Hivatalos látogatáson járt Pécsett hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Szabad Pécs kérdésére azt mondta, hogy szerinte Pécs sikeres város.

A cikk a hirdetés után folytatódikSzijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pécsi politikusok és biztonsági emberek gyűrűjében érkezett meg Pécs belvárosába arra a hivatalos ebédre, amelyre a helyi politikai, tudományos és gazdasági élet vezető alakjai kaptak meghívást. A Szabad Pécs a Jókai téren rögtönzött, rövid interjút kért a külügyminisztertől, aki – sok korábbi negatív tapasztalatunktól eltérően – lapunk rendelkezésére állt. Azt nyilván meg kell azért jegyezni, hogy a Szabad Pécs nem kapott meghívót Szijjártó Péter hétfői pécsi sajtónyilvános eseményeire.

A külügyminiszter társaságában egyébként Hoppál Péter baranyai országgyűlési képviselő, Páva Zsolt, Pécs polgármestere  és Vári Attila, a Fidesz-KDNP-ÖPE választási szövetség pécsi polgármesterjelöltje és a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója volt.

A helyszín és időbeli szűk lehetőségeink miatt egyetlen bővebb kérdést tettünk fel, azt, hogy Pécset sikeres városnnak tartja-e, és elégedettek lehetnek-e az elmúlt években Pécsett Fideszre szavazók a városban történtekkel.

Szijjártó Péter válasza határozott volt, azt mondta, hogy Pécs sikeres város, amit mi sem bizonyít, minthogy csak az elmúlt ötéves polgármesteri ciklusban a negyedik avatásra érkezett vagy jelenthet be új fejlesztést.

Sőt, úgy folytatta, hogy ennek a sikernek a folytatására készülnek Vári Attilával, akinek a programját támogatják, és akivel nagyon szívesen dolgoznak majd együtt azért, hogy Pécs még sikeresebb város legyen.

Szijjártó Péter azt mondta, reméli, hogy a soproniakat ezzel nem bántja meg, de amit nagyon remél Péccsel kapcsolatban, az többek között az, hogy hamarosan ismét női kosárlabda bajnoki aranyérmet ünnepelhetnek majd a városháza teraszáról a pécsiek, amelyben szerinte egy olyan kiemelkedő sportember, mint Vári Attila miatt is bízhatnak majd, ha bizalmat szavaznak neki.

Azt már mi jegyezzük meg, hogy attól tartunk, a pécsi kosárlabda rajongók egy része minimum ellentmondásosan ítéli meg a jelenlegi és korábbi fideszes városvezetés szerepét abban, hogy – egyelőre legalábbis – leáldozott Pécsett a női kosárlabdának. 

A fentiek miatt (gerillainterjú, szűk időkeret) arra sem kérhettük a minisztert, hogy részletezze, milyen avatásokra célzott, de felsoroljuk, mikre gondolhatott.

1) A British American Tobacco, vagyis a BAT mintegy 3 milliárd forintos beruházást jelentett be 2016-ban, amelynek eredményeként a gyárban dolgozók létszáma kb. kétszáz fővel növekedhetett 2018 első feléig, a Finn utcában új gyártósoron szivarkák készülnek azóta is.

2) A Magnus Aircraft repülőgép összeszerelő üzem pécsi létesítésének bejelentésekor Budapesten, sajtótájékoztatón a külügyminiszter volt jelen a kormány részéről és mondta el, hogy a beruházást a magyar kormány is több milliárd forinttal támogatja.

3) A Foss dán biotechnológiai óriás tavaly, valamivel több mint egy éve jelentette be, hogy új kutatólaboratóriumot hoz létre, és ehhez szintén kapnak kormányzati támogatást. Az alapkőletételkor Szijjártó Péter volt jelen. Ebben a cikkünkben arról is szóltunk, hogy az alapkövet ugyan letették, de a fejlesztés még nem indult el az elmúlt szűk másfél évben, mert a cégnél “megváltoztak a prioritások”.

