Nyolc pontból áll a kormány klíma- és természetvédelmi akcióterve, jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón, olvasható az MTI tudósításában. Jövőre betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, így például az úgynevezett PET-palackokét is. És zöldebb lehet a jövőben a Mátrai Erőmű is.

A cikk a hirdetés után folytatódikA kormány klíma- és természetvédelmi akciótervének intézkedései a miniszter szerint megfelelnek a klímapolitika három elvárásának:  hozzájárulnak a károsanyag kibocsátás csökkentéséhez, alkalmazkodást jelentenek az éghajlatváltozáshoz és szerepük van a szemléletformálásban.

Az akcióterv szerint július 1-jével megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását. Ugyanígy júliustól létrehozzák a Hulladékgazdálkodási Hatóságot. Az új hatóság feladata lesz a hulladék-gazdálkodási ágazat ellenőrzése, az illegális hulladéklerakók felkutatása és büntetése, illetve – az önkormányzatokkal együttműködésben – az  ingatlantulajdonosok kényszerítése a hulladék eltávolítására.

Palkovics László közölte, hogy jövőre betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, és minden szükséges intézkedést megtesznek azért, hogy a tömegesen előforduló, egyszer használatos termékeket más, könnyen újrahasználható, újrahasznosítható termékek váltsák fel. Sőt, támogatják a hazai vállalkozásokat az ilyen termékek fejlesztésére, gyártására.

Lehetővé teszik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását, az újrafelhasználásra nem alkalmas hulladékot pedig a tervek szerint energiává alakítják át.

Vízvédelem

A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás során kiemelt figyelmet fordítanak a hazai vizek védelmére – fogalmazott Palkovics. A tárcavezető szerint ugyanis nem engedhető meg az, hogy a külföldről származó, folyókon keresztül hazánkba érkező, felelőtlen környezethasználatból származó hulladék tovább károsítsa a természeti, nemzeti értékeket, folyókat, vizeket és azok élővilágát. A célkitűzés az, hogy 2021-ig 150 ezer hektárnyi védett természeti területen gondoskodnak az élőhelyek helyreállításáról és a megőrzés feltételeinek megteremtéséről. Az erdős terület pedig 2030-ra 27 százalékra nő.

Szigorúan fellépnek a multinacionális cégekkel szemben, hogy környezetbarát technológiákat alkalmazzanak. A magyar kkv-k, azaz a kis- és középvállalkozások megújuló energiatermelését pedig 32 milliárd forinttal támogatják.

Ami nemrég még Mészárosé volt

A hatmilliárdos veszteséget a cégben hátrahagyó Mészáros Lőrinctől nemrég, méghozzá gigakölcsönből megvásárolt Mátrai Erőművet pedig zöldíteni fogják. Környezetbaráttá alakítás azt jelenti, hogy a Mátrai Erőmű lignites egységeit fokozatosan kivezetik, 2025-öt követően pedig teljesen leáll a mostani terv szerint a széntüzelés. A lignittüzelés fokozatos megszüntetésével párhuzamosan fejlesztik a földgáz alapú, illetve olyan más, korszerű technológiákat, mint a napelemes áramtermelés, a villamosenergia-tárolás, illetve az erőmű hulladékégető kapacitását is növelik.

Napenergia

Az akcióterv kitűzése, hogy a következő 10 év alatt hatszorosára növelik a napenergia-termelő kapacitást Magyarországon. A háztartások napelemes áramtermelését kedvezményes hitellel és a nettó elszámolás rendszerével támogatják. 2022-ig 3 ezer, 2030-ig legalább 6 ezer megawatt napenergia-termelő kapacitás üzembe állítását ösztönzik, kiemelten az egyéni fogyasztóknál, valamint a nagyméretű, erőművi energiatermelés területén.

Közlekedés, zöld kötvény

Az akcióterv kiterjed a közlekedésre is. Megreformálják az elektromobilitás ösztönzési rendszerét, nagyobb támogatását. Megteremtik annak lehetőségét, hogy a kis és olcsó autók nagyobb támogatást kapjanak. A megfelelő szolgáltatások kiépítése érdekében minden új építésű társas-, és irodaházban lehetőség lesz az elektromos autók töltésére. Emellett támogatják az alacsony és nulla kibocsátású járművek beszerzését a közösségi közlekedésben. Elindítják a Zöld busz programot, és már meg is kezdték a klímavédelmet szolgáló úgynevezett zöld kötvény kibocsátásának előkészítését.

KategóriákPOP