Hétfőn este megírtuk, hogy a polgármester utasítására Pécsett sem dolgoznak a 65 év feletti felnőtt és gyermek háziorvosok. Kedd délelőtt kiegészítette a pécsi polgármester egy kéréssel a tegnapi rendelkezést. Az okot nem említették külün, de nyilvánvaló, mint azt a helyi sajtó hosszú évek óta írja is: a háziorvosok egy jelentős része érintett, 65 éven felüli szakember, és így lehet segíteni a pécsi egészségügyi alapellátás biztosabb működtetését.

A cikk a hirdetés után folytatódikA keddi pécsi polgármesteri sajtóközlemény szerint mint az már ismert, az új koronavírus az idősekre kiemelten veszélyes. Pécs polgármestere éppen ezért március 16-án, hétfőn az idősebb pécsi orvosok élete és egészsége védelmében az Emberi Erőforrások Minisztériuma utasításának eleget téve március 17-e, keddtől átszervezte a pécsi egészségügyi alapellátást. Erről ebben a hétfő esti cikkben írtunk.

Mint a közleményben emlékeztetnek a hétfői rendelkezés célja az volt, hogy a 65. életévükben járó és azt betöltött, alapellátásban dolgozó háziorvosok és házi gyermekorvosok védelme érdekében a 65 év alatti háziorvosok lássák el a pécsi lakosokat. 

Az ezzel kapcsolatos sajtóközleményhez csatoltunk egy táblázatot, ebben piros háttérrel szerepelnek azok a háziorvosok és házi gyermekorvosok, akiknek a rendelői keddtől nem látogathatók.

„Ezt a rendelkezésemet március 17-én, kedden kiegészítettem egy fontos lépéssel. Levélben arra kértem a 65. évüket betöltött háziorvosokat és házi gyermekorvosokat, hogy saját egészségüket mindenekelőtt szem előtt tartva rendelőjükben, telefonon álljanak betegeik rendelkezésére. Így, kizárólag zárt ajtók mögött, a betegekkel semmiképpen nem érintkezve telefonos tanácsadással, konzultációval, e-recept felírással tudják segíteni orvostársaikat és a pécsieket.”

A különösen veszélyeztetett korban lévő házi fogorvosok rendelőik ajtajára függesztették ki az őket helyettesítő kollégák elérhetőségét.

Fontos információ, hogy az EMMI rendelete alapján fogorvosi alapellátás az új koronavírusra tekintettel csak a sürgősségi esetekre korlátozódik

Továbbra is azt kérem a pécsi polgároktól, hogy a megváltozott körülményekre tekintettel csak akkor keressék fel a háziorvost, ha azt feltétlenül indokoltnak tartják.

A fenti rendelkezés többeket kényelmetlenül érinthet, de idős embertársaink, orvosaink védelme közös ügyünk.

A koronavírussal kapcsolatos intézkedéseinket megtalálják a pecs.hu/koronavirus oldalon.

KategóriákMETÁL