Erre Ruzsa Csaba alpolgármester tett ígéretet egy momentumos fórumon, aminek a párt európai parlamenti képviselője Cseh Katalin volt a házigazdája. 

A cikk a hirdetés után folytatódikA hétfő délutánra szervezett beszélgetésen két panelben zajlott eszmecsere egy Pécshez egészen közeli környezeti vészhelyzetről. A probléma már több mint 40 éves, mégsem sikerült azóta kellően kezelni az egykori Budapesti Vegyiművek baranyai tevékenységéből eredeztethető súlyos környezetkárosítást. 

A momentumos programot a párt európai parlamenti képviselője, Cseh Katalin azzal a vállalással indította el, hogy ez nem egy tipikus konferencia, mert nem csak párbeszédet ösztönöz, de a cselekvés lehetséges módjait is megpróbálja megtalálni. Azt is elmondta, hogy az elmúlt években akár európai uniós forrást is lehetett volna találni a garéi környezetszennyezés felszámolására. Hozzátette: “Azonban kormányunk környezettudatossága egy kőolajfinomítóéval vetekszik.”

Cseh Katalin (Momentum)

Nemes Balázs, a párt szóvivője szerint a probléma nem csak környezeti, hiszen a jogállamiság kérdésétől sem lehet elválasztani. Hiszen sok esetben a jogszabályok be nem tartása és a számonkérés hiánya vezethet környezetszennyezéshez. “Pártszínünk a lila, nem a zöld mégis ezek fontos kérdések voltak a megalakulás óta” – mondta Nemes Balázs.

Péderi Tamás, a Momentum Baranyai megyei közgyűlésbe jutott politikusa az ún. szakértői panel elején elmondta,  hogy vannak ügyek, ahol a prevenció fontos. Mint Paks II vagy a Pécs mellé tervezett atomhulladék-tároló. Viszont Garé már létező és konkrétan megoldandó problémát jelent.

Katus Eszter, az Átlátszó újságírójaként írt részletesen a Budapest Vegyiművek által itt hagyott problémákról. Hogy például a környéken még a vadhúsnak is vegyszer szaga van. Elmondta, hogy a garéi helyzet egészen az 1970-es évekig vezethető vissza. Hogyan kerültek oda a hordók, mikor vették észre, hogy szivárogni kezdtek és mikor nem lehetett titkolni az esetet. És azt is elmondta, hogy a Greenpeace pere kellett ahhoz, hogy környzetszennyezés máig tartó mértékéről született 2015-ös vizsgálat eredményeit a kormányhivatal egyáltalán nyilvánosságra hozza. A szintén érintett hidasi területeken pedig a mai napig folyik mezőgazdasági termelés. 

Fórizs Mátyás, Mikecz Dániel, Katus Eszter, Péderi Tamás

Fórizs Mátyás, a Klubrádió Légkondi című környezetvédelmi műsorának szerkesztője szerint vannak ügyek az orrunk előtt, nem kell Greta Thunbergnek sem lenni. A garéi problémahalmazt 40 éve nem sikerült megoldani, és ez számos egymást követő kormány felelőssége. Az első Orbán-kormány idején legalább sikerült a hordókat elszállítani, de a környezetszennyezés nem szűnt meg. Ráadásul vegyszerszagban élte le gyermekkorát egy egész generáció. 

Mikecz Dániel, a Republikon Intézet elemzője szerint a helyi ügyek szerepe elhanyagolhatatlan a sikeres zöld mozgalmak életében. De ezek összetettebb, nem önmagukban zajló ügyek, és Bős-Nagymaros példáját említette, ami egyúttal a szocialista állam és kormányzati döntéshozatal kritikája is volt. A Zengőre tervezett NATO-lokátor globális kontextusára világított rá. Azt is elmondta, hogy nem csak a közeli lakosságot kellene aktivizálni, de a Garé környékén található erősebb érdekérvényesítő képességgel rendelkező csoportokkal pl. a villányi borászatokat is érdekeltté és partnerré kellene tenni, hogy sikeres legyen az illetékesekre nehezedő társadalmi nyomás. 

