Az ítélet jogerős, de a múlt év októberében, az elhíresült 2017-es kocsmai hátba támadásos verekedés után is újraválasztott alsószentmártoni polgármestert, Budai Lászlót ezúttal sem ítélték letöltendő börtönbüntetésre. Ahogyan a Mali Zoltán drávapiski polgármester elleni garázdaság miatt hozott bírósági határozat esetében sem. Ugyanakkor a polgármesteri posztjával összefüggő méltatlansági eljárás tudomásunk szerint elindult ellene. Ráadásul információink szerint februárban egy harmadik olyan jogerős ítélet is születhet vele szemben (tehát egy harmadik büntetőperben), amelyben első fokon, vagyis nem jogerősen szintén elítélték. Igaz, abban is felfüggesztett büntetést kapott.

A cikk a hirdetés után folytatódikHelybenhagyta a Siklósi Járásbíróság 2019. júniusi ítéletét csütörtökön a Pécsi Törvényszék egy hűtlen kezelés miatt indult büntetőügyben – olvasható egy bírósági eljárás lezárásáról szóló sajtóközleményben a Pécsi Törvényszék oldalán. Mint írják, az elsőrendű vádlottat, B. L.-t felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, P. L. másodrendű vádlottat hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság, s ezért az elsőrendű vádlottat 8 hónap börtönre, a másodrendű vádlottat 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság az elsőrendű vádlott szabadságvesztés büntetésének végrehajtását 1 évre felfüggesztette, továbbá az elsőrendű és másodrendű vádlottakkal szemben fejenként 1 millió 247 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

Azt már a Szabad Pécs fűzi hozzá, hogy B. L. egyenlő Budai Lászlóval, Alsószentmárton polgármesterével. Ő az előző ciklusban is polgármester volt, amikor 2017 nyarán egy elhíresült kocsmai verekedésben (vagy inkább támadásban) többedmagával bántalmazta a falujukban kocsmát és boltot üzemeltető Mali Zoltán drávapiski polgármestert.

A mostani ügyben a bíróság által megállapított tényállás lényege, hogy az elsőrendű vádlott férfit 2014. október 12-én választották meg egy baranyai kistelepülés polgármesterévé, míg a másodrendű vádlottat alpolgármesterré. Megválasztása után a polgármester úgy határozott, hogy az önkormányzati épületek takarításával a feleségét bízza meg. Az elsőrendű vádlott utasítására a másodrendű vádlott kötött megbízási szerződést a polgármester feleségével az önkormányzat épületének takarítására, aki a takarítást napi két munkaórában végezte el. Ennek ellenére teljes munkaidős fizetést, havi nettó 130 ezer forintot kapott. 2014-2016 között az önkormányzat, a megbízási szerződések alapján 2.495.526 forintot fizetett ki az elsőrendű vádlott feleségének. Vagyis a kifizetett összeg, a jelzett időszak alatt, havonta 116.071 forinttal haladta meg a munkáért járó indokolt havi összeget.

A harmadik ügy, amelyben Budai vádlott, s szintén másodfokon születhet majd valamilyen ítélet februárban az első fokú elmarasztaló határozat után, egy szintén a polgármeste településének működtetésével összefüggsébe hozható ügy. A gyanú szerint ott egy olyan munkagépet számoltak el, amely végül nem gazdagította a települést.

KategóriákPOP