A harmadik elfogatóparancsot is kiadták a múlt pénteken Balogh Sándor “üzletember” ellen: bírósági elrendelés alapján immáron európai szintű a keresés. Arról, hogy a Ledina Kerámia egyik volt tulajdonosát és a budapesti vizes világbajnokság egykori gazdasági igazgatóját, az Orbán-kormány nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterének volt férjét körözi a rendőrség, a Szabad Pécs számolt be elsőként.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgészen elképesztő bűnügyi hírre bukkant nemrég a Szabad Pécs, amikor lapunk azt írta meg elsőként, hogy a Police.hu-ra feltett elfogatóparanccsal körözteti a rendőrség Balogh Sándor “üzletembert”, a Ledina Kerámia Kft. egyik volt tulajdonosát, költségvetési csalás gyanúja miatt. Nyilvánosan olyan beismerés nem volt, hogy Balogh lett volna a Ledina tulajdonosa, azonban lapunk nem hivatalos,  ugyanakkor biztosnak tudott információját az üzletember sohasem cáfolta.

Balogh ledinás tulajdonszerzéséről, az üzletemberről mini portrét is adva, EBBEN a cikkünkben írtunk. Mint ismert a Ledina Kerámiát a Páva Zsolt és a Fidesz-KDNP vezette pécsi önkormányzat alapította, és ez a cég adott elsőként otthont a Zsolnay Zrt.-től kilépő dolgozóknak, ami mára végelszámolás alá került.

A harmadik

A Szabad Pécs az új ügy, azaz Balogh köröztetése kapcsán most arról értesült, hogy a budapesti vizes világbajnokság volt gazdasági igazgatója, egyben Bártfai-Mager Andrea, az Orbán-kormány nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterének volt férje ellen kiadtak egy újabb, sorrendben már a harmadik elfogatóparancsot. Egészen pontosan egy bíróság által kiadott európai elfogatóparancsot (ez az EU országaira érvényes). A körözés a rendőrség honlapján közzé van téve. Az új elfogatóparancsot december 13-án, pénteken adták ki, ezúttal “befolyás vásárlása” gyanúja alapján. A körözést a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa rendelte el, az eljárást a Szerencsi Rendőrkapitányság folytatja le. A körözésből is kiderül, hogy Balogh Szerencsen született, azt pedig a gazdasági online lap, a G7 írta meg, hogy az elviekben dúsgazdag vállalkozónak hivatalosan nincs lakcíme.

A legújabb kiadott körözés Balogh Sándor ellen – Forrás: Police.hu

Európa, Afrika, Ázsia

Kérdés persze, hogy el tudják-e fogni ennek segítségével, hiszen Baloghnak rengeteg nemzetközi kapcsolata volt (és még mindig lehet) más földrészeken is, például Afrikában, hiszen, mint azt a fent említett portrénkban is írtuk, az üzletember a Magyar Afrika Társaság és a Magyar Bolygóközi Társaság alapító-vezetője is volt.

Sőt, sajtóhírek szerint egyáltalán nem kizárt, hogy Balogh egy harmadik földrészen, Ázsiában van, azon belül is Dubajban. Ugyanezt írja a Balogh ügyeivel korábban is részletesen foglalkozó G7 is abban a cikkben, amelyben elmondják, hogy Baloghot már kirúgták a Bp2017 Kft.-től, azaz a budapesti vizes világbajnokságot szervező cégnek már nem gazdasági igazgatója.

Casus belli vagy következmény: hibádzó 587 milliócska

Illetve, amelyben azt is megírták, hogy azért körözhetik Balogh Sándort, mert állítólag több, mint félmilliárd forintot, egészen pontosan 587 millió forint adót elcsalhatott az 57 éves üzletember, akiről (most még) Wikpédia-szócikk is van- Ott egyebek mellett azt írják róla, hogy igazi kozmopolita, és elkötelezett támogatója “a széles társadalmi rétegeket érdeklő és érintő civil ügyeknek itthon és külföldön egyaránt”.

A G7 értesülései szerint november végén az adóhatóság emberei házkutatást tartottak Balogh Sándor “cégbirodalmának” egyik központjában, abban a fővárosi, rózsadombi 16 lakásos lakóparkban, amelynek a kapucsengőjén tavaly még Balogh egykori felesége, a nemzeti vagyonért felelős miniszter, Bártfai-Mager Andrea neve is szerepelt. A miniszter nevét éppen a G7 erről szóló írásának megjelenését követően távolították el, de a lap annak idején azt is megírta, hogy a 16 lakásból ötben egyértelműen Balogh Sándorhoz köthető szervezetek vannak bejegyezve.

