Sok információ elhangzott a kedd délelőtti vírusinfón, az operatív törzs szokásos napi online sajtótájékoztatóján. Több újdonság, és már sokszopr hangoztatott figyelmeztetések is. Beszéltek az elhunytakról, és a járványgörbe kilaposításáról is. Müller Cecilia országos tisztifőorvos pedig még a húsvéti készülődésre is kitért.

A cikk a hirdetés után folytatódikA koronavírus-járvány magyarországi halálos áldozatai valamennyien krónikus alapbetegségben szenvedtek – ezt emelte ki az országos tisztifőorvos, Müller Cecilia a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs kedd délelőtti sajtótájékoztatóján (videó lentebb), amikor elmondta, hogy közzé tették az elhunytakat felsoroló listájukat, amelyre azt megelőzően ígéretet tettek.

A megállapítás majdnem 100%-osan pontos, az éppen általuk közölt táblázat szerint egy férfiról nem állt rendelkezésre ilyen adat. És azt is érdemes még a közzé tett adatsor alapján megjegyezni, hogy elhunyt egy középkorú, az elhunytak többségéhez képest fiatal hölgy is, akinél magas vérnyomás szerepelt a feltüntetett alapbetegségek közt. De amúgy valóban azt mutatja a táblázat is, hogy az idősebbek és a krónikus betegségekkel küzdők veszélyeztetettebbek.

Megírtuk, hogy a listát Hadházy Ákos független parlamenti képviselő és a TASZ is bírálta, más-más ok miatt.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy van ok az örömre is, hiszen már 37-en távoztak gyógyultan az intézményekből.

„A fertőzöttek száma TERMÉSZETESEN a minden nap ismertettekéhez sokkal jelentősebb, sokkal több lehet. Becslések vannak a világban arra, hogy vajon “a mélyben megbúvó” fertőzötteket, hogyan is becsüljük meg. Számos szakirodalom különböző megközelítésből próbálja értékelni ezt. Annyit tudunk, hogy minden számon kívül a többszöröse a száma azoknak, akik már fertőzöttek. Már túl is estek a megbetegedésen és jól vannak, és azoknak a száma is, akik kockázatosak, fogékonyak a megbetegedéssel szemben. Tehát az változatlanul fontos, hogy kerüljök a kontaktokat. Napról napra emelkedik a fertőzöttek száma.

Hangsúlyozta, hogy a következő időszakban jelentősen növekedni fog a laboratóriumi vizsgálatok száma, minden gyanús esetet kivizsgálnak. Majd köszönetet mondott mindenkinek, aki segíti a járvány elleni védekezést, nem csak “a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozóknak”, hanem azoknak is, akik a kijárási korlátozás szabályait betartva segítenek a fertőzési lánc megszakításában, a járványgörbe laposításában. A járványgörbe kilaposításáról a minap prof. dr. Jakab Ferenc pécsi virológus is beszélt.

A pécsi polgármesterről is kérdeztek, a DN – A KESMA-lapok ott lehetnek az online sajtótájékoztatón

A Dunántúli Napló kérdését (a lenti videón 22.02-től) is beolvasták, ahogyan más KESMA-laptól is volt kérdés idézve.

/Megjegyezzük: a Szabad Pécs egy hete nem kapott még semmilyen választ sem arra, hogy elfogadják-e a sajtóregisztrációs kérelmünket, amelyet kb. egy hete kezdeményeztünk írásban./

A DN kérdése (Mit ad Isten!) arra vonatkozott, hogy Péterffy Attila kijelentette, hogy a pécsi önkormányzat nem kap tájékoztatást, és hogy nyilvánosságra hozhatja-e azt, amit tud, ha esetleg megtudja, hogy van beteg a településén.

A választ Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ munkatársa mondta el. Igazából nem mondta azt, hogy ez ne lenne igaz, nem cáfolta, persze megerősítést sem adott. Ehelyett arról kezdett beszélni a kérdésre úgymond válaszolva, hogy a jogszabályok kinek biztosítják az információkat, és ajánlotta magukat, hogy az operatív törzs sajtótájékoztatóit érdemes figyelni és a kormányzati tájékoztatási honalpot, ha valaki hiteles információkat óhajt megtudni.

