2284 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma csütörtökön reggelre, valamint elhunyt 14 idős krónikus beteg, írja a kormányzati tájékoztatási oldal.

A cikk a hirdetés után folytatódikÚjabb 116 fővel nőtt hazánkban a hivatalos adatok szerint az új koronavírus-fertőzést (COVID-19) elkapott személyek száma, így már  2284 fertőzöttet tartanak nyilván.

És elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg is, így most már 239 főre emelkedett az elhunytak száma, írják. Az egyik elhunyt beteg, egy 64 éves férfi volt. A többiek nála idősebbek, (a második legfiatalabb elhunyt a 14 új halott közül 69 éves volt), és az is igaz, hogy az elhunytakról közölt táblázat szerint ő is, vagyis az elmúlt 24 órában elhunyt legfiatalabb személy is a feltüntetett adatok szerint több alapbetegséggel küzdött.

A kórházból gyógyultan távozók 390-en vannak.

A közölt információk szerint 850 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 61-en vannak lélegeztetőgépen, vagyis a kórházba kerülők száma nőtt, a lélegeztetőgépen lévő betegek száma csökkent (ez akár állapotjavulás, akár sajnos halálozás miatt lehetséges).

A baranyai adatokról nem tudunk mit mondani, mert egy, az eddigiekhez képest zavarba ejtő térkép került fel. A legtöbb megyei adat ugyanis nem változott, de vannak olyan megyék is, ahol csökkent a fertőzöttek száma a korábbiakhoz, például a tegnapi adatokhoz képest is – így a baranyai adat is 35 fő helyett jelenleg 33 fő.

A szumma stimmel, ezt könnyen le lehetett ellenőrizni: a megyei és fővárosi adatokat összeadva kijött az összes nyilvántartott fertőzött száma. Csakhogy ez a matek stimmelt eddig is, például tegnap is.

Azaz az az elmélet sem állná meg a helyét, hogy egy korábbi kész térképet töltöttek be, és írták át rajta kissé pongyolán az adatokat.

A fejtörést az okozza, hogy a fertőzöttek száma elviekben sem országos, sem megyei szinten nem csökkenhet: a szummában, az összes fertőzött adatban benne kell, hogy legyen. Azaz a tudomásunk szerint az összes aktív fertőzött, az összes már meggyógyult ember és az összes olyan személy is benne van, akit hivatalosan a koronavírus miatt (is) elhunytként tartanak nyilván.

A lehetséges magyarázat, hogy eddig fals adatok szerepeltek egyes megyékben, amit javítottak, vagy néhányaknak visszavonták a korábbi pozitív teszteredményét. Lehetséges magyarázat még, hogy valakit eddig baranyaiként tartottak számon, de valójában (például itt tanuló budapesti illetőségű egyetemista) nem baranyaiként kellett volna feltüntetni, és most átkönyvelték.

Mindenesetre írtunk az operatív törzsnek, hogy kiderüljön, mi is az oka az eltérésnek.

Habár a hivatalosan közölt számokkal már volt zavar korábban is, más területen, éppen tegnap írtunk arról, hogy a Magyarországra érkező maszkok és más védőeszközök kapcsán keveredtek minimum látszólagos ellentmondásba a tájékoztatásban résztvevők.

Izgalmas számháború a kormány, Szijjártó és az operatív törzs közt maszkokról, kesztyűkről és repülőkről

KategóriákMETÁL