Növelné az önkormányzatok által közvetlenül megpályázható uniós pályázatok számát és mértékét az Európai Bizottság alelnöke. Már most is vannak olyan források, amelyekre közvetlenül lehet pályázni, vagyis az uniós országok kormányainak kihagyásával.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Meg fogjuk változtatni a szabályokat!” – ezt Frans Timmermans, az Európai Bizottság jelenlegi és leendő első alelnöke mondta Ujhelyi István európai parlamenti képviselő vasárnapi közleménye szerint.

Az MSZP brüsszeli politikusa hangsúlyozta, hogy Timmermans akkor beszélt erről, amikor az általa Brüsszelbe hívott ellenzéki polgármester-jelöltekkel tanácskoztak. Vagyis az Európai Bizottság alelnöke határozottan kiállt amellett, hogy a jelenleginél több közvetlenül megpályázható uniós forrásra van szüksége az önkormányzatoknak.

Reális és fontos célnak nevezte az alelnök, hogy érdemben növeljék azon pénzügyi keretek számát és mértékét, amelyekre közvetlenül – vagyis a tagállami kormányok kihagyásával – pályázhatnak az önkormányzatok.

Minderre nem pusztán azért van szükség, hogy az európai közösséget érő új kihívásokhoz igazodni tudjanak, és a fenntartható fejlődést biztosítsák, de azért is, mert vannak olyan tagállamok (az EU Csalás Elleni Hivatala, az OLAF jelentéséből  egyértelműen látszik, hogy pl. Magyarország ilyen ország), ahol a kormányok nem mindig és feltétlenül a szükség, hanem oligarchikus családi érdekek mentén osztják az uniós közpénzt.

Ujhelyi megemlítette, hogy az elmúlt napokban hat magyar ellenzéki polgármestert és polgármesterjelöltet látott vendégül Brüsszelben. Parlamenti tisztségviselők és képviselők mellett négy uniós biztossal is tárgyaltak, köztük Frans Timmermansszal.

A várhatóan majd Timmermans által felügyelt “New Green Deal”, vagyis a környezeti fenntarthatóságra fókuszáló stratégiai terv megvalósítása új lehetőségeket nyithat az önkormányzatok számára is: a zöld reform ugyanis egyaránt érinti az egészséges életkörülményeket, vagy akár a közlekedést. 

Európai parlamenti képviselőként Ujhelyi István pedig azt vállalta, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy a magyar önkormányzatok a jövőben több és jobban felhasználható közvetlen forráshoz jussanak.

FRISSÍTÉS 9.20

Facebook-oldalán Péterffy Attila, a Mindenki Pécsért Egyesület és az ötpárti ellenzéki összefogás független pécsi polgármesterjelöltje a polgármesterek és -jelöltek brüsszeli látogatására és az ott elhangzottakra reagálva a következőket írta:

„A kormánypárti sajtó azzal igyekszik lejáratni az esélyes ellenzéki polgármesterjelölteket, hogy megválasztásuk esetén nem kapnak a magyar kormánytól anyagi támogatást és ezáltal rosszul járnak a helyiek. Szeged a legjobb példa arra, hogy ez az állítás hazugság, hiszen ellenzéki vezetéssel fejlődik a város” – írja Péterffy Attila, a pécsi ellenzéki összefogás, a Mindenki Pécsért polgármesterjelöltje .

KategóriákMETÁL