Az operatív törzs húsvét utáni első sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy már 122 fő meggyógyult a betegségből, és 9 fő lekerült a lélegeztetőgépről, amit nagyon nagy eredményként jellemzett. Mindeközben azonban Magyarországon a legutóbbi, legfrissebb, kedd reggel közölt koronavírus-adatok szerint viszont pont annyi gyógyult van, mint ahányan elhunytak a fertőzés következtében. 

A cikk a hirdetés után folytatódik



A fertőzöttek száma azonban napról napra több. És minden túlmutat azon is, amit “békeidőben” megszoktunk.

Számos alapellátási ügyelet és egység kap ma is egyéni védőfelszerelést.

A teszteléssel kapcsolatban is számos kérdést kaptak, mondta Müller Cecília. Az orvos, a háziorvos rendeli el a laboratóriumi vizsgálatot. Ha ők ezt elrendelik, akkor el kell végezni azt, és kötelező értesíteni az elsőfokú járványügyi hatóságot is. A népegészségügyi szakemberek határozzák meg aztán a járványügyi intézkedéseket az adott ügyben, például a felkutatandó kontaktszemélyek körét is.

A Pesti úti idősek otthonában 204 fő eddig az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, tíz fő pedig elhunyt a bentlakók közül, közölte Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos nem reagált Karácsony Gergely ma délelőtti ezzel kapcsolatos nyilatkozatára, amelyben egyrészt Müller Ceciliát is megemlítette. Miszerint a tisztifőorvos csak a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott otthonokkal szemben gyakorolt kritikát, és említette meg név szerint, miközben más otthonokban is vannak fertőzöttek.

Mint azt a Szabad Pécs is megírta, Karácsony Gergely arról beszélt, hogy a kormány rágalmakkal támadja őt a Pesti úti idősotthon miatt, miközben a kormány feladata lett volna a védőeszközök biztosítása, s miközben még olyan intézkedésekhez sem járult hozzá a kormányhivatal, 

A Magyar Nemzet kérdésére Müller Cecília azt mondta, hogy 1035 idősotthont tartanak nyilván, de mindegyik ellenőrzését elrendelte. A legnagyobb létszámú otthonok ellenőrzésével kezdenek.

„Nézzünk körül a világban! Fel kell készülnünk. Mindenki jusson ellátáshoz, akinek szüksége van rá” – fogalmazott Müller Cecília. Az RTL Híradó és a Blikk kérdésére, akik azt kérdezték, hogy miért van szükség a kórházi ágyak 60 százalékának 

Attól viszont nem kell tartani, hogy Magyarországon a gyerekek ne kapják meg a kanyaró elleni védőoltást, amire figyelmeztetett a WHO, az egészségügyi világszervezet. Magyarországon minden védőoltás be van szerezve és be is adják azokat. Müller Cecília azt mondta, hogy 12 féle kötelező védőoltás van Magyarországon. Az iskolai kampányoltások köre az, ami egyedül halasztásra kerül. A fertőző májgyulladás elleni kötelező, és a méhnyakrák elleni szabadon választott oltások azok, amelyeket később, majd a járvány elmúltával adnak be.

Az Index azt kérdezte, miért nem szűrték célzottan az idősotthonokat. Az országos tisztifőorvos szerint a WHO-protokoll szerint minden szükséges szűrést és vizsgálatot elvégeznek. Egy-egy intézménynél az adott intézmény orvosa jelzésére és döntésére kell szűrni.

Többen rákérdeztek arra is, hogy lesz-e hazánkban ún. átvészeltségi vizsgálat, azaz annak megállapítása, hogy az új koronavírus-fertőzést valaki megkapta-e, aki nem is tudott róla. Müller Cecília szerint értelemszerűen ez csak a járvány utáni időszakban lesz érdekes, és lesz akkor értelme elvégezni, és erre készülnek is. Az ellenanyagból fognak tudni a védettségre következtetni, ami “reményeik szerint” egy tartósabb védelmet ad.

A HVG azt kérdezte, hogy mi a jobb, az, hogy minél hamarabb essünk át a járványon, vagy minél hosszabban nyújtsák el a járványt. Müller Cecilia szerint ez a kétféle módszer van. Annak az útnak, amit Magyarország is választott, annak is van szintén ára. De szerinte ez kezelhetőbb és sokkal jobb módja a járvány kezelésének, hiszen ismeretei szerint így nem terhelődik túl az ellátórendszer. 

Szintén a HVG kérdezett rá arra, hogy milyen hibák történtek a Pesti úti idősek otthonában az operatív törzs szerint. Az országos tisztifőorvos azt mondta, hogy a vizsgálat még tart, később tudnak erre válaszolni.

KategóriákMETÁL