Az LMP országgyűlési képviselője a parlament tavaszi ülésszaka előtt tartott sajtótájékoztatót. A pécsi városvezetéssel való kapcsolatáról és a Párbeszéddel való esetleges együttműködésről is kérdeztük az egykori társelnököt.

A cikk a hirdetés után folytatódik“A kormány klímastratégiájának a lényege, hogy legitimálja a Paks2 beruházást” – mondta Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője. Keresztes azt is elmondta, az LMP azon dolgozik, hogy érdemi vita és érdemi cselekvés következzen. A politikus szerint az ellenzéki városok frissen megválasztott vezetői most szembesültek azzal, hogy a klímavédelmi intézkedésekhez nincsenek meg a források. Ezért nem csak helyi, de országos politikai eszközökre van szükség. Ehhez a jogi környezet módosítása kell az LMP frakcióvezetője szerint: példaként a biomassza kérdését emelte ki. “Már a pécsi önkormányzati választási kampány során is téma volt, hogy a tűzifafelhasználás tekinthető-e biomasszának, de erről az LMP-nek határozott álláspontja van. Nem tekinthető annak, ha egy erőmű vagy akár erőműblokk azzal működik” – mondta Keresztes, hozzátéve, hogy Pécs speciális helyzetben volt, hiszen a kampányban a Fidesz is igyekezett ezt az álláspontot képviselni. Egyik konkrét céljukként a Natura 2000 védelem alá eső erdőterületeken a tarvágások betiltását nevezte meg az LMP frakcióvezetője. Egy másik konkrét célként azt jelölte meg a politikus, hogy az olyan távfűtéses lakásokban élők is pályázhassanak például az otthon melege programban, ahol biomassza alapú erőmű biztosítja az energiát, mint például Pécsen. A politikus szerint az illetékes államtitkár nyitottságot mutatott, nem tudott a problémáról és tájékozódást ígért a kérdésben.

“Ha az előterjesztéseink a kormány elé kerülnek, kiderülhet, hogy valójában mennyire elkötelezett a Fidesz a klímavédelem, a fenntarthatóság iránt” – mondta az LMP politikusa.

A Szabad Pécs kérdésére a politikus azt is elmondta, hogy egyelőre nem kapott választ arra a kérdésére Péterffy Attilától, hogy miről tárgyaltak Süli János, paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszterrel. Sőt, azt is hozzátette, hogy Pécsen is aktívan dolgozó országgyűlési képviselőként megválasztása óta nem sikerült egyeztetnie az ősszel megválasztott polgármesterrel a kérdésben. Hozzátette, hogy önmagában például az oktatási együttműködésekkel nem lenne probléma, de a kormány megpróbálhatja egy ellenzéki vezetésű várossal legitimálni a paksi bővítést, ami már igenis probléma. Erre pedig láthatóak tendenciák.

Azt is megkérdeztük, hogy az LMP volt társelnökeként, hogyan értékeli a jelenlegi társelnök nyilatkozatát, mely szerint komolyabb együttműködés is elképzelhető a Párbeszéddel. Keresztes szerint ez egyáltalán nem furcsa felvetés, van is értelme egy ilyen együttműködésnek a hiteles zöld politika érvényesülése érdekében. Azonban a politikus szerint ez ahhoz is vezethetne, hogy a Párbeszéd távolodik az MSZP-től, akár törésvonalak is kialakulhatnak.

Címkék:
KategóriákMETÁL