Szigetvár független polgármesterjelöltje is szeretett volna plakátokat kihelyezni a városban. A szokásos “pozdorjás” ingyenesen kitehető plakátok villanyoszlopokra való kihelyezését a villanyoszlopok reklámjogát megszerző egyik fideszes oligarcha cége nem engedélyezte. A fizetős plakátokra pedig abszurd árat mondtak. Mára pedig újabb fordulat jött, a nagy fideszes választási csavar.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Ha egy újság vállalja, hogy egy választás előtt közöl fizetett politikai hirdetéseket, akkor azt jó előre be kell jelentenie az Állami Számvevőszéknél, egyúttal közölnie az árakat, amikből aztán nem adhat kedvezményt senkinek. Kitétel az is, hogy minden politikai szereplőnek e tekintetben ugyanazokat a feltételeket kell biztosítania. Például, ha valakinek engedélyez részletfizetést, akkor mindenkinek kell engedélyeznie, vagy amennyiben csak előreutalással lehet ilyet megrendelni, akkor minden pártnak előre kell utalnia, stb.

Ennek fényében még érdekesebb az, ami Szigetvárott történt, noha nem újsághirdetésekről van szó, de ugyanúgy politikai hirdetésekről.

A kis magyar politikai abszurd már ott elkezdődött, hogy Vass Péternek, Szigetvár független polgármesterének a szigetváriak felé kellett intéznie egy kérést, miszerint az ő polgármesterjelölti, és a mögötte álló helyi választási szervezet jelöltjeinek plakátjait kihelyezhesse Zrínyi városában. Konkrétan azt kérte, hogy a házak kerítésére, az utcáról jól látható részekre kitehessék a plakátjaikat. Erről a Pécsi Stop is írt annak idején.

A friss hír ezzel kapcsolatban az, hogy mintegy harminc lakos eddig már visszajelzett és sorra kerülnek is ki a magánházakra az ingyenes politikai hirdetések.

Vass Péter régi baloldalisága amúgy nem titok a városban, és az sem, hogy tavaly az MSZP által támogatott ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt volt, az pedig végképp nem, hogy a Fidesz Szigetvárt is bevenné, hiszen a kevés 10 ezer lakosnál nagyobb baranyai települések egyike, és a polgármester népszerűsége miatt nem állnak túl jól. A korábban volt megyei főállatorvosi pozíciót is vitt Vass nagyon kemény, határozott, szigorú ember és vezető hírében áll, akinek habitusa miatt voltak is problémái korábban (például a sertésnevelés és az oktatás közti szerencsétlen párhuzam), de ugyanígy egyöntetűen korrekt, szavatartó embernek is tartják, ráadásul Szigetvár “ellenzéki” városként is sikeres tudott lenni. Vagyis van félnivalója a Fidesznek Szigetváron idén is.

Vass Péter megkereste az E.ON-t, hogy ő és a Szigetvári Emberekért Szövetség jelöltjei szeretnének közös plakátokat kihelyezni az ingyenes, a szabad plakátolás kategóriájába tartozó “pozdorjás” módon a helyi villanyoszlopokra, a közműcég azonban az egyik legismertebb fideszes oligarcha, Garancsi István cégére, az ESMA Zrt.-re mutogatott.

Például az ő plakátja is kikerült

Ők rendelkeznek ugyanis az E.ON villanyoszlopainak hirdetési jogával.

Így hát Vass Péterék megkeresték a budapesti ESMA Reklám Zrt.-t is, ahonnan azt jelezték vissza nekik Vass Péter elmondása szerint, hogy nem engedélyezik nekik az ingyenes plakátolást. Merthogy a kihelyezés ingyenes, de a tulajdonosnak, vagy a reklámhelyet birtokló cégnek ezt engedélyeznie kell. Mondjuk a végeredményen nincs mit csodálkozni, ellenzéki politikusoknak annyi esélyük lehet a Garancsi-féle cégnél ingyenreklámra, mint Németh Szilárdnak a vegán étrendre való áttérésre.

Vagy éppen az ővé – Ez is Szigetvár

Megjegyezzük: korábban, sőt még tavaly tavasszal is lehetett szabadon plakátolni. Aztán a Fidesz-kormány szigorított a rendszeren a választási törvényben. Persze, ez azért ez nem túl meglepő, hiszen nem a magyar választásba beavatkozni valójában NEM kívánó Soros György, hanem fideszes oligarchák kezében vannak a plakáthelyek.

Emlékezhetünk, Budapesten már tavaly felpörgött ez a dolog, ott ugyanis a közvilágítást biztosító oszlopok esetében egy, a fővárosi önkormányzathoz tartozó cég közterülethasználati díjat akart kérni az MSZP-től a szabad plakátolásba beleférő, azaz az ingyenes plakáthelyekért is, ezt végül idén tavasszal a Kúriának kellett lesöpörnie az asztalról.

Ők vállalták, hogy a házuk kerítésén legyen plakát, de ez a helyzet semmiképpen sem nevezhető normálisnak

Ez után írta meg szokatlan felhívását a lakosságnak a kerítésekkel kapcsolatban a polgármester.

Aztán az iránt is érdeklődtek Vassék, hogy fizetett politikai hirdetésként tudnak-e a villanyoszlopokon hirdetni (elefántfül hirdetés), erre viszont az jött vissza, hogy több tízezer forint lenne egy darab plakát kihelyezése. Vagyis ezt nem tagadták meg tőlük, de egy ekkora városban csak a villanyoszlopos plakátokra így nagyon könnyedén több milliós összeg menne fel, néhány tíz plakát kihelyezésének pedig nem sok értelme lett volna, úgy látták.

Ugyanakkor keddre virradóra fordulat jött az ügyben. Szigetváron az E.ON villanyoszlopain, azaz a bérlő szerepében lévő Garancsi-féle ESMA Zrt. reklámhelyein megjelentek a Fidesz jelöltjeinek a plakátjai, nem a földön állva, hanem magasabban, gyorskötőzővel felrakva. Természetesen megkerestük levélben mind az ESMA-t, mind a szigetvári Fideszt, de egyelőre nem válaszoltak kérdéseinkre. Nyilván azt szerettük volna megtudni, hogy a Fidesz kapott-e engedélyt a szabadplakátok kihelyezésére.

Ugyanis vagy a Fidesz (és csatolt emberei) nagy választási hirdetési trükkjéről van szó (nr1.). Vagy létezik az ESMA honlapján fel nem tüntetett fapados jellegű hirdetési kihelyezés, ami finoman szólva komolytalanná tenné az ország egyik legnagyobb reklámcégét (nr2.). Avagy Garancsi és az ESMA mit sem tud a szigetvári fideszes gerillaakcióról (nr3.). Ha fogadnunk kellene, nagyon nagy tétben csakis az egyes számúra tennénk. 

KategóriákMETÁL