Betegnek nevezte az Asperger-szindrómával élő 16 éves svéd klímaaktivistát a fideszes politikus. Ugyanezzel a levegővel ballibezett, sorosozott és klímaélősködőzött is.  

A cikk a hirdetés után folytatódik



Hoppál Péter feszegeti teljesítőképessége határait. Egyetlen Facebook-poszton belül a következőket csinálta:

  • Lebetegezett és leszerencsétlenezett egy Asperger-szindrómás fiatalkorút
  • Klímahisztériát és klímaélősködőket emlegetett
  • Sorosozott
  • Vadul ballibezett

Mindez persze nem valami eredeti okfejtés, számos fideszes propagandamédium tette ugyanezt, itt van például a valódi újságnak már nem nevezhető Origo cikke. Trumpista véleményvezérek az Egyesült Államokban ugyanezeket a kliséket használják ebben a témában. 

A hétfőn az ENSZ klímacsúcsán felszólalt 16 éves, Asperger-szindrómával élő svéd klímaaktivistával kapcsolatban a következő magvas gondolatokat osztotta meg követőivel Hoppál Péter:

A ballibezést, sorosozást megszoktuk a fideszes propaganda kulcsszavait eminens gyakorisággal használó Hoppáltól. Azt nem teljesen értjük, hogy a klímahisztéria kifejezés használata csak Greta Thunberg klímacsúcson való szereplésének szólt vagy az egész klímaügynek, tehát a tudományosan többszörösen alátámasztott klímaválságról folytatott nemzetközi eszmecserét is hisztériának tartja-e a legfideszesebb pécsi karnagy.

Ami viszont minimum megdöbbentő, hogy a volt iskolaigazgató Hoppál, aki elvileg pedagógus, simán lebetegez egy Asperger-szindrómával élő fiatalt. Pedig politikusként és pedagógusként is illene tudnia, hogy az Asperger-szindróma az autizmus spektrumzavarok közé tartozik. Ezeket bizonyos civilizációs, értelmi és érzelmi szint felett nem tekintjük vagy nevezzük betegségnek, hanem állapotnak vagy fejlődési rendellenességnek. A svéd lány például szuperképességnek tartja szindrómáját. Aminek bőven van alapja, az aspergeresek sok esetben az átlagosnál sokkal magasabb intelligenciaszinttel rendelkeznek. 

Lehet a Thunberg-jelenséget kritizálni, ez a cikk például korrekt érveket felhozva teszi ezt. De Hoppál, visszaböfögve a Fidesz propagandaoldalainak egyenszövegeit, a sorosozás mellett jó nagyot rúg úgy mellékesen a autizmussal élőkbe, köztük az Asperger-szindrómásokba is. Az Autisták Országos Szövetségének honlapján az autizmus leírásában egyetlen egyszer sem szerepel a betegség szó, nem véletlenül. Magyarországon a becslések szerint 100 ezer autista él. Greta Thunberg lebetegezésével őket is megbélyegezte Hoppál Péter. Pedig egyre több országban tesznek komoly erőfeszítéseket annak érdekében, hogy az ilyen fejlődési rendellenességgel élők minél könnyebben integrálódjanak a társadalomba, amit egészen biztosan nem segít, ha befolyásos, sokak által tisztelt politikusok betegnek nevezik őket.

A Trump amerikai elnököt támogató, jobboldali Fox News csatornán Michael Knowles jobboldali politikai kommentátor egy tegnapi műsorban, amellett hogy Hoppálhoz hasonlóan klímahisztériát emlegetett, a “mentally ill” (mentálisan beteg, fogyatékos) jelzővel illette Greta Thunberget. A Fox News az eset után bocsánatot kért

Kíváncsiak vagyunk, Hoppál Péter is megteszi-e ugyanezt. 

FRISSÍTÉS, 09.26., 20.40: Hoppál Péter időközben módosította Facebook-bejegyzését és a beteg szót az aspergeres jelzőre cserélte le. Korrekt persze az lett volna, ha ezt a változtatást külön jelzi és esetleg elnézést kér.


KategóriákPUNK