Hónapok óta tart egy civil szervezet által tervezett rendezvény, a Pécs Pride körüli találgatás, provokáció és hisztériakeltés, amiben élen jártak bizonyos kormányoldali médiumok, amelyek az advent időszakát is uszításra és gyűlöletkeltésre használták fel – olvasható Péterffy Attila hétfő déli közleményében, amelyet a Pécs Pride miatt adott ki Pécs polgármestere. Ugyanakkor telefonos közvélemény-kutatást is indít Pécs vezetése a Pécs Pride felvonulás miatt.

A cikk a hirdetés után folytatódikSajtóközleményt adott ki a Pécs Pride kapcsán hétfőn délben Péterffy Attila, Pécs polgármestere. Szerinte a kormánypárti politikusok és sajtó hisztériakeltést végeznek, mert ebben érdekeltek, miközben csak most lettek a rendezvénnyel kapcsolatban konkrétumok. Például az, hogy a tervezett vonulás a Búza tértől a Szent István térig tartana.

A pécsi városvezetés pedig éppen ezért most határozott arról, hogy közvélemény-kutatást indít. Mint az ismert, a másik oldal, a Fidesz és az is készülődik, éppen ezen a héten akarják elkezdeni az utcai standokon való aláírásgyűjtést a Pride ellen, illetve azért, hogy közmeghallgatást hívhassanak össze.

Lapunk sokat foglalkozott a témával, mi írtuk meg elsőként, hogy lehet idén vidéki Pride elsőként Magyarországon, és azt is, amikor kiderült, hogy pontosan melyik napon tartanák. Ezt a cikket pedig, ami szerintünk egy nagyon fontos írás a témában vendégszerzőnk jegyzi, a legtöbbet hangoztatott ellenérvekre ad válaszokat.

Péterffy Attila pécsi polgármester közleménye

„Hónapok óta tart egy civil szervezet által tervezett rendezvény, a Pécs Pride körüli találgatás, provokáció és hisztériakeltés. Ebben élen jártak bizonyos kormányoldali médiumok, amelyek az advent időszakát is uszításra és gyűlöletkeltésre használták fel. Úgy, hogy sokáig sokkal több volt a sejtetés és a dezinformáció a rendezvény körül, mint a valós, hihető tartalom. Ékes példája volt ennek egy általuk uszító módon megcímkézett, az Expo Centerben tartott esemény, amelyről kiderült, hogy egy teljesen átlagos zenei rendezvény volt. Hónapokon át heccelték a pécsi városvezetést is a várost korábban irányító pártok, szervezetek tagjai, miközben egy eddig csak feltételezett eseményről próbálták a véleményünket kicsikarni.

A napokban Pécs rendőrkapitányától megbízható információt kaptam arról, hogy a szóban forgó civil szervezet immár bejelentette a rendezvény megtartását. A tájékoztatás alapján egy egyhetes, zömében zárt térben tartandó programot terveznek, minden napján más-más kisebbség jogai mellett állnak ki a szervezők és a résztvevők. A programsorozat zárása terveik szerint május 16-án a Pécs Pride nevű LMBTQ-felvonulás lesz, amely Pécs történelmi belvárosán halad át a Búza tértől a Szent István tér alsó részéig.

Azt már megszokhatták a pécsiek, hogy semmilyen hisztéria- és propagandavonatra nem ül fel a városvezetés. Ám most, hogy a rendezvénnyel kapcsolatban valós tények láttak napvilágot, természetesen megtesszük az első és legfontosabb lépést. Ez pedig az, hogy világos képet kapjunk arról: mit gondolnak a pécsiek a közelgő rendezvényről. Pécs önkormányzata annak érdekében, hogy uszítástól, provokációtól és politikától mentes, pontos képet kapjon a pécsiek véleményéről, közvélemény-kutatást indít a városban élők körében. A felmérés olyan ezer fős, reprezentatív minta alapján folyik majd Pécsett, amely akár országos vélemény lekérdezésére is alkalmas lenne. A cég telefonon fogja megkeresni a pécsi polgárokat – arra kérek mindenkit, hogy ha teheti, ossza meg gondolatait a kutatást végzőkkel!

Tisztán kell látnia a pécsieknek abban is: a rendezvény a gyülekezési törvény alá tartozik, annak engedélyezése és biztosítása a rendőrség hatásköre. Pécs önkormányzatának vagy bármely más szervnek, hatóságnak ebben döntési jogköre nincs, és a rendőrség lehetőségei is limitáltak. Pécs vezetése a polgárok véleményének ismeretében kéréssel, javaslattal fordulhat a szervezők felé, és ezt az itt élők véleményének megismerése után, ha szükségesnek mutatkozik, meg is fogjuk tenni.

Mint minden más ügyben, ebben is folyamatos, megbízható és pontos tájékoztatást nyújtunk a pécsieknek a jövőben.

Péterffy Attila”

KategóriákMETÁL