Sajtóközleményt juttatott el lapunkhoz Pécs új vezetése hétfőn, a Tüke Busznál kialakult helyzetre tekintettel. Az elmúlt napokban ugyanis rendre jelentek meg olyan hírek, hogy sztrájkra, akár egyhetes munkabeszüntetésre is készülhetnek az autóbuszvezetők, emiatt pedig akár megis bénulhat arra az időre a város közösségi közlekedése. Erre is reagált most Pécs vezetése. Mint írták, egy középtávú, hároméves bérmegállapodásban gondolkodnak a Tüke Busz sofőrjeit illetően. Nem szeretnének ugyanakkor elhamarkodott ígéreteket tenni senki részére sem.

A cikk a hirdetés után folytatódikPéterffy Attila polgármester már abban, a minap megjelent Pécsma-interjúban is leszögezte, hogy felelősen szeretnének a cég jövőjéről dönteni, amelyet a Szabad Pécs is idézett.

A hétfő délutáni pécsi önkormányzati sajtóközleményt az ügy fontosságára tekintettel változtatás nélkül közöljük az alábbiakban.

Felelőtlen ígérgetés helyett kiszámítható jövő

Pécs város vezetése tisztában van a Tüke Busz Zrt. örökölt finanszírozási problémáival, ezen belül is azzal, hogy az elvártnál kevesebb forrás jutott a bérek emelésére. Pécs önkormányzata elkötelezett a gondok megoldásában, ám ez csak komplexen lehetséges, és türelmet igényel a cég dolgozóitól.

Pécs jelenlegi önkormányzata számos problémát örökölt a közösségi közlekedés terén (is). A normatív támogatás nem fedezi a költségeket, a buszközlekedés rendszere megújításra szorul, a drága hitelből vett buszflotta nincs Pécsre szabva és tény, hogy a Tüke Busz Zrt. dolgozóinak bérére és a béremelésekre kevesebb forrás jutott az elvártnál.

A fenti megörökölt, összetett problémakör kezelésében elkötelezett Pécs város vezetése, ám az csak világos koncepció mentén, komplexen lehetséges. Kiemelt célnak tekintjük egy a pécsiek igényeit valóban kiszolgáló, fenntartható buszközlekedés kialakítását, ennek pedig része az is, hogy kiszámítható, tervezhető jövőképet biztosítsunk a Tüke Busz Zrt. dolgozói számára. Erre elsősorban egy középtávú, hároméves bérmegállapodásban látjuk a megoldást, amelyet nem csak a Tüke Busznál, de a többi pécsi közműcégnél is célul tűztünk ki.

A fentiekkel szöges ellentétben állna, ha ma elhamarkodott ígérgetésbe kezdenénk, és az is bizonyos, hogy január 31-éig nem lesz bérmegállapodás. Pécs város közgyűlése március 15-éig fog dönteni idei költségvetéséről, addig felelőtlenség lenne bármiféle ígéret a Tüke Busz dolgozói felé. Pécs önkormányzata addig a buszvezetők és a cég többi munkatársának türelmét kéri annak érdekében, hogy megalapozott döntések és kölcsönösen előnyös megállapodások születhessenek a pécsi közösségi közlekedésről.

Ennek érdekében a bértárgyalások folytatására felhatalmaztuk a Tüke Busz Zrt. menedzsmentjét.

Egyúttal felkérjük a béremelés ügyében magát exponáló szakszervezetet, hogy tartózkodjon a felelőtlen nyilatkozatoktól és a tárgyalások során konstruktív hozzáállással járuljon hozzá a kölcsönösen kedvező eredmények eléréséhez.”

Címkék:
KategóriákMETÁL