A Mindenki Pécsértnek még van pár napja eldönteni, hogy fellebbez-e a választási bizottság szombati döntése ellen, miszerint nem számoltatják újra a pécsi belvárosi körzetben lévő szavazatokat. Amit azért adott be az ellenzék, mert Kővári János (ÖPE) és Pentz Thomas (Momentum) közt 22 érvényes szavazat volt csupán a különbség, de volt egy csomó érvénytelen voks is az urnákban. Aki még Pentz mellett izgulhatott, az Barkóczi Csaba, a Nemzeti Fórum által a pécsi kormánypárti választási szövetségbe delegált jelölt lehetett, Kővári számára nem volt igazi tét.

A cikk a hirdetés után folytatódikElutasította a választási bizottság a pécsi ellenzék beadványát, azaz nem számolják össze újra a pécsi belvárosban leadott szavazatokat. Ismert lehet, hogy Pécsett a 7-es számú, azaz a belvárosi választókerületet Kővári János (Fidesz-KDNP-ÖPE) nyerte, de csupán 22 érvényes szavazattal győzött. És 120 feletti volt az érvénytelen szavazat a Momentum országos szóvivőjének, Nemes Balázsnak a közlése szerint.

A Pécsi Stop úgy értesült, hogy a választási bizottság 4-4 arányban szavazott az újraszámlálás mellett és ellen, de az elnök nemet mondott az újraszámlálásra – márpedig szavazategyenlőség esetén a bizottság elnökének a voksa dönt. Azt nem tudjuk, hogy formai vagy tartalmi okokra hivatkoztak-e a nemmel szavazók.

A Mindenki Pécsértnek még van pár napja eldönteni, hogy fellebbeznek-e a választási bizottság szombati döntése ellen, ha igen, akkor nem lesz még jogerős ennek a körzetnek a végeredménye, és akkor bíróság dönt az ügyben. Csakúgy, mint arról, hogy Komlón tartsanak-e új választást egy szavazókörben. Azzal kapcsolatban is ma született választási bizottsági döntés, mint azt a Szabad Pécs megírta, ott formai okokra hivatkoztak a nemmel voksolók, és ott is szavazategyenlőség állt fenn.

Pentz Thomas tehát még izgulhat, Kővárinak amúgy nem ezen múlik, hogy bejut-e a közgyűlésbe.Izgulhat azonban a kormánypárti Barkóczi Csaba. A választást megelőzően az Ispitalja Baráti Kör nevű közösséget is kezdeményező Barkóczi ugyanis a hatodik volt a Fidesz-KDNP-ÖPE pécsi területi listáján. Miviel az előtte lévők közül csak Kővári János jutott be a pécsi közgyűlésbe, a kormánypártiak pedig öt mandátumot szereztek kompenzációs listáról, így a lista hatodik helyén lévő képviselőé a hely, azaz Barkóczié.

Vagyis, ha újraszámolás jönne, és esetleg megfordulna emiatt az eredmény, akkor Kővári is listáról jutna be a házba, és az első hat helyett, az első öt helyre osztanák ki a mandátumokat.  

Barkóczinak így csak akkor lenne esélye ismét bejutni a pécsi közgyűlésbe, ha Vári Attila a várakozásoknak megfelelően esteleg majd visszaadja a pécsi képviselői mandátumát. Ő nem csak polgármesterjelölt volt ugyanis, hanem listavezető is. Igaz, abban az esetben már nem számítana a listán betöltött hely, azaz nem jutna be senki automatikusan, hanem a képviselői mandátumot nem szerzett, és a listán rajta lévő politikusok közül nyerné el az a Vári által feltételezetten visszaadott mandátumot, aki a szövetség döntése szerint erre a legalkalmasabb. Barkóczi után egyébként Bognár László következik a listán, így ha Vári lemondana, és maradna az, hogy Kővári a belvárosból közvetlenül bejutó jelölt, akkor neki lenne a legnagyobb esélye újra képviselőnek lennie. Igaz, az előzőek szerint elvben a többieknek is ugyanannyi esélyük van papíron, habár közülük is valószínűleg inkább a fideszeseknek kedveznek, azaz ha valami miatt nem Bognárnak, akkor Haári Józsefnek vagy Haász Jánosnak állhat a zászló.

KategóriákMETÁL