Néhány perces videóinterjút adott a PTE Univ Tv-nek prof. dr. Jakab Ferenc, a pécsi virológia, illetve pár napja már annak a kormány által felállított tudományos kutatócsoportnak is a vezetője, amelynek egyik feladata a koronavírus elleni oltóanyag megtalálása és előállítása.

A cikk a hirdetés után folytatódikJakab Ferenc virológiai tudományos kutatócsoport vezetői kinevezéséről ebben a cikkben írtunk, korábban pedig beszéltünk vele egyik podcast-adásunkban a vírusjárvány vuhani kitörése után nem sokkal.

Szabad Péntek – A Szabad Pécs heti podcastja – Koronavírusok és kutatók – Vuhan és Pécs – 23:15

Az adás első részében a kínai koronavírusról kérdezem a vendégünket, akit nem kellett sokáig keresni, hiszen éppen Pécsen, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjában van Közép-Európa egyik legkorszerűbb virológiai laborja. Ennek vezetője pedig dr. Jakab Ferenc, akinek jó hírei is vannak. A második részben pedig azzal foglalkozok, hogy alig száz nappal az új városvezetés beiktatása után megszületett az első feljelentés.

A legfontosabb most, hogy kerüljük a felesleges kontaktust, mondta Jakab Ferenc professzor az Univ Tv Híradójának. Persze, ha tényleg el kell mennünk boltba vagy máshová, akkor menjünk, fogalmazott.

Egyszerűen ebben a helyzetben nincs jótanács, nem tudnak már mit mondani, közölte. Merthogy a helyzet szinte napról napra változik, és egyelőre csak negatív irányba.

Semmiképpen nem kell, semmiképpen sem szabad pánikolni, mert a pánik rosszat hoz ki az emberekből. A hatóság utasításait és tiltásait még jobban be kell tartanunk. Higiéniás szabályok betartása és a nagy tömeg kerülése, ezek most a legfontosabbak és az elsődlegesek.

A vakcina fejlesztésről is szólt, azt mondta, hogy az egy nagyon hosszú folyamat, egy-másfél éven belül Jakab professzor szerint nem lesz ebben érdemi előrelépés, azaz addig nagyon kevés esély van arra, hogy legyen oltóanyag. A hatóanyag-kezelések egy kicsit előrébb tartanak, de vakcina, oltóanyag egyelőre még nem lesz.

Az új koronavírus, a COVID-19 a SARS-koronavírusra nagyon hasonlít, ami akkor, 2003-ban a melegre úgy reagált, hogy gyakorlatilag vége is lett a vírusnak. A MERS-koronavírusra már kevésbé hasonlít a mostani koronavírus, és a MERS volt az, amelyik vígan elvolt a melegben is. Ugyanakkor az előzőektől függetlenül sajnos nem bízhatunk feltétlenül abban, hogy a meleg majd megállítja a vírust, avagy hozzájárul a lecsengéshez, közölte a professzor. Merthogy azt látni, hogy egyelőre olyan országokban is terjed a COVID-19, ahol meleg van.

Ma pedig azt lehet mondani csak, óvatosan fogalmazva, hogy talán csökkenhet a fertőzés a melegben, de igazából még nincs fogalmuk arról, hogy valójában hogyan fog reagálni az új koronavírus a meleg időjárásra.

Már két gyógyultat tartanak nyilván

A fertőzöttek száma a hivatalos adat szerint 39 fő, de eggyel nőtt a gyógyult személyek száma, és egyelőre szerencsére nem nőtt az elhunytak száma sem hétfőn, maradt egy fő. Mint ismert, az első, igazoltan az új koronavírus miatt Magyarországon elhunyt beteg március 15-én halt meg.

A miniszterelnökkel egyeztettek hétfő reggel

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével ülésezett hétfő reggel a koronavírus elleni küzdelemmel foglalkozó operatív törzs a Belügyminisztériumban, majd a kormányfő virológus professzorokkal egyeztetett a járvány megelőzése érdekében szükséges intézkedésekről – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A megbeszélésen Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézetének egyetemi tanára, a koronavírus-kutatócsoport vezetője, Kemenesi Gábor, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Laboratóriumának munkatársa, Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborvezetője, Kónya József, a Debreceni Egyetem Orvosi Mikrobiológia Virológiai Laboratóriumának professzora és Burián Katalin, a Szegedi Egyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi docense vett részt, a kormány tagjai közül pedig Palkovics László, Kásler Miklós és Rogán Antal – közölte a sajtófőnök.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) virológus professzorokkal egyeztet parlamenti dolgozószobájában március 16-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
KategóriákMETÁL