4) Nem sokkal rövid interjúnk előtt pedig éppen a BAT legújabb pécsi telephelyén és gyáregységében járt, ahol egy új füstmentes terméket, nikotinpárnát fognak kivitelre készíteni egy vadonatúj, a közelmúltban üzembe helyezett gyártósoron.

Szijjártó az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy Magyarország Közép-Európával együtt a növekedés motorjává vált a kontinensen, amiben nagyon nagy szerepet játszottak a vidéki városok.

A BAT, a világ egyik legnagyobb, londoni székhelyű dohányipari vállalata mintegy 7,5 milliárd forintos fejlesztéssel alakított ki új üzemet.

Szijjártó példátlan növekedésről beszélt, amit szerinte a helyi adottságok mellett segített az európai szinten legalacsonyabb mértékűnek számító magyarországi társasági adó és személyi jövedelemadó is.

“Mára Magyarország Európa-bajnok növekedési ütemmel rendelkezik” – fogalmazott. Hozzátette: az idén az első fél évben 5,1 százalékkal nőtt a magyar GDP.

Szijjártó Péter azt is kiemelte, hogy Pécs újraiparosítása az elmúlt másfél esztendőben komoly lendületet kapott, a városba települt új beruházásoknak köszönhetően is 10 százalékkal növekedhetett a megyeszékhely iparűzésiadó-bevétele.

Baranyában pedig csak az idei év első negyedében 23 milliárd forintnyi új beruházásról döntöttek az itt lévő vállalatok, ami több mint 44 százalékos bővülést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A miniszter beszédében megtisztelőnek nevezte, hogy a világ egyik legnagyobb dohányipari vállalata Magyarország és a magyar emberek mellett tette le a voksát, amikor idehozta újabb beruházását is, ezzel pedig 100 új munkahelyet teremtett.

A tárcavezető a brit székhelyű társaság kapcsán a brexitre is kitért; reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britanniával a lehető legszorosabb együttműködést tartja fenn az Európai Unió a jövőben is, hiszen “az Egyesült Királyság hazánk 11. legfontosabb kereskedelmi partnere és 6. legnagyobb beruházója”.

Hoppál Péter (Fidesz-KDNP), Pécs országgyűlési képviselője azt mondta, a Modern Városok Program elindításával Orbán Viktor miniszterelnök világossá tette, hogy a “kormány minden eszközzel támogatja Pécs újraiparosítását”, ebben pedig Pécs városának az egyik legnagyobb és legfontosabb partnere a BAT.

“Mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy Pécs régióközponti szerepét megerősítve egy fejlődő és sikeres várost szolgáljunk”.

Bernd Meyer, a BAT Európai és Észak-Afrikai Régió gyártásért felelős igazgatója úgy fogalmazott, hogy több okból is Pécset találták a legalkalmasabbnak a fejlesztésre. Az egyik az a széleskörű szakértelem, amellyel a magyar kollégák eddig három, most pedig már négy teljesen különböző típusú termék gyártását is lehetővé teszik.

Frissítés: Szijjártó Péter az ALDI-hoz is benézett

A magyar gazdaság jövőbeni sikerét az határozza meg, hogy a világgazdaság tempóját diktáló vállalatok az újításaikat hol fejlesztik ki, vezetik be és kezdik alkalmazni – vélekedett a külgazdasági és külügyminiszter az ALDI International IT Services Kft. (ALDI IT) beruházás-bejelentő sajtótájékoztatóján hétfőn Pécsen.    

 Szijjártó Péter szerint a magyar gazdaságot dimenzióváltás jellemzi, a termelésre fókuszálás helyett a magasabb hozzáadott értékű munkahelyekre, a szolgáltatásokra, a kutatásra és a fejlesztésre helyezi a hangsúlyt. A miniszter úgy fogalmazott, fontos, hogy a magyar gazdaságot a “Made in Hungary” korszakából az “Invented in Hungary” korszakába vezessük át.     Hozzátette: a magyar kormány meghozta az ahhoz szükséges döntéseket, hogy immár ne a munkahelyek száma, hanem a munkahelyek által képviselt technológiai színvonal jelentse a fő irányt. Jelentős mértékben egyszerűsítették a beruházásösztönző és -támogatási rendszert, amelynek nyomán a szolgáltató szektor beruházásait egyszerűbben, könnyebben és nagyobb mértékben tudják így finanszírozni – mondta.  

