Januárban megalakult a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nkft. Galéria Divíziója, amely csütörtökön délután Budapesten, a Fuga – Budapesti Építészeti Központban mutatkozott be sajtótájékoztatón. Az MTI tudósítása szerint a célok között új projektek létrehozása, nemzetközi kapcsolatok kiépítése és markáns arculat kialakítása is szerepel. Terveznek tárlatokat például az 1980-as évek underground művészetének bemutatására, valamint kortárs művészeknek is.

A cikk a hirdetés után folytatódikPécs kulturális szektorában kiemelten fontos terület a képzőművészet, amely hosszú évtizedeken át hazai és nemzetközi szinten is ismertté tette a várost – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Bognár Szilvia, Pécs kultúráért is felelős alpolgármestere. Hozzátette: a város vezetése teljes mértékben támogatja az újonnan felállított Galéria Divízió célját, többek között azért is, hogy a kortárs pécsi képzőművészet a magyarországi és nemzetközi téren is branddé váljon, és Pécs újra felkerüljön az ország és Európa művészeti térképére.

A ZSÖK keretein belüli új divízió létrehozását azzal indokolta, hogy a városban folyó intenzív képzőművészeti tevékenység az elmúlt évtizedek sikerei után az elmúlt időszakban megtorpanni látszott. Pécs új vezetése azonban hisz abban, hogy a kultúrafejlesztés alapja lehet a jó gazdaságfejlesztésnek, a képzőművészetet idegenforgalmi, turisztikai vonzerőnek is szánják.

Fekete Valéria, a ZSÖK vizuális művészeti vezetője beszélt a ZSÖK kezelésében álló négy kiállítóhelyról, az m21 Galériáról, a Pécsi Galériáról, a Martyn Ferenc Galériáról sé a Kemence Galériáról. A céljuk az, hogy mindegyik kiállítóhely más-más karaktert kapjon, különféle célcsoportokat szólítson meg és különféle szerepeket töltsön be a városi és a hazai képzőművészeti életben.

A kiállítóhelyek közül szerinte kiemelkedik a 2010-ben létrejött Zsolnay-negyedben található m21 Galéria, amely 1200 négyzetméter területen működik, s szerinte európai szintű, korszerű galéria. Az m21 Galéria és a Széchenyi téren található, több mint 40 éve működő Pécsi Galériában a tárlatok mellett gyerekeknek és fiataloknak szóló programokat, művészetpedagógia foglalkozásokat is rendeznek majd.

Az m21-ről korábban lapunk a Munkácsy-kiállítás kapcsán írt, amikor is, éppen a nyáron a klímaberendezés felmondta a szolgálatot, ezért a Munkácsy-festmények egy ideig izzasztó környezetben voltak kiállítva, amely pedig kifejezetten nem ajánlott azoknak az alkotásoknak. Az m21 pedig eleve is kortárs művek kiállítóhelyének épült.

Fekete Valéria azt hangsúlyozta, hogy a célok megvalósításában közreműködnek az m21 Galéria nemrég felkért tanácsadói, Kozma Zsolt független kurátor, az Inda Galéria művészeti vezetője és Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria kortárs gyűjteményének főosztályvezetője.

Kozma Zsolt elmondta, hogy óriási lehetőségnek tartja ezt a felkérést, az ő feladatai között szerepel a nemzetközi kapcsolatok és csereprogramok kialakítása. “Olyan nemzetközi művészeket szeretnénk meghívni, akiknek a jelenléte nemzetközi szinten is pozícionálja az m21 Galériát” – fogalmazott.

Azt is hozzátette, hogy nemzetközi csereprogram keretében magyar művészek is bemutatkozhatnak majd külföldi helyszíneken.

Petrányi Zsolt egyedülállónak nevezte Magyarországon ezt a fajta együttműködést, miközben külföldön a tanácsadók felkérése már bevett gyakorlatnak számít. Az m21 Galéria európai léptékkel is olyan esztétikai és építészeti adottságokkal rendelkezik, amelyek maximálisan megfelelnek nagyobb külföldi és magángyűjtemények bemutatására – hangsúlyozta.

Fekete Valéria végül beszélt arról, hogy már dolgoznak a 2021-es program kialakításán, amelynek egyik kiemelt eseménye lesz az 1980-as évek underground művészetét bemutató kiállítás. Az idén  rendezik meg a magyar űrutazás 40. évfordulója alkalmából a Magyar az űrben munkacímet viselő tárlatot június végén.

A Széchenyi téren található Pécsi Galériában a jövő évben lesz látható a francia street art művész, L’Atlas kiállítása, valamint a budapesti Deák17 Galéria a gördeszkakultúra történetét, pécsi jelenét és múltját bemutató Az utca nem játszótér című tárlata. Idén április közepétől lesz látható Győrffy László, Kis Róka Csaba és Szőllősi Géza Test ördöge című közös kiállítása – sorolta a programokat a művészeti vezető.

KategóriákJAZZ