Vagyis nem Pécsett, ha ez így lesz, márpedig a Debreceni Egyetem rektora írt alá erről ma megállapodást. Mint arról beszámoltunk új pécsi vezetés ezt is szerette volna, többek közt azért, mert a miniszterelnök által létrehozott virológiai kutatócsoport vezetője prof. dr. Jakab Ferenc a PTE virológiának és a pécsi víruslabornak a vezetője. A magyar vakcinagyárat Derecenben építhetik meg.

A cikk a hirdetés után folytatódikMinderről Müller Cecília országos tisztifőorvos is beszélt a pénteki vírusinfón. Aki a legfrissebb adatokat is ismertette. Többek közt azt is elmondta, hogy immáron negyedik napja csökken az új igazolt fertőzöttek száma. Azt viszont, hogy a vidéki enyhítés mit fog hozni, kb. két hét múlva tudhatjuk majd meg.

Nemzeti oltóanyaggyárat hoznak tehát létre, az EMMI-ben írták alá az erről szóló szerződést, Kásler Miklós emberminiszter, Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Müller Cecília országos tisztifőorvos. A megállapodást a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem kötötte. Müller Cecília azt mondta, hogy ez a gondolat már 2018-ban felmerült, azaz, ha meg is lesz a koronavírus elleni vakcina, akkor sem csak azt fogják gyártani a magyar vakcinagyárban, hanem a már ismert védőoltásokat is. A cél ugyanis az, hogy Magyarország az oltóanyag-gyártás terén (is) függetlenedni tudjon. A majdani nemzeti oltóanyaggyár “érinti a kötelező védőoltásokat és az önként felvehető védőoltásokat is”.

Azt nem mondták ki, hogy hol építik meg a vakcinagyárat, de mivel a Debreceni Egyetemmel kötötték meg a szerződést, igencsak nehéz elképzelni, hogy ne a hajdúsági megyeszékhely legyen a gyár helyszíne.

Ami másodlagosan is jól jöhet kommunikációban a kormánynak, hiszen a BMW pénzügyi igazgatója szerdán egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy takarékossági okokból több beruházást felfüggesztenek, és a példák közt a debreceni beruházást is megemlítette.

Ismeretes, hogy a német autógyártó óriás 2018-ban jelentette be azt, hogy egymilliárd eurós beruházással Debrecen közvetlen közelében új gyárat épít. Igaz, Szijjártó Péter külgazdasági miniszter másnap arról beszélt, hogy a gyárépítés már elkezdődött, és a bajor cégóriás aról biztosította a kormányt, hogy elkötelezettek a továbbiakban is a debreceni gyár mellett.

Nem jön jól azonban ez a hír Pécsnek, hiszen Péterffy Attila polgármester nemrég még arról beszélt, hogy szeretnék, ha Pécsett vakcinagyár épülne. Többek közt azt is megemlítve, hogy a miniszterelnök által életre hívott egyik, a virológiai kutatócsoport vezetője prof. dr. Jakab Ferenc, a pécsi virológia vezetője.

Ha igaz a feltételezésünk, akkor Debrecen:Pécs 2:0, hiszen tudjuk, hogy annak idején, még amikor Pécsett a Fidesz-KDNP koalíció vezette a várost, nagyon szerették volna azt is, hogy Pécsre jöjjön a BMW-gyár, de vagy sokkal jobb feltételek voltak Debrecenben, vagy a Páva Zsolt-Hoppál Péter-Bánki Erik-Nagy Csaba négyes nem volt olyan erős lobbista csoport, mint Kósa Lajos és barátai. De az igazság az, hogy az az említett 2:0, valójában nem is 2:0, hanem jóval több, hiába volt fideszes vezetés Pécsett tíz éven át, a debreceni Nagyerdei Stadiont például majdnem napra pontosan hat éve nyitották meg.

Mindenesetre azt is fontos az igazság kedvéért megjegyezni, hogy a DE rektora dr. Silvássy klinikai farmakológus, azaz gyógyszertannal foglalkozik.

Habár az is igaz, hogy ő volt az, aki a Debreciner cikke szerint azt mondta, hogy kifejlesztettek egy olyan lágypasztillát, mely a Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémiáján található szőlő héjában található flavonoidokat tartalmazza, ezek az anyagok pedig

’néhány perc alatt elpusztítják a koronavírust’.

Hangsúlyozta, ez nem gyógyszer, nem oltóanyag, hanem egy olyan orvostechnikai eszköz, amely a légúti nyálkahártyára ragadva fejti ki hatását.” Vagyis ez nem lesz gyógyszer, a pasztillát majd szopogatni kell.

A Debreciner fent idézett cikkében is látható (és az alább nálunk is beillesztett) április 24-i videóban elmondta a debreceni rektor, hogy az oltóanyaggyárnak nem kell meglenni ahhoz, hogy például egy koronavírus elleni védőoltást le tudjanak gyártani az országnak szükséges mennyiségben. Ezt ugyanis akár a nemzeti oltóanyaggyár úgynevezett pilotgyárában is meg lehet oldani (feltéve persze, hogy kifejlesztik az oltóanyagot). Sőt, aztán úgy folytatta, hogy nem folytatta: azt mondta ugyanis, hogy innentől erről többet nem mondhat, mert a részletek innentől titkosak, “a legmagasabb szintű nemzetbiztonsági védelem alatt áll a nemzeti oltóanyaggyár és előtte a pilotüzemben végzett fejlesztések”.

Müller Cecília azt is bejelentette, hogy mostantól a gyógyszertárakban is lehet vásárolni olyan maszkokat (FFP1, FFP2, FFP3), amelyek a besorolásuk alapján egyéni védőfelszerelésnek minősültek, és ezért a patikákban eddig nem árusíthatták őket, mostantól erre is van mód.

A fertőzöttek száma immáron 3178 fő, az aktív fertőzötteké 1921 fő, az elmúlt 24 órában 9-en haltak meg, az összes elhunyt száma pedig megközelítette már a 400 főt: pontosan 392 személy esett áldozatul mindezidáig az új típusú koronavírus-járványnak hazánkban. A gyógyultak száma 865 fő. Az elvégzett tesztek száma majdnem százezer: 99058 tesztet végeztek el eddig Magyarországon a hivatalos adatok szerint.

Címkék:
KategóriákMETÁL