Szánalmas a pécsi Fidesznek az a csúsztatása, hogy ingyen átvilágítást ígértem az önkormányzati cégeknél, intézményeknél” – olvasható Péterffya Attila lapunkhoz is eljuttatott csütörtöki sajtóközleményében. Mint írta, tucatnál több ügyvéd dolgozik ma a feladaton, „akiktől ma azok várnának ingyenes munkát, akik évekig a mostani díjazás többszöröséért bíztak meg ügyvédeket.”

A cikk a hirdetés után folytatódikNapok óta próbálja a kormányhoz szervilis pécsi “sajtó” és pécsi kormánypárti politikusok azzal tematizálni a helyi közbeszédet, hogy azt mantrázzák, az önkormányzat és a pécsi önkormányzati többségi tulajdonban álló cégek, gazdálkodó szervezetek átvilágítását ingyenesnek ígérte meg Péterffy Attila a kampányban, most meg kiderült, hogy legalább 21 millió forintba kerül a vizsgálódás. A Szabad Pécs éppen tegnap leplezte le, hogy az egyik fideszes szolgamédia, hogyan ferdítette el az igazságot, hogyan manipulált egy felvételt azért, hogy azt a látszatot keltse, hogy az, amit mantráznak igaz. Merthogy senki nem beszélt ingyenes átvilágításról, sőt, Péterffy Attila kifejezetten megbízásról beszélt. A TAKA 2019 nevű, pécsi ügyvédekből álló szervezet (így van is átfedés a személyekben) a kampányban tett arra ígéretet, hogy igyekeznek munkájukkal (például közérdekű adatigénylésekkel) segíteni Péterffyék munkáját, ingyenesen, önkéntes alapon. Ezzel mosta most össze a szolgamédia és több pécsi kormánypárti megmondóember is a, kampány végeztével, a választás napja után elindított átvilágítás “behazudott ingyenessségét.

FRISSÍTÉS 20.35 – A Fidesz tíz éve 48 milliót költött átvilágításra – A Pécsi Stop ír arról, hogy a Fidesz a mostani átvilágítás kritikáján túl arról már mélyen hallgat, hogy a 2009-es időközi önkormányzati választás után, amikor Páva Zsolt lett Pécs régi-új polgármestere és sikerült negszerezniük a pécsi közgyűlési többséget, ők is átvilágítást rendeltek meg, az akkori, azaz a 2009-es első átvilágítások egyike nettó 48 millió forintba került. Azt akkor, a 2014-ben tragikus körülmények közt elhunyt Szebellédi István igazságügyi szakértő érdekeltségébe tartozó CCA Zrt. végezte el, 84 szakértőt alkalmazva, 3500 oldalas anyagot letéve az asztalra. 

És ezt elégelhette meg Pécs polgármestere, Péterffy Attila is, aki a mai napon sajtójözleményt juttatott el a Szabad Pécshez a témában. A közleményt az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

Szánalmas a pécsi Fidesznek az a csúsztatása, hogy ingyen átvilágítást ígértem az önkormányzati cégeknél, intézményeknél. Tucatnál több ügyvéd dolgozik ma a feladaton, akiktől ma azok várnának ingyenes munkát, akik évekig a mostani díjazás többszöröséért bíztak meg ügyvédeket.

„Önkéntes munkában?

Önkéntes. Maguk jelentkeztek, nem most, most már nagyjából fél éve.”

Ezt mondtam szó szerint az ATV mostanában sokszor kiforgatott műsorában augusztusban. Ügyvédek egy csapata önként jelentkezett arra a munkára, amelynek szükségességét már a választási kampányban megfogalmaztam. Azt soha, senki nem mondta, hogy ezt a munkát ingyen fogják elvégezni.

Az átvilágítás magában foglalja 13 önkormányzati társaság és 9 intézmény gazdálkodásának terv szerint zajló teljes vizsgálatát 2014 januárja óra a mai napig. A szakemberek azt vizsgálják, hogy a gazdálkodó szervezetek miként bántak a közpénzekkel, milyen volt a gazdálkodási gyakorlatuk.

Ez a munka 13 ügyvéd minden idejét igénybe veszi. Ezek az ügyvédek a Pécsett megszokott díjazás alsó határán dolgoznak.

Ingyen munkát most azok várnának tőlük, akik évekig ennek a díjazásnak a többszöröséért bíztak meg ügyvédeket, olyan szerződésekkel, ami csak a kifizetéseket garantálta, az eredményes munkát nem. Az átvilágítás egyik máris kézzelfogható eredménye pont az, hogy a számok alapján éppen az ügyvédi munkák voltak 30 %-kal túlárazva az előző öt évben.

Én nem várok senkitől ingyen munkát, ez nem több, mint annak a pécsi Fidesznek a hazugsága, amely láthatóan kampányüzemmódban ragadt. Én eredményes munkát várok, olyan áron, ami nem túlzó, ez ebben az esetben a Pécsett megszokott díjak alsó szegmensét jelenti. Ennek a munkának az eredménye már most látszik, és azt is megígérhetem, hogy még bőven lesznek eredményei.

A pécsi Fidesztől pedig határozottan kérem, hogy egyszer és mindenkorra hagyjon fel a hazugságokkal és a csúsztatásokkal. Azt kérem a párt pécsi képviselőitől, tagjaitól, hogy ha a közbeszédet nem tartják becsben, akkor legalább azokat a pécsieket tiszteljék meg őszinte beszéddel, akik még őket támogatják.

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere”

KategóriákMETÁL