Péderi Tamás elmondta, hogy megpróbálja a megyei közgyűlésben tematizálni a kérdést, és ezzel színvallásra kényszeríteni a kétharmados fideszes többséget.

A közönség soraiból Mindun Károly, környezetmérnök elmondta, hogy eddig több mint 10 milliárd forintot költöttek el a kormányzatok a garéi környezetkárosítás megoldására, de tényleges megoldás még mindig nincs. Az állatvilág és a szél viszi ki a szennyeződést, ezeknek a problémáknak a megoldása rövidtávon is megoldható, és feltétlenül szükséges. Hozzátette, a területet senki sem őrzi évek óta. 

Körömi Attila, Ruzsa Csaba, Schiffer András, Szabó Rebeka, Cseh Katalin

A második, politikai panel kevesebb érdeklődőt vonzott, pedig Schiffer András Cseh Katalinhoz intézett, dörgedelmesnek szánt facebookos intelmei azért némi drámát megelőlegeztek. A helyszínen már Pécs nemrégiben megválasztott polgármestere is megkapta a magáét.

Cseh Katalin a beszélgetés moderátoraként elöljáróban elmondta, hogy kiemelt céljaik közé tartozik olyan ügyek felkarolása, amelyekről a politika lemondott. Azt is hozzátette, hogy sok kérdésben viszont európai szintű szabályozás kell több szektorra, mert a helyi, széttöredezett szabályozások nem működnek. 

Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere szerint a hivatalos városi politika része ezeknek az ügyeknek a megoldása. Ahol helyi népszavazásra van szükség, és lehetőség, ott azzal, ahol jogi megoldás kell, ott azzal kell eredményt elérni. “Nincs 5-10 évünk hogy megváltoztassuk a jogi környezetet, a jelenlegi keretek között kell a lehető legjobb megoldást keresni” – mondta Ruzsa.

Ruzsa Csaba, Schiffer András

Szabó Rebeka a Párbeszéd politikusaként. Zugló alpolgármesterként a Liget példáját említette, és elmondta, hogy azért jó a különböző közösségeknek a saját problémáikról ilyen fórumokon beszélni, mert jó gyakorlatokat, esetleges új megközelítéseket tanulhatnak egymástól.

Körömi Attila, egykori országgyűlési képviselőként elmondta, hogy hidegzuhanyként érte a hír, hogy a garéi szennyezés még mindig probléma, hiszen azt hitte, hogy ez már másfél évtizede megoldódott.

Schiffer András szerint a legnagyobb probléma, hogy környezetvédelmi kérdésekben a jelenlegi kormány is liberális, neoliberális elvek szerint kormányoz. Az egyik megoldás az lehet, hogy az államnak feltétel nélkül kell kötelezettségeket kell vállalnia az egykori szocialista vállalatok ilyen örökségével. A külföldi befektetőknek pedig felelősséget kellene vállalni az adott ország környezeti és kulturális értékeiért. “Amíg az offshore paradicsomok és szabad tőkeáramlás szent tehenek az Európai Unióban, addig nem lesz változás” – tette hozzá az egykori politikus. Az egykori parlamenti képviselő helyi ügyekre terelve a szót Pécs nemrégiben megválasztotta polgármesterét is megszólította, és a mecseki erdőirtások elsősorban fideszes kampánytoposzát is felemlegette. Ezután a Momentumban bevallottan zajló belső vitákról azt mondta az egykori LMP-társelnök, hogy “amikor egy pártban egymást kizáró nézetek vannak jelen, az nem szokott sok jóra vezetni.”

A fórum végén Ruzsa Csaba a városvezetés nevében felkérte Körömi Attilát, hogy nézzék meg milyen konkrét lépésekben tud segíteni Pécs, hogy a garéi helyzet megoldódjon és ehhez jogi és szakértői támogatást is felajánlott.

KategóriákMETÁL