A gyanú szerint a kapcsolataiból élt, nem kicsit

A G7 írta meg cikkünk megjelenését követő másnap azt is, hogy Balogh Sándor ellen kiadtak egy másik körözést is, és azt már nem költségvetési csalás gyanúja, hanem befolyás vásárlása gyanúja miatt adták ki, amely elviekben akkor merül fel, amikor valaki kifejezetten a kapcsolataiból él. Annak a cikknek a végén, ügyészségi válaszra hivatkozva azt írta az online gazdasági lap, hogy „a Fővárosi Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást 10 gyanúsítottal szemben, B.S.-t a nyomozó ügyészek befolyás vásárlásának bűntette miatt 2019. május 29. napján hallgatták ki gyanúsítottként, a nyomozás folyamatban van”.

Balogh Sándor (2018) – Fotó forrása: Wikipedia (Mollyka99)

Mindez azért is érdekes, ezt már mi jegyezzük meg, mert ez alig több mint egy hónappal, 40 nappal azt követően történt, hogy lapunk, elsőként beszámolt arról a hírről, hogy megszűnt a termelés a Ledina Kerámiánál és megindul a felszámolása a cégnek.

Balogh amúgy szegről-végről “kolléga” is, illetve hát a több tucatnyi érdekeltségébe tartozó cég közt médiavállalkozást is találni, a Szerencsen működő ó, és oda bejegyzett cég által fanntartott Globo Tv, amelynek ügyvezetője a Pécsi Porcelán új ügyvezetőjeként is felbukkant, de már csak a végjáték előtt.

Vagyonelkobzás?

Azt pedig már megint csak a G7 írta meg a már említett legutolsó, Baloghról szóló cikkében, hogy az üzletember ellen „üzletszerűen elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt” folyik büntetőügy. Ez pedig egy olyan iratból derült ki, amelyet az adóhatóság küldött a cégbíróságnak, november 27-én, vagyis pont azon a napon, amikor a vállalkozóval szemben az első elfogatóparancsot kiadták. A dokumentum szerint az érintett céget teljes egészében zár alá vették a magyar állam javára, azaz gyakorlatilag a NAV vagyonelkobzást rendelt el.

Az egyik legérdekesebb dolog azonban, hogy Balogh ügyének köze lehet ahhoz a tavasszal, az Index által publikált esethez, amelyben ügyészségi nyomozók vitték el a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának Huszti úti épületéből a felderítő osztály volt vezetőjét. Az Index érdeklődésére Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes sajtószóvivője azt írta, hogy “a Fővárosi Nyomozó Ügyészség hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt nyomozást folytat, amely során a mai napon több embert előállított, hármat őrizetbe vett.” Az Index akkori információi szerint korrupciós ügyről volt szó, s az ügy jellege miatt a belső elhárítás, a Nemzeti Védelmi Szolgálat is “dolgozhatott” az érintettekre.

Az ügyhöz később az Átlátszó kapcsolta hozzá Balogh Sándort. Ők azt írták, tudomásuk szerint a korrupciós ügyben érintett lehet Balogh Sándor is. Sőt, azt is megírták, hogy a tavasszal lekapcsolt NAV felderítő osztályt vezető N. Róbert mellett két magánnyomozó is a vesztegetés gyanúja miatt indult eljárás gyanúsítottja lett: M. Kálmán, illetve K. Lajos, aki az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársaként tevékenykedett magánnyomozóként.

A napokban törölhette/töröltethették Facebook-profilját

A végére pedig egy érdekes új fejleményről, amelyre e cikk írása közben bukkant lapunk: Balogh Sándor (egyik?) személyes oldala egészen a közelmúltig elérhető volt a Facebookon, még az első körözés kiadásakor is meg tudtuk nézni és le tudtuk menteni az alább közölt fotót, amelyen egy csoportképen Balogh mások mellett Orbán Viktor miniszterelnökkel látható. Ezt a fotót a már korábban is említett és hivatkozott, Baloghról a G7 által 2018-ban írt hosszú portréban is linkelték, de mára a fotót letörölték, a helyén az az üzenet fogad, hogy nem elérhető, vélhetően a teljes Facebook-fiók törlése miatt.

Ez volt az ominózus fotó (a nyilakat a Szabad Pécs szerkesztette a fényképre) – Balogh Sándor tavaly még Orbán Viktorral állt egy csoportképen – Fotó eredeti forrása: Balogh Sándor Facebook-oldala (amit azóta törölhettek)

A G7-cikk azóta elhíresült mondata szerint Balogh Sándor

„a leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jut”.

Ami, lehetséges persze, hogy tényleg így volt, sőt, de az is biztosnak tűnik, hogy mindez legfeljebb mostanáig tartott.

KategóriákMETÁL