tudott róla – emlékeztet Gyimesi. Ha semmis a szerződés, hogyan keletkezhetett abból áfafizetési kötelezettség. Sok mindenki benne van a PK Zrt-ügyben, de a mostani városvezetésnek is van köze hozzá.

Kővári: az ÖPE nem volt benne sem a PK ügyében, sem a Volvo-ügyben. Szerinte a Volvo-buszbeszerzés is annak következménye, hogy elvitte a NAV a buszok jelentős részét. Ezzel szembe kell nézni.

Gyimesi Gábor: a NAV nem vitte el a buszokat. 2012-ben birdették meg a flotta árverését. A buszok továbbra is jártak, a Tükebusznak még ma is rengeteg Ikarusz-alkatrész állt a rendelkezésére.

Kővári: a pécsi polgárok nézzenek utána ennek. Szerinte az egyforintos eladás bűncselekmény. Ezzel el kell számolni már.

Kóbor János: zajlik a nyomozás a Volvo-ügyben. A buszcsereprogramnak mi lesz a vége? Hűtlen kezelésről beszélünk. Meddig marad még szabadlábon a volt alpolgármester, aki ezt intézte?

Kővári János: ez addig rágalom, amíg ebben bírósági döntés nem születik.

Gyulyás Emil: két nevet kimondott, Tóth Bertalanét és Nyőgéri Lajosét. Az ő büntetőjogi felelősségüket nem mondták ki a PK Zrt. ügyében. A Tükebusz ezekkel a buszokkal szállította az embereket sokáig. Ha másként kezeli az ügyet a városvezetés, nem keveredett volna az roszág egyik legnagyobb korrupciós ügyébe, a Volvo-ügybe.

Páva unja, de nagyon, hatalmasakat sóhajt, gyorsan le is zárja a vitát. 🙂

12.13: a téma az Ifjúsági Ház felújítása. Csizmadia Péter (Fidesz): 1,2 milliárd forintos UNIÓS TÁMOGATÁSSAL felújítják az IH-t és környékét. Az IH a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt-é (ami önkormányzati cég), ezért közvetlen önkormányzati tulajdonba vennék. Cserébe adnak három ingatlant a cégnek.

12.17: Miután jót emúttkilencév előtti emúttnyócévezett, most bezöldült Kővári János. Az Európai Mobilitás Hét és Autómentes Naphoz kötődő megbízási szerződésekről szóló, amúgy rutinelőterjesztéshez is hozzá KELL szólnia, hiszen ebben IS részt vesz az ÖPE. Az utolsó közgyűlést vezető Páva nagy sóhajtással vette tudomásul a hozzászólást, de persze megadta a szót.

12.32: a környezetvédelmi pályázatok eredményei a téma. Sok pályázat érkezett, 29 óvodai és 19 iskolai pályázat érkezett. 7,5 milliót osztanak ki az óvodáknak és 12,5 milliót az iskoláknak.

Egy-két-há, Kővári János hozzászól TERMÉSZETESEN a témához! A következő FONTOS megjegyzéseket teszi:

 1. Nőtt az ökoiskolák és zöld óvodák száma a városban.
 2. Ezek eszközöket is kaptak az ökoságukhoz és zöldségükhöz.
 3. Ez a folyamat folytatódik.
 4. Ezt a célt szolgálta ez a pályázat.
 5. Köszöni a polgármesternek és a testületnek is hogy ilyen jelentős összegű pályázati pénzt tudnak kiosztani.

Kóbor József: a pályázati rendszernek ez a része tiszteletreméltó, olyanok pályáztak, akik erre érdemesek. Miután Kővári megszólította őt (ezt elfelejtettük leírni). Mi változik majd, ha ő polgármester lesz. Nem szervezne ki pénzeket külső szervezeteknek, Kővári János alapítványának sem, hogy azok osszák tovább a pénzeket.

Kővári válaszol: Kóbor József többedszer bizonyítja, hogy alkalmatlan a polgármesterségre. Az óvodák, iskolák az önkormányzathoz pályáztak, amelyeknek az elbírálásában részt vett több civil szervezet. Kóbor butaságokat mondott.

Oszoli Dénes nagyon aktív, nem csoda, ez az utolsó közgyűlése. Örülnek az intézmények, hogy lehetőséget kapnak arra, hogy a szemléletet formálják. Gyönyörű pillanat: megköszöni Kővári Jánosnak a munkáját. (FIGYELEM: Kővári NEM a saját pénzét osztotta, hanem a miénket.)

Kóbor: nem erre a pályázatra gondolt, hanem azokra a pályázatokra, amelyek esetében az önkormányzat átadja a pénzt szervezeteknek, akik továbbosztják azt.

Kővári: azt kéri Kóbortól, ne sértegesse a civil szervezeteket.

Kimondhatjuk: a mai közgyűlés hátteret adott az I. Kővári-Kóbor DeathMatchnek.

Napirend utáni hozzászólások következnek.

A megyei közgyűlésbe távozó Őri László alpolgármester (Fidesz), az átadások és megtekintések nagymestere kicsit nehez artilulálva kezdi:

 • Köszönetet mond, hogy a körzetének választópolgárai bizalmukkal kitüntették.
 • Pécsett képzeli el a jövőjét így nem közömbös számára, milyen irányt vesz a város sorsa.
 • Felfelé ívelő pályán indult el Pécs. Azt kívánja, hogy legyen erőnk és bölcsességünk ahhoz, hogy az elkezdett munkát folytatni tudjuk.
 • Október 13-án úgy járuljunk az urnákhoz: mi a legfontosabb a követlező 5 esztendőben.
 • Két világkép harcol egymással: az egyik azt mondja, változtassunk meg mindent. Ez az az irányzat, ami az emberekben lévő dühre építkezik. Ne ezt az utat válasszuk!
 • Ő a másik világképre szavaz. Nyugolomra, békére, egyetértésre, a magyar kormány partnerségére van szükség. Pécs városa nem engedheti meg magának, hogy lemaradjon.

Lovász István jegyző is elköszön. Jó volt ezzel a testülettel dolgozni – mondja. Most megy választást előkészíteni, a politikusok pedig kampányolni. Páva Zsolttól külön elköszön. Méltatja a visszavonló polgármestert, külön kiemeli, az apparátus

Páva Zsolt elköszön

Nem készült zárszóval. Nem volt könnyű a munka, sem kormánypárti, sem ellenzéki szerepből. Soha nem érezte azt, hogy nem a város iránti elkötelezettség szólt volna a poltikustársaiból. Pécs nagyon jó hely, megtisztelő volt, hogy jóban is rosszban meg tudta tenni ezt a szolgálatot. Köszöni Pécs polgárainak, hogy elviselték őket. “Akik megítélik majd ezt az öt évet, a méltányosságot ne tévesszék szem elől. Isten segítse ezt a várost, hajrá Pécs”.

Vége a közgyűlésnek

KategóriákMETÁL