A police.hu-n olvasható közlemény szerint: az új koronavírussal kapcsolatos hamis állításokat tett közzé az egyik legnagyobb közösségi oldalon a gyanúsított.

A cikk a hirdetés után folytatódikA nyilvánosság számára zavart és nyugtalanságot keltő nyilatkozatokat, megosztásokat és álhíreket tett közzé az egyik legnagyobb közösségi oldalon 2020. március 20-ától kezdve egy 44 éves pécsi férfi – olvasható a rendőrség oldalán. A posztokban azt híresztelte, hogy a világon nincs koronavírus járvány, az csupán egy titkos hatalomátvétel részét képezi. Ennek bizonyítására a profilján megjelent nyilatkozataihoz részben valós híreket közölt – azonban hozzászólásaiban elferdítette a hírek tényleges tartalmát – , részben pedig a koronavírus tagadásával kapcsolatos, hamis, internetes videókat osztott meg.

A Pécsi Rendőrkapitányság nyomozói az elkövetéssel gyanúsítható férfit beazonosították, majd 2020. április 16-án rémhírterjesztés miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A lakásán megtartott kutatás alkalmával a rendőrök különböző informatikai eszközöket foglaltak le.

A hamis hírek terjesztésével kapcsolatosan módosított jogszabályokat nem most alkalmazták először. A módosítás kritikusai szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy bizonytalan jogi fogalomra épül és az elfogadás előtt nem lehetett pontosan tudni, milyen tartalommal töltik majd ki a joghézagokat.

KategóriákMETÁL