Számos területen dolgoznak még a pécsi közműszolgáltató cégek, a Tettye Forrásház csokorba szedte azt, hogy ők merre újítanak Pécsett. Közérdekű közlemények.

A cikk a hirdetés után folytatódikMár a Honvéd utcába ért az egyetemvárosi víziközmű-hálózat felújítása, írta lapunknak is eljuttatott sajtóközleményében a Tettye Forrásház.

Az egyetemvárosi közműrekonstrukció több utca ivóvíz- és szennyvízhálózatának korszerűsítését  foglalja magába. A több mint 200 millió forint értékű beruházás aktuális ütemében október 28-ától, azaz hétfőtől a Honvéd utca ivóvízvezetékét, valamint a leágazó utcák fő bekötését cseréli ki a Tettye a Budai Nagy Antal utca és a Szigeti út között. 

A régi PVC-vezetékek helyett nagy teherbírású, időtálló gömbgrafitos öntöttvas cső, illetve KPE-vezeték kerül a földbe, több mint 300 méter hosszan.

A felújítás első üteme nem zavarja a Honvéd utca autós forgalmát, a Budai Nagy Antal utcától a Váci Mihály utcáig tartó szakaszon a parkolóban és a zöld sávban fognak csak dolgozni ugyanis a szakemberek.

A Budai Nagy Antal  és a Veres Péter utcák közti parkolót október 29-én reggel 8 órától várhatóan kb. 3 hétig nem lehet azonban majd használni.

Azt már lapunk jegyzti meg, hogy ez az ott lakókon túl az egyetemistákat, egyetemi dolgozókat, más, közeli cégek dolgozóit, illetve a kórházba látogatókat, valamint a módszertani bölcsődébe és óvodába járó gyermekek családjait is érinti. 

A leágazó utcák azonban – írja a Tettye –, amelyekbe 6-10 méter hosszan nyúlik be a felbontás, a környező utcákról megközelíthetőek maradnak.

A korszerűsítés későbbi ütemében (a Váci Mihály utcától a Szigeti útig tartó részen) elkerülhetetlen lesz az útszűkület, de ekkorra már a Kürt utcát teljes hosszában használhatják majd az autósok. A munkálatok alatt a PTE ÁOK 400 ágyas klinikához végig biztosított lesz a mentők behajtása.

Egy későbbi ütemben a Honvéd utca szennyvízhálózata is megújul, a korszerűsítés várhatóan 2020-ban zárul.

Félpályás forgalomkorlátozás a Málomi úton

A belvárost Kertvárossal összekötő kerékpárút kialakításához kapcsolódóan október 28-án vízvezeték-felújítás kezdődik a Málomi út Olga utca  és a Keszüi út közti szakaszán. Az Olga utcától északi irányba haladó korszerűsítés miatt a nyugati sávot hétfőtől 30 méteres szakaszokban lezárják, a forgalmat jelzőlámpás irányítás segíti. Egy-egy szakaszon kb. egy hétig marad a munkavégzéssel haladó útzár, ezt követően ideiglenesen helyreállítják az adott szakaszt.

A rekonstrukció során 170 méter hosszan újítják meg a Tettye Forrásház Zrt. szakemberei a vízhálózatot és 9 ingatlan ivóvízbekötését cserélik – ez a munka várhatóan november végén zárul.

Négy napra lezárják a Szent István teret az őszi szünetben

A Szent István tér – Ferencesek utcája találkozásánál lévő vizes csomópont átépítése miatt október 28-án 9 órától október 31-én 18 óráig teljes szélességben lezárják a Szent István tér felé vezető útszakaszt a Szent Ferenc szobornál, ez idő alatt nem lehet autóval délről megközelíteni a teret. Alternatív útvonalként a Hunyadi János utca felőli behajtás, Esze Tamás utca irányába való kihajtás áll rendelkezésre.

A lezárást tervezetten az őszi szünetre időzítették a szolgáltatók, amikor egyébként is kisebb a közúti forgalom. 

A fenti időszakban a 44-es busz terelőútvonalon jár, részletek a Tüke Busz Zrt. honlapján

Kürt utca: járható az alsó szakasz

A múlt hétvégén aszfaltozták a Kürt utca alsó, Szigeti út – Batsányi utca közti szakaszát, ahol elkészült a közműcsere, működik az új víz- és szennyvízvezeték-hálózat, így hétfőn újraindult a közlekedés a Batsányi utcáig tartó szakaszon.

A Batsányi és a Tiborc utcákban ismét az eredeti forgalmi rend lépett életbe.

A Kürt utca felső részén 90 méternyi vezeték építése volt még a napokban hátra, amikor is a PTE ÁOK Kürt utcai északi bejáratáig dolgoztak a szakemberek, amelyet ideiglenesen aszfaltszintig helyre is állítottak, vagyis várhatóan október 28-tól a Fogaras utcáig tartó szakaszt is használatba vehetik az autósok. Október végétől az utolsó, Ifjúság útjába érő szakaszon folytatódik a vezetéképítés, az új burkolat mellett új szegélyt is kap a Kürt utca.

Új vezetékek a Ferencesek utcájában

Már az új vízvezeték-hálózatról kapja az ivóvizet a Ferencesek utcája, a szakemberek a “Zöld kapu” projekttel érintett szakaszon elkészültek a vízvezetékek cseréjével. A Tettye Forrásház Zrt. a korszerűsítést az utca alsó részén is folytatta (és lassan zárja), az utolsó 20 méternyi vezeték földbe helyezése maradt hátra a templom előtti téren, amelyet várhatóan az őszi szünetre időzítve végeznek el.

Az utca szennyvízhálózatát is modernizálták: az összes közmű közül a legmélyebben fekvő (több mint 3 méterrel a felszín alatt futó) „emlékező” vezetékszakaszokat aknától aknáig haladva, befűzéses technológiával építették ki a vezetékekkel sűrűn átszőtt talajban. A napokban az utómunkálatokat végzi a kivitelező: fedlapokat cserélnek, aknákat újítanak fel, és az utolsó három bekötést építik ki. Az utolsó munkafázissal egy időben az E.ON szakemberei is megkezdték a felújítást az utca Jókai tér felé eső részén.

A Tettyétől azt írták, hogy folyamatos üzemeltetés mellett korszerűsítették a két hálózatot, összesen 700 méternyi új víziközmű került Pécs sétálóutcája alá, valoamint a környező ingatlanok bekötései is megújultak.

KategóriákMETÁL