Több, kifejezetten botrányos politikai közvélemény-kutatás (vagy annak álcázott politikai propaganda) kötődik a debreceni székhelyű Szinapszis Kft. Amygdala néven  ismertté vált közvéleménykutató részlegéhez, avagy ahogy korábban a Szinapszis egyik vezetője fogalmazott: “önálló jogi személyiség nélküli márkájukhoz”. Az időben legfrissebb ilyen botrányos, lejáratásra alkalmas álkérdésekkel tarkított “kutatás” a később pécsi polgármesterré megválasztott Péterffy Attiláról szólt. A Szabad Pécs arról értesült, hogy a Péterffy Attila által, még szeptemberben megtett feljelentés után a nyomozás elindult, az még tart, és hogy a Szinapszis vezetőit is ki fogják hallgatni. Még, ha a cég egyelőre nem is reagált a rendőrség megkeresésére. A fő kérdés azonban nyilván az, hogy kiderül-e, ki volt a megrendelő.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz aktuális magyar kormánynak és a Fidesznek, az ő politikai céljaiknak igencsak kedvező, álkérdésekkel és a megkérdezettek befolyásolására is alkalmas kérdezési technikával többször és visszatérően operáló Amygdala néven elhíresült közvélemény-kutató éppen a sajátságos módszerei miatt több alkalommal is bekerült a hírekbe. A legutóbb éppen az őszi, önkormányzati választási kampány ideje alatt, amikor egy, pécsi választópolgárokat felkereső kutatásban az akkori ellenzéki polgármester-jelölt, a később pécsi polgármesterré választott Péterffy Attila lejáratására alkalmas álkérdésekkel igyekeztek befolyásolni a választókat. Egyebek mellett arra utalva kérdeztek, hogy megválasztása esetén Péterffy “Soros Györgyhöz hasonlóan” beengedné az országba és a városba a migránsokat, illetve “mellékesen” megkérdezték azt is, hogy akkor is szavaznának-e Péterffy Attilára, ha kiderülne, hogy családon belüli erőszakot követett el.

Az egészen biztosnak tűnik, hogy akkor lehetne ebben az ügyben előrelépni, ha nem csak a közvélemény-kutatást végzőkig, hanem a megrendelőig is el lehetne jutni. Az biztos ugyanakkor, hogy az Amygdala vezetőinek ez nem áll érdekében. Egy korábbi ügy kapcsán, igaz, nem a rendőrségnek, hanem a sajtónak, még pontosabban a Magyar Narancsnak úgy fogalmaztak, hogy üzleti titok részét képezi, hogy ki a megbízójuk.

A botrányos “közvélemény-kutatásról” a Szabad Pécs számolt be elsőként, később azonban az országos híradásokba is bekerült. Péterffy Attila jutalmat ajánlott fel annak, aki tud egy felvétellel szolgálni, akit hívtak és esetleg rögzítette az elhangzottakat. Úgy tudjuk, végül ilyen választópolgár nem akadt. Aminek az is oka lehet, hogy – valószínűsíthetően a botrány hatására – ezek a hívások aztán nagyon hamar befejeződtek. Sőt, fideszes politikusok, például Hoppál Péter is elítélte a kutatást. Ebben a cikkünkben, az Indexre hivatkozva bemutattuk, hogy az Amygdala módszere korántsem egyedi, és az egyik legpiszkosabb politikai lejáratási technikák egyike.

A Szabad Pécs most arról értesült az ügy kapcsán, hogy a nyomozást a rendőrség elrendelte, az még tart, sőt van egy újabb határideje is, 2020. március eleje, és hogy egyszer már meg is hosszabbították a nyomozást, éppen azért, hogy a debreceni Szinapszis Kft. két vezetőjét ki tudják hallgatni. Ennek a cégnek egy részlege ugyanis az Amygdala. Úgy tudjuk, a rendőrség már írt nekik, adatokat és más információkat kérve, de nem válaszoltak egyelőre az írásos megkeresésre.

Péterffy Attila a büntető-feljelentést rágalmazás és becsületsértés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen tette meg. A nyomozást a Pécsi Rendőrkapitányság rendelte el, de egy szintén friss hír szerint immáron a Komlói Rendőrkapitányság viszi az ügyet, mivel a pécsiek Péterffy Attila polgármesterré történő megválasztása miatt kérték az elfogultságuk elismerését és az ügy áthelyezését. Ami meg is történt, a komlói rendőrség van kijelölve a nyomozás befejezésére.

Kerestük Péterffy Attila pécsi polgármestert is, hogy erősítse meg értesülésünket, illetve hogy mondja el, mit gondol most erről. Péterffy Attila megkeresésünkre elmondta: örül neki, hogy megkezdődött a nyomozás, és drukkol, hogy megtalálják az elkövetőt.

„Nem személyes indíttatásból, csupán abban bízom, hogy az elkövetkező politikai kampányok ennek nyomán talán nyugodtabb, a városhoz méltóbb hangnemben zajlanak majd” – fogalmazott Pécs polgármestere.

KategóriákMETÁL