Helyi sajtóértesülések szerint egy tripoli szállodából hurcolták el fegyveresek.

A cikk a hirdetés után folytatódikFRISSÍTÉS kedd 7.50

A HVG a Lybia Observer nevű angol nyelvű oldal Twitter-oldalára hivatkozva azt írja, ellentmondó értesülés is megjelent a magyar újságíróval kapcsolatban, közben azt is megnevezik, hogy a magyar férfi az RTL-nek dolgozik, és egy, Khalifa Haftar tábornok erői által intézett dróntámadásban sebesült meg Dél-Tripoliban előző éjjel. A Twitter-bejegyzésben egy fotó is szerepel, amelyen a sérült riporter a kórházi ágyán ül, és látszólag nincs súlyos állapotban, és bekötözött hüvelykujját a kamera felé emeli.

Az eset jobb megértéséhez fontos tudni, hogy Líbiában polgárháború dúl, amelyben több fél is harcol egymással, a fővárosi központtal berendezkedett nemzeti egységkormány, Kelet-Líbiát és Bengázit Haftár tábornok vette be csapataival, és az Iszlám Állam is jelen van az országban, plusz még más iszlamista milicista csoportok.

Frissítés 22.45 Ügyvéd lehet, nem újságíró az elrabolt magyar férfi

Több külföldi újság is magyar újságíró elrablásáról ír, és valóban elrabolhattak a hírek szerint egy magyar, vagy félig magyar származású férfit, de az eredeti hír alapján kutatva valószínűbb, hogy nem újságírót hanem egy ügyvédet rabolhattak el.

23.30 – Az eredeti líbiai hírügynökségben említett férfi ügyvédként dolgozott korábban Budapesten. Jelenleg a kamarai tagok közt státusza nem aktív, a névjegyzékben a törölt ügyvédek közt szerepel.

Korábban írtuk

Egy líbiai hírügynökségre, a Lanára hivatkozva írja azt az olasz Rai News, hogy elraboltak egy magyar újságírót Tripoliban. A hírt mi a HVG-n olvastuk.

A külföldi sajtóértesülés szerint a magyar férfit fegyveresek, vasárnap este Líbia fővárosának egyik központi helyen lévő szállodából, az Abu Ghraiba mecset közelében lévő River Hotelből rabolták el, egy helyi kísérő is volt vele, de neki sikerült megmenekülnie.

A líbiai nemzeti egységkormány azt közölte, hogy “hozzáértők követték el” az emberrablást.

A szálloda is megszólalt a hírrel kapcsolatban, ők azt közölték, hogy a magyar újságíró már kijelentkezett a hitelből, a szobájában így már nem is volt személyes holmija.

A Lana líbiai hírügynökség szerint a magyar férfi már látható egy videón, ahol elrablói arra utasítják, mondja azt, hogy “Allah akbar”.

A HVG kereste a hírben szereplő újságírót, de mint írják, a mobilja ki volt kapcsolva, emellett megerősítést kértek a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól.

A Rai News-on azt olvastuk, hogy a hírt megszellőztető líbiai Lana ügynökség olyan forrásra hivatkozik, aki névtelen kíván maradni.

KategóriákMETÁL