Mint fogalmazott, a magyar gazdaság jövőbeni sikere szempontjából meghatározó az is, hogy olyan lehetőségeket tudjanak kínálni a magyar fiataloknak, amelyek hozzáadott értékben, technológiai színvonalban, megbecsültségben és fizetésben is a helyben való érvényesülésre sarkallják őket, s “itt maradjanak, a nagy vidéki városainkban”. Kiemelte, hogy hazánkban összesen több mint 110 szolgáltatóközpont működik már 50 ezer javarészt huszonéves, magasan kvalifikált alkalmazottal.     

Bejelentette: az Aldi cégcsoport szolgáltató központjainak működtetését végző ALDI International IT Services Kft. (Aldi IIT) 300 millió forint kormányzati támogatás felhasználásával 1,3 milliárd forintos beruházás nyomán Pécsen hozza létre Biatorbágy után a második magyarországi szolgáltatóközpontját, amellyel 70 új munkahelyet teremt.     

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és David Godschalk (j), az ALDI International Services GmbH & Co. oHG ügyvezetője az ALDI International IT Services Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatója előtt Pécsen | Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A vállalat Magyarországról támogatja többek közt az ALDI Dél vállalatcsoport új informatikai rendszerének üzemeltetését, biztosítja immár több mint 3800 európai ALDI-üzlet, illetve 2019-től 55 logisztikai központ informatikai rendszerének zavartalan működését, sőt a vállalat egyes informatikai rendszereinek monitoring tevékenységét is a pécsi központ végzi.     

Szijjártó Péter a német nagyvállalat fejlesztése kapcsán kitért rá: Németország Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere, hazánk legnagyobb beruházója, tavaly rekord, 54 milliárd eurós forgalom realizálódott a két ország között. Szavaiból kiderült, hogy a gyümölcsöző együttműködés tovább folytatódhat a jövőben, mert a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérése alapján “a német vállalatok még soha nem voltak annyira elégedettek magyarországi működésükkel, mint ma; 84 százalékuk úgy nyilatkozott, ismét hazánkban hajtanák végre beruházásukat” – mondta.     

Hoppál Péter (Fidesz-KDNP), Pécs országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a baranyai megyeszékhelyen rendelkezésre áll a megfelelő szakembergárda a kormány terveinek végrehajtásához, ugyanis az egyetemről kikerülő hallgatók magasan képzettek, jól tudnak szolgálni újabb magas hozzáadott értéket igénylő helyi befektetéseket és beruházásokat.     

David Godschalk, az ALDI International IT Services GmbH & Co. ügyvezető igazgatója aláhúzta: a vállalatcsoport elégedett a 2013 óta Magyarországról nyújtott, magas minőségű informatikai szolgáltatással. Munkavállalóik – tette hozzá – nyitottak, rugalmasak, agilisak és több idegen nyelven is beszélnek, Nyíregyházától Milánón át Glasgowig biztosítják üzleteik, raktáraik és országos központjaik számítógépes rendszereinek zavartalan működését.     

A sajtóhoz eljuttatott írásos összegzés szerint a cég szakemberei a magyar mellett német, angol, olasz, szlovén és francia nyelven is támogatást nyújtanak. A pécsi központ létszámbővítésének köszönhetően az ALDI IIT magyarországi létszáma 150 főre növekszik majd.     

Az Aldi IIT nettó árbevétele tavaly 1,039 milliárd forint, adózás előtti eredménye pedig 52,1 millió forint volt.       

Az üzleteket üzemeltető ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. 2008-ban nyitotta meg hálózatának első áruházát Magyarországon, jelenleg országszerte 140 üzlettel van jelen a magyar kiskereskedelemben, és mintegy 3300 főt foglalkoztat. (mti)

KategóriákMETÁL