Ugrásszerűen fog nőni a koronavírusos fertőzések száma Magyarországon, jelentette ki Gulyás Gergely a most csütörtökon is megtartott szokásos KormányInfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt ugyanis természetesen az új koronavírus-járványról és a haza helyzetről. Viszont már most akár ezer főnél is magasabb lehet a valóban fertőzöttek száma az országban, a látencia ugyanis 10-15 szöröse lehet a nyilvántartott fertőzöttek számának. Komoly munkanélküliséggel kell hazánknak is szembenéznie. Jelenleg 73 beteget tartanak nyilván.

A cikk a hirdetés után folytatódikHazánk még mindig a kevésbé fertőzött uniós országok közé tartozik, de a vírus már itt van, és fertőz is, szögezte le Gulyás Gergely.

Azt sem tagadta, hogy a járványügyi szakmában általános az a vélekedés, hogy az ismertté vált és regisztrált esetekhez képest akár 10-szeres, sőt akár 15-szörös is lehet a látencia, azaz azoknak az egyéneknek a száma, akik nem is tudják magukról, hogy fertőzöttek, miközben már vírushordozók.

Rendeltek 120 ezer maszkot Németországból, de egyelőre nem érkezett meg, viszont abból, és ezt már mi mondjuk, hogy azt is elmondta, azokért a mszkokért “harcolnak”, azt nem is lehet egyáltalán biztosra venni, hogy valaha is meg fognak.

Ugyanakkor mint írtuk, a maszkok gyártása megkezdődött immáron itthon is, Pécsett is, nálunk a Rovitexnél kezdték el a maszkok gyártását.

A maszkok kiosztásakor az egészségügyi dolgozók fognak azonban elsősbbséget élvezni.

Pintér Sándor nem beteg, illetve 2x is negatív lett

Ismert, lapunk is írt arról, hogy Pintér Sándor belügyminiszter egy, később koronavírusos betegnek nyilvánított marokkói miniszterrel tárgyalt, akivel kezet is fogott. Pintért ezt követően tesztelték is, kétszer is, és mindkét teszt eredménye negatív lett.

Gulyás Gergely ezt követően azt is elmondta, hogy Pintér Sándor így már el is hagyhatta a házi karantént. Ezzel kapcsolatban viszont érkezett egy olyan újságírói kérdés, hogy kát héten belül miért is hagyhatta el a karantént a belügyminiszter, amikor azt a kormány és Gulyás Gergely maga is megerősítette, hogy még két negatív teszt alapján sem lehet azt száz százalékosan tudni, hogy bizonyosan nem kaptuk el a fertőzést. Gulyás Gergely viszont „valakinek irányítania kell az operatív törzset”.

Nem lesz élő sajtótájékoztató holnaptól

A KormányInfó után VírusInfó is volt. Egyelőre ebben az eddig megszokott formában az utolsó.

A megbetegedések növekedése miatt jön a változás péntektől: az operatív törzs ezentúl nem tart élő sajtótájékoztatót az operatív törzs. Ezentúl emailben lehet az újságíróknak a kormánytól kérdezniük. A résztvevők körét pedig ki fogják terjeszteni.

A vírus mindenütt jelen van már

Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár azt mondta, hogy a vírus Magyarországon már mindenütt jelen van.

Lakatos Tibor az ügyeleti központ újra elmondta, hogy a kormány továbbra nem tervezi a kijárási tilalom elrendelését, vagy bizonyos városrészek, területek lezárását.

Azt viszont kérte, hogy a hatósági karantén szabályait mindenki tartsa be. Persze ellenőrzéseket végeznek, ahogyan a boltok nyitvatartása kapcsán is.

Jelenleg 73 beteget tartanak nyilván.

Hat személyt intenzív osztályon ápolnak

Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, hogy már hatan vannak intenzív osztályon, mindannyian Budapesten, a Dél-pesti Centrumkórházban.

A mentők szállítják a betegeket, tesztelés is lesz

Mint mondta, azokat, akik súlyos tünetekről számolnak be, mentővel szállítják kórházi kezelésre. Sőt, jövő héttől már a mentők tesztelni is fogják a gyaníthatóan beteg pácienseket.

Mint megírtuk, egy baranyai vírusfertőzött biztosan van, kővágószőlősi, a polgármester jelentette be. És azt is megírta, hogy őt is mentők szállították kórházba.

Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy nem jelent a koronavírus-gyanú sürgősségi ellátást, így lehetséges lesz, hogy várni kell majd a mentőre, nem fog perceken belül megérkezni.

Azoknak a betgeknek, vagy gyaníthatóan betegek, de csak enyhe tüneteket mutatnak, nem kell kórházba menniük, hatósági házi karanténban lehetnek, de a családtagjaiktól is el kell különülniük. Amennyiben erre nincs mód, akkor van lehetőség a számukra intézményi karantén igénybevételére.

KategóriákMETÁL