Bár hivatalosan még néhány nap hátra van a választási kampányból, valószínűleg már minden eldőlt, mindenki tudja, hova húzza az ikszet vasárnap. 

A cikk a hirdetés után folytatódikNémi izgalmat esetleg a Borkai-ügy hozhat, persze csak ha lesz az agyonmémesített, szétkattintott ordenáré részleteken kívül bizonyítékokkal alátámasztott korrupciós szál is a történetben. (Mondjuk az egyik lehetséges korrupciós szálat már évekkel korábban megmutatta a sajtó, ha az érintett hatóságok vezetői a dolgukat végeznék a Fidesz politikájának kiszolgálása helyett, akkor a borkais videó el sem készülhetett volna, mert bizonyos szereplői még most is egy jól őrzött helyen lennének.) Ha nem, akkor minden megy tovább úgy, ahogy eddig, annyi különbséggel, hogy már azt is tudjuk, hogy a fideszes elit keresztény szabadságába belefér a vélhetően prostitúciós hátterű gruppenszex meg a korrupciógyanú. Persze csak akkor, ha azt a bűntársaik követik el. Képzeljük el, mi lenne itt, ha mondjuk Botka Lászlóról kerültek volna elő ilyen felvételek. Talán még külön pornócsatornát is indított volna a köztévé, hogy bemutathassa a ballibsi skandallumot, és olyan tolvajozás menne Bayer Zsolttól a Mecseki Srácok nevű jelentéktelen pécsi Fidesz-blogig, hogy Polt Péter adná a másikat. Így, hogy ők kerültek szó szerint szopóágra, a vasárnap valószínűleg újrázó Borkait úgy vonultatják majd vissza valami kamu indokkal egy-két év múlva, hogy érdemei elismeréseként megkapja a frissen alapított állami kitüntetést, a kokacserje levelekkel ékesített Michelle Wild-érdemrendet.

Nehezen tudom elképzelni egyébként, hogy túl nagy felfordulást okozna az országban, ha kiderülne, tényleg pihentetnek néhány gyanús milliárdot a győri sztori főszereplői valahol a világban. Ennél sokkal-sokkal több közpénzt alakítottak át magánvagyonná az orrunk előtt az elmúlt években, és a jutalmuk újabb és újabb kétharmad lett meg persze újabb és újabb milliárdok. “Mindenki lop” – mondja legyintve a Fidesz-szavazó, ha szembesül az “ügyekkel” vagy mondjuk Tiborcz Istvánnal, aki személyesen viszi el a nappalijából a nagymamától örökölt ezüstöt. Mindenki lop: így teríti szét a nagyurak bűnét az istenadta nép. Mindezt azért, hogy ne érezze magát átverve amiatt, hogy hetedíziglen kirabolják, és még tapsolnia is kell hozzá. Vesztesek, de elhiszik a mesét arról, hogy győztek. Ez Orbán nagy varázslata. 

Pécsen is elbotorkáltunk lassan a célegyenesbe. A tavalyi és az idei választás helyi eredményei alapján úgy néz ki, van esélye az ellenzéknek, de a Fidesz mozgósítási erejét és helyben is brutális pénzügyi és médiatúlsúlyát ismerve egyáltalán nem lefutott a meccs. Simán elképzelhető, hogy a jelek szerint minimális személyes önállósággal sem rendelkező, a helyi fideszes elittel üzletileg is szépen összegabalyodott, brutális közhelyeket ismételgető Vári Attilából polgármester lesz. Pedig a politika által egyengetett úgynevezett karrierjének egyik legjelentősebb állomása az volt, hogy az általa kilenc évig vezetett önkormányzati cég üresen kongó kasszájában közel egymilliárdos segélyt helyezett el a kormány a közvagyonból. Ha a közgyűlési többség megszerzése is összejön a Fidesznek, akkor ezentúl tényleg senkinek nem kell fáradnia részletes választási program kidolgozásával. Elég lesz néhány primitív szlogen és semmitmondó ígéret, egy-két méretes hazugság az ellenfélről, meg egy magas és – khm – nem túl kommunikatív volt sportoló, aki lendületesen el tud haladni az őt kérdezni akaró újságírók mellett.

Pedig itt nincsen Audi-gyár meg nettó 300 ezres átlagfizu, mint a gazdaságilag sokkal fejlettebb, Pécstől egyre nagyobb távolságba kerülő Győrben. Ott könnyebben napirendre térnek a választók az amúgy is magasról leszart demokrácia szisztematikus leépítése, a jachtos kurvázás, meg a gazdasági és politikai elit közpénzekre fókuszáló szövetsége felett, mert megy a szekér, és különben is, az már majdnem Ausztria. (Persze csak majdnem: a szomszédban csak a korrupcióról való pártelnöki fantáziálgatás elég volt egy kormányválsághoz és egy addig folyamatosan erősödő párt jelentős meggyengüléséhez. Ehhez kapcsolódóan az a rossz hírem van, hogy amíg ebben nem tudjuk utolérni Ausztriát, addig másban sem fogjuk.)

Szóval ha itt, az aljasságot aljasságra, hibát hibára, bénaságot bénaságra halmozó városvezetéssel sújtott, gazdaságilag leszakadó Pécsen sem zavarják el a választók a Borkai-féle ügyeket simán elnéző, velejéig romlott NER pofánkba röhögő uraságait a kontraszelektált, korrupt nénikéjükbe, akkor tényleg felkészülhetünk arra, hogy az orbánizmus nyomasztó operettdemokráciája nem hogy velünk marad még évekig, de minden sarokban levakarhatatlanul lerakódik keményen, vastagon. Jachtos-kokós kurvázásokkal, telek- és egyéb panamákkal, sunyi félrenézésekkel, az egész országot erkölcsileg lenullázó rokonokvilággal, szóval ezzel az életünket beterítő mindennapi szarfolyammal együtt.

KategóriákPUNK