Miket tanácsolt még a tisztifőorvos?

A nem hiteles, félelmet gerjesztő hírforrások kerüljük.

Rendszeres napirend követését, napi tornagyakorlatok végzését, ezt végezzük inkább, minthogy plusz étkezéssel kompenzáljunk az otthoni, vállalt karanténban.

Ne pánikoljunk, beszéljük ki magunkból, ha félünk a járványból, neh fojtsuk káros szenvedélyekbe, italba, cigarettába, gyóygszerekbe a bánatunkat, a rossz érzéseinket.

A fitnesztermek használói időben elkülönülten, fokozott fertőtlenítés mellett használják az edzőtermek helyiségeit.

Az otthoni karantént arra is felhasználhatjuk, hogy a gyerekeket megtamnítsuk különböző higiénés szokásokra.

A gyerekek számára a csoportos foglalkozások elmaradását a szülők kreativitással tudják pótolni, és ezzel elviselhetővé tenni számukra a kötelező otthontartózkodás idejét.

Hogy a szülők sokat beszélgessenek gyermekeikkel, ne tagadják le a problémát, adjanak világos, egyértelmű válaszokat nekik a járványról.

A Szabad Pécs véleménye/megjegyzése: ezt várja el a sajtó is és a közvélemény is az operatív törzstől és a kormánytól. A Szabad Pécsnek is van több, kifejeztetten érdemi kérdése, amelyekre napok óta nem, vagy akár egy hete sem kaptunk választ. Várjuk mi is a világos és egyértelmű válaszokat.

És jön a húsvét is

Müller Cecilia a húsvéthoz közeledve beszélt az ilyenkor szokásosan készítendő ételekről is. Mint elmondta, a sonkát és a tojást is érdemes jól átfőzni: A tojást (még főzés előtt – a szerk.) hipós vízzel is átmosni, majd lecsepegtetni (ezt amúgy máskor is érdemes megtenni, kb. 1%-os oldallattal – a szerk.). Megjegyezte azt is a országos tisztifőorvos, hogy a nyers tojás és a nyers hús fogyasztása nem ajánlott.


Megint a maszkok

Müller Cecília kérdésekre válaszolva ezúttal is megerősítette, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján elsősorban az egészségügyi dolgozóknak, betegellátóknak és a rendvédelmi szervek tagjainak ajánlják a maszkok viselését, de nem ellenzik azoknál sem, akiknek biztonságérzetet ad. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a helytelen, sok igazgatással, arcérintéssel járó maszkhasználat kifejezetten kockázatos lehet. A szakember legalább 60 fokon történő mosást javasolt a varrt maszkok fertőtlenítésére.

Figyelmeztetések, bölcsességek – És KISGYERMEKEK

Az idősektől, krónikus betegségben szenvedőktől változatlanul azt kérik, hogy maradjanak otthon, közölte Müller Cecilia.

A járvány terjedését leginkább úgy lehet összevetni a különböző országokban, ha az igazolt fertőzöttek számát hasonlítjuk az adott országok teljes lakosságszámához.

Magyarországon nem alakultak ki gócpontok, a koronavírus-járvány egyenletesen terjed az országban.

Hamarosan eljön a járvány azon szakasza, amikor tömegessé válnak a megbetegedések.

Az egészségügyi intézmények folyamatosan készülnek. A kórházak minden évben készítenek egészségügyi válsághelyzeti tervet, ezek felülvizsgálatát kérték tőlük a járvány miatt.

Újságírói kérdésre Müller Cecilia elmondtam, hogy

a fertőzöttek között vannak fiatalok, többen is, és vannak egészen fiatalok, egészen alacsony életkorúak is, nem sok, de néhány fő nagyon kicsi gyermek is van. A fiatal betegek közt van, aki orvosi segítségre szorul, míg másokon a legenyhébb tünetek sem látszódnak. Utóbbiak kontaktszemélyekként kerültek tesztelésre, tehát nem azért, mert tüneteik lettek volna. Most olyan kisgyermek nincs, akit lélegeztetni kellene

Kórházi kezelésre kizárólag akkor van szükség, ha azt a magas láz, a légszomj, vagy a fulladás indokolja.

Teljes sajtótájékoztató

KategóriákMETÁL