November 10-én új szavazás lesz egy komlói, azon belül is a kenderföldi, 13-as számú szavazókörben. Ami miatt jelenleg már Ferenczy Tamás áll nyerésre Polics Józseffel szemben. Sőt, nem csak nála fordult meg a szavazás állása.

A cikk a hirdetés után folytatódikNem csak a teljes ellenzék által támogatott  Komló Összeköt Egyesület polgármesterjelöltje vette át a vezetést Komlón a polgármesteri székért vívott harcban Polics Józseffel, a régi, fideszes polgármesterrel szemben, de az adott választókörzet ellenzéki képviselője is nyerésre áll jelenleg.

A képviselői helyért Komló 5-ös számú egyéni választókerületében a verseny négy jelölt közt folyt, de igazából csak két személynek van esélye nyerni, ezt már előtte is lehetett sejteni, most pedig már tudni is lehet. A választás után a nyertes Orsós Ferenc lett, a Fidesz-KDNP jelöltje, ugyanakkor a győzelmét nagyban a fent már emlegetett 13-as számú szavazókörnek köszönette. Olyannyira, hogy hiába nyert (illetve tűnt úgy, hogy nyert) október 13-án 408 szavazattal, 47,06 %-os választási aránnyal Hidegkuti Szabolccsal, a Komló Összeköt jelöltjével szemben, aki 317 voksot (36,56%) gyűjtött, a bíróság döntése után Hidegkutinak van több szavazata (egészen pontos számot nem ismerünk, de a fordulat /egyelőre/ biztos).  Magyarul a bíróság által megsemmisített szavazatok miatt (13-as szavazókör, Kenderföld) teljesen elapadt Orsós Ferenc október 13-i “végelszámolásnál” szerzett előnye.

Mint megírtuk, Komlón a kenderföldi szavazókörben botrány volt amiatt, hogy sokakat úgy kísértek be a szavazófülkébe voksolni, pedig nagyon nagy valószínűséggel nem állt fenn a legtöbbekkel szemben olyan körülmény, amely miatt erre jogszerűen lehetőségük lett volna.

Nagyon szoros volt a verseny Komlón az 1-es számú egyéni választókerületben, ahol az ellenzéki jelölt, Kispál László csupán 8 szavazattal lett győztes a fideszes Molnár Zoltánnéval szemben.

A Fidesz is megtámadta az eredményt. Korábban a Szabad Pécs nem pontosan adott hírt erről, mivel azt írtuk, hogy az újraszámlálást kezdeményezték a kormánypártok, de ők is új választás kiírását szerették volna elérni. (A pontatlanságért elnézést kérünk!) Az viszont pontos volt, hogy a Fidesz beadványát is elutasította a Baranya Megyei Területi Választási Bizottság. A Fidesz is fellebbezett azonban a bírósághoz a döntéssel szemben, nekik azonban nem fordult meg a korábbi határozat végkimenetele, a Pécsi Ítélőtábla pénteki döntése szerint sem kell megismételni a szavazást Komlón az 1-es választókerületben. És ahogyan az 5-ös választókerület 13-as szavazókörére vonatkozó november 10-i új szavazással kapcsolatban, itt is a határozat jogerős, mert az ellen fellebbezésnek, további jogorvoslatnak helye nincs.

A Fidesz amúgy egy helyi idősek otthonába kivitt, mozgóurnás szavazással kapcsolatban nyújtott be fellebbezést, és kérte az új szavazást, de azok, akik ebben az ügyben tanúskodtak a Fidesz beadványa mellett, nem voltak jelen a mozgóurnás szavazásnál, jegyzőkönyvet pedig nem vetettek fel akkor.

FRISSÍTÉS 22.15h

Megkaptuk egy olvasónktól az október 13-i szavazáson Komló 5-ös számú választókerületének részeredményét, azaz a kenderföldi (13-as szavazókör) nélküli adatokat. A komlói 5-ösben két szavazókör van. Az egyikben (ahol nem kell megismételni a szavazást) a Komló Összeköt képviselőjelöltje, azon belül pedig a Momentum delegáltja, Hidegkuti Szabolcs, az érvényes szavazatok több, mint 50 százalékát megszerezve, kerek 60 szavazattal vezetett Orsós Ferenc (Fidesz-KDNP) előtt.

Így kiszámítható a végeredmény (408-317) ismeretében, hogy eredetileg a kenderföldi 13-as szavazókörben már Orsós Ferenc nyert, nem kicsit, 281 voksa volt Hidegkuti 130 szavazatával szemben.

Magyarán ahhoz, hogy ő, Orsós nyerjen végül, a korábbi 150-es különbségnek/előnyének a felét is elég lesz “hoznia” november 10-én.

Kérdés azonban, hogy hányan mennek majd el azok közül, akik voksoltak a 13-asban október 13-án, azok ugyanúgy szavaznak-e mindannyian, Valamint, hogy lesznek-e olyanok, akik a választási eredmények ismerete, illetve éppen a 13-as számú szavazókörben történtek miatt november 10-én elmennek majd szavazni azok közül, akik október 13-án otthon maradtak. Hogy, ha lesznek ilyenek, azt csak találgatni lehet, hogy kire fognak inkább szavazni, de az egészen biztos, hogy november 10-e 19 óra előtt nem lehet azt tudni biztosan, hogy ki lesz a komlói 5-ös választókerület új, hivatalos képviselője, és azt sem, hogy ki lesz Komló polgármestere 2019 őszétől öt éven keresztül.

KategóriákMETÁL