A néma, elcsendesült, elnéptelenedett Pécsről forgatott filmet Haller Szabolcs pécsi fotós. Gyönyőrű fekete-fehér képekben, felülnézetből látjuk a várost a Youtube-ra szombat este felkerült, Silence of Pécs (A csendes Pécs, esetleg Pécs csöndje) című videóban. A Szabad Pécs megkérdezte a fotóst arról, hogy miért így és most forgatott Pécsről. Az utómunkálatokat az ország másik felén, Kisvárdán készítették.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Régóta szerettem volna egy videót készíteni Pécsről, viszont olyat akartam, amit még senki nem készített, így ezt a régi tervemet most sikerült elkészíteni, mondta kérdésünkre Haller Szabolcs. A pécsi fotós munkáiról már írt a Szabad Pécs, például arról, hogy Tibetben is fotózott

És, hogy mi volt a cél? Csak annyi, hogy készítsen valamit, ami szép és igényes, és amit látva minden pécsi büszke lehet a városra, ahol él, vagy ahonnan származik, esetleg a város, ahová tart máshonnan.

Éppen azért lett a videó fekete-fehér, hogy időtlennek tűnjön, túl azon, hogy kevesen készítenek fekete-fehér videókat, fogalmazott Haller Szabolcs. Ráadásul szerinte fekete-fehérben könnyebb a lényeget észrevenni, ha nem színesben látjuk a világot. A zene kiválasztása ugyanehhez a gondolati ívhez tartozik (a dalról cikkünk végén szólunk).

Az ember könnyen bele tud feledkezni a mindennapokba, a mókuskerékből, amit naponta hajtunk mindannyian, sokszor nem látunk ki, a mindennapi hajtásban nem pihenünk meg, s nem is jut időnk arra, hogy figyeljünk az igazán fontos dolgokra, a szemünk előtt lévő szépre, vagy éppen az érdekes részletekre, mondta Haller Szabolcs. Viszont a fotós azt reméli, hogy a Pécsről készített rövid videója eljut az emberekhez, és felfedeznek apró részleteket a városból, ahol élnek.

A fotós szerint értékelni és becsülni kell azt, ami adatott és körülvesz bennünket, ő így próbál tenni a mindennapokban is, amiről persze, tudja, hogy nem mindig könnyű.

A videóról azt mondta, az elmúlt pár hétben készült, két délelőtt vette fel a felvételeket, majd azokat elküldte az ország másik felére, Kisvárdára, Marozsán Jánoshoz, hogy a filmen az utómunkálatokat elvégezze. Vele már több videót készítettek együtt. Nagyon örül annak, hogy a mostani munkájukat a feltöltést követő első órában több százan megnézték, de ha már csak egyetlen egy embernek okonznak vagy okoztak örömet, akkor már boldogok lehetnek, és nemhiába dolgoztak.

A videóhoz választott zene a Mad World (Őrült világ) című 1983-as Tears for Fears-sláger Gary Jules által készített feldolgozása, amit a 2001-es Donnie Darko című kultfilmből ismert meg a világ, és amely önálló kislemezen húsz évvel az eredeti verzió megjelenése után, 2003-ban jelent meg, és amelyhez a világhírű francia rendező, Michel Gondry forgatott videóklipet.

KategóriákJAZZ