Újabb pert nyert meg jogerősen, a Kúrián tegnap Bachar Najari, a Zsolnay Zrt. Többségi tulajdonosa a pécsi önkormányzattal szemben, számolt be a hírről tegnap a Szabad Pécs. Szerdán reagált Pécs új vezetése. Mint írták, a perköltségek a pécsi adófizetők mintegy 11 millió forintját emésztették fel.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint megírtuk, a Kúria a másod fokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla határozatát hagyta jóvá, amely szerint nincs jogalapja a pécsi önkormányzat keresetének, vagyis a Zsolnay-részvények értékesítéséről szóló szindikátusi szerződésben foglalt, nem teljesítés esetére szóló kötbért a Kúria szerint nem lehetett érvényesíteni.

A Kúria és a másodfokú bíróság határozata szerint Bachar Najari nem szegett szerződést, a tőkeemelés pedig jogszerűen megtörtént a Zsolnay-gyárat működtető cégben, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt-ben.

Azt is megírtuk, hogy már az előző bírósági döntés kapcsán kiderült az, hogy Pécsnek több mint tízmillió forint eljárási és ügyvédi költséget kell megfizetnie, amely összeg nyilvánvalóan tovább emelkedhet a végelszámolásnál.

Pécs új vezetése – részben valószínűleg emiatt is – szerdán sajtóközleményt adott ki az ügyben. A közleményt az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

„2016-ban, az előző, fideszes városvezetés idején Pécs önkormányzata és cége, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. kártérítési pert indított Bachar Najari, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosa ellen. 300 millió forint kártérítést követeltek tőle, mert álláspontjuk szerint nem teljesítette egy korábbi tőkejuttatási kötelezettségét. A város és cége első fokon még megnyerték a pert, ám a másodfokon eljáró bíróság és a napokban a Kúria már Bachar Najarinak adott igazat. A perköltségek a pécsi adófizetők mintegy 11 millió forintját emésztették fel.

Az előző városvezetés és dr. Szabó Iván ügyvéd más, kudarccal végződött perekbe is belekormányozta Pécset, ezek közül a fenti, 11 milliós kárt okozó ügy csak egy. Egy másik perben több mint 300 millió forintnyi jelzálogjogot, ha úgy tetszik, ingatlant nem sikerült az előző városvezetésnek visszaszereznie a Zsolnay Porcelánmanufaktúra többségi tulajdonosától. Pervesztes lett az a 117 dolgozó is, aki Szabó Iván ügyvéd tájékoztatása után egyetlen nap alatt felmondott a Zsolnaynál és az önkormányzat által alapított Ledina Kerámia Kft-ben vállalt munkát. Ezt a pert nem közpénz bánta, de csak azért, mert az akkori városvezetés nem állt jót az általuk új munkahelyre csábított dolgozók helyett. Ezeknek a pécsi családoknak összesen 30 millió forint kártérítést kellett kifizetniük, a szintén őket terhelő perköltség pedig meghaladja a 2 millió forintot. Az előző önkormányzat által alapított cég utódai azóta megszűntek, legutóbbi tulajdonosuk ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Egyre világosabban látszik azon intézkedések rendszere, amelyeket az előző, fideszes városvezetés és az általuk megbízott Szabó Iván közösen tettek annak érdekében, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát bizonyos lobbikörök magánérdeke mentén ellehetetlenítsék, megszerezzék. A fideszes döntéshozók a cél érdekében közpénzeket áldoztak fel egy olyan ügyért, amely nem a közérdeket szolgálta. Párhuzamosan több mint 110 pécsi dolgozó akár több évtizedes munkaviszonyát törték derékba, pécsi családok megélhetését sodorták veszélybe, majd kihátráltak mögülük. Ezek a dolgozók, ezek a pécsi családok azóta sem kaptak elégtételt.

Pécs jelenlegi vezetése minden lehetséges lépést megtesz a jelenleg is folyó átvilágítás keretében azért, hogy az ehhez hasonló, közpénzeket felélő ügyeket feltárja, és ha jogi úton lehetséges, elindítsa a felelősségre vonás folyamatát.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata“ 

KategóriákMETÁL