A külgazdasági és külügyminiszter a pécsi dohánygyár új egységének avatására érkezett ma délelőtt Pécsre.

A cikk a hirdetés után folytatódikSzerkesztőségünk szokás szerint nem kapott meghívót a Szíjjártó-látogatásra, de nem hivatalos forrásból úgy értesültünk, hogy a BAT pécsi dohánygyárát biztosan felkeresi az Orbán Viktor hanghordozását legprofibban utánozni tudó politikus.

Munkatársunkat a Francia utcában arról tájékoztatták, hogy a külügyminiszter a dohánygyár egy új üzemének avatására érkezett, ahol füstmentes nikotinpárnákat állítanak elő. A terméket kizárólag exportra szánják. A Szabad Pécs újságíróját nem engedték be az avatóra.

FRISSÍTÉS 12.33h: Nem hivatalos forrásból, az utolsó pillanatban értesültünk arról, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Pécsre látogat hivatalos programra, és nem a BAT belvárosi, az egykori Pécsi Dohánygyár eredeti egységét keresi fel, hanem a keleti ipari parkba megy. A Finn utcába mentünk tehát, de ott semmilyen sajtóesemény nem volt. Ezt követően derítettük ki, hogy a BAT-nak a harmadik, legújabb egységében rendezik a külügyminiszteri vizitet. Oda már csak az esemény kezdetét követően, pár perces késéssel érkeztünk meg, és arra hivatkozva nem engedtek be a sajtótájékoztatóra, hogy az már éppen kezdetét vette, és szigorú utasítás, hogy azt nem lehet megzavarni. Azt is megtudtuk, hogy a sajtótájékoztatón az előzetes hírek szerint a magyar külgazdasági és külügyminisztert nem lehetett volna kérdezni.

Ebben az üzemben avat Szíjjártó Péter

Szíjjártó Péccsel kapcsolatos bejelentéseivel óvatosan kell egyébként bánni. Tavaly februárban jelentette be például, hogy Pécsen épít gyárat a pécsi Soft Flow Kft-t korábban felvásárló Foss, ami egy mezőgazdasági bitechnológiai kutatás-fejlesztéssel foglalkozó dán cég. A gyár alapkövét aztán tavaly júniusban tették le, szintén Szíjjártó jelenlétében, de azóta semmi nem történt, a Pellérdi útnál lévő ingatlan így néz ki jelenleg.

Ezen a telken építene gyárat a FOSS – Fotónk 2019 júliusában készült

Nem hivatalos forrásból úgy értesültünk, hogy talán idén ősszel megkezdődik az építkezés. Az első hírek arról szóltak, hogy 88 fővel kezdené meg működését az üzem.

FRISSÍTÉS: hétfő, 12.50 óra
A FOSS-nál nem lesz újabb esemény a választás előtt

A FOSS tervei között egy biotechnológiai kutató központ létesítése a hosszútávú cél, tájékoztatta lapunkat a Szabad Pécs megkeresésére dr. Armbruszt Simon ügyvezető.

Elmondta azt is, hogy a tavalyi sajtóeseménnyel egybekötött alapkőletételt követően ügyvezető váltás történt a Soft Flow-nál, „amely egyúttal a prioritások megváltozását is magával hozta”.

Azt írta, hogy nem terveznek idén ősszel politikai szereplők meghívása mellett semmilyen eseményt sem tartani a tervezett beruházás kapcsán.

Azt a feltételezésünket pedig határozottan elutasította, hogy a múlt évben a az alapkőletételre szervezett sajtóeseményüket a választásokhoz igazították volna, mint írta, ez tavaly “a véletlen műve volt”.

„Biztosíthatom hogy a FOSS Analytical vezetősége nincs tisztában az országgyűlési és önkormányzati választásaink esedékességével, a döntéshozatalban ez a szempont nem szerepel” – írta.

Az új biotechnológiai kutatóegység jelentős állami támogatást is kap, erről is szóltak a hírek. Ezzel kapcsolatban az ügyvezető azt írta, hogy valóban van egy együttműködésük a HIPA-val, amelynek keretében vállalták, hogy több mint 80, elsősorban kutatás-fejlesztéssel foglalkozó, magas iskolázottságot igénylő új munkahelyet hoznak létrre, és megteremtik az ehhez szükséges infrastruktúrát, nemcsak építészetileg, de funkcionálisan, műszerek beruházása által is. Nem arra vállaltak garanciát, hogy adott határidőre építenek, hanem arra hogy létrehoznak egy kivételes tudásbázissal rendelkező biotechnológiai kiválósági központot. Az ehhez szükséges infrastruktúrát a jelenlegi laboratóriumuk folyamatos fejlesztésével és a Pécsi Tudományegyetemmel kötött stratégiai együttműküdés révén egyetemi laborokban, továbbá más akadémiai szereplőkkel közösen az ország különböző pontjain működő kutatócsoportokkal együttműködve teremtik meg.

A HIPA támogatásban vállalt beruházásaik és munkahelyteremtésük a terveknek megfelelően halad, a Soft Flow Hungary Kft. már 60 főt foglalkoztat, amelynek több mint 90%-a diplomás és több mint 20%-a PhD-val rendelkező kutató, nemzetközi szinten is kiváló szakemberek.

Mint idén augusztusban fogalmazott, jelenleg négy olyan nagyszabású projekten dolgoznak a dán kollégáikkal karöltve, amelyek egytől egyig olyan innovatív megoldásokat fognak eredményezni, amelyek jelenleg nem elérhetőek az élelmiszeranalitika területén. A növekedésből adódó technológiai fejlődésük egyúttal óvatosságra is inti azonban őket, hogy a közeljövőben megvalósuló új épület beruházás tekintetében olyan létesítményt tudjanak létrehozni, amely hosszútávon képes biztosítani az innovációhoz szükséges feltételeket, emiatt nem szeretnének elhamarkodottan építkezni, ennél fontosabb a megfelelő munkaerő Pécsre vonzása és az egyetemmel történő minél eredményesebb hosszútávú stratégiai együttműködés kialakítása.

Végül az ügyvezető arról biztosított, hogy nagyon eredményesen dolgoznak az új bioanalitikai eljárásokon, amelyek közül az első termékük hamarosan piacra kerülhet egy FOSS-készülék belsejében, egyúttal transzparensebbé is téve a tevékenységüket.

KategóriákMETÁL