A járványra hivatkozva dolgozókat bocsátottak el a ZSÖK-től, ezt mondta tegnap Barkóczi Csaba pécsi fideszes városházi képviselő. A hírt bejelentő Facebook-posztról lapunk írt is, és a pécsi önkormányzatot is megkerestük. A hír azonban így többes számban, feltehetően nem igaz, ugyanis csak egy ember van nem önszántából távozóban. Akinek pedig menni kellett, egy olyan ZSÖK-dolgozó, aki Fidelitas-tag, és aki képviselőjelöltként indult múlt ősszel a választáson. Ő azt mondja, politikai tisztogatás áldozata lett.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Barkóczi Csaba pécsi városházi fideszes képviselő írta ki azt a Facebookra tegnap, hogy elküldtek több embert is a ZSÖK-től, a járványhelyzetre hivatkozva.

Mint az erről szóló tegnapi cikkünkben megírtuk, megkerestük a pécsi városházát is, hogy adjanak magyarázatot a történtekre. Egyébként erre szólította fel Pécs polgármesterét Barkóczi Csaba.

A Szabad Pécsnek még tegnap, nem sokkal a kérdésünk elküldése után válaszoltak a pécsi városházáról. Ugyanakkor a válasz miatt nem frissítettük a cikket. Mivel a válasz miatt szükséges volt megkeresni mind Barkóczi Csabát, mind a múlt ősszel a választáson szintén induló, és szintén fideszes jelöltként induló Beke Zoltánt. Ő ugyanis a ZSÖK-nek az alkalmazottja, de már nem sokáig, mert neki valóban távozni kellett a cégtől. Közös megegyezéssel bontottak vele szerződést, mától fel van mentve a munkavégzés alól.

A pécsi városháza azonban azt is mondta, hogy rajta kívül egyvalaki távozik/távozott mostanában a ZSÖK-től, de ő maga kérte a felmondását. Azaz sem az nem igaz, hogy többeket elküldtek, és pláne nem igaz, hogy a járványhelyzet miatt küldenek el embereket, állította Pécs vezetése. A válaszokért egyébként Rózsa Zoltánnal, a ZSÖK megbízott ügyvezetőjével beszéltek előtte. Beke Zoltánt egy új, a korábbi beszerzői munkaköréből egy új munkakörbe helyezték, készletgazdálkodással bízták meg, mert ott sok munka volt a múlt év végén és az új év elején. Azt a munkát elvégezte, ugyanakkor az egy átmenetileg több embert igénylő munka volt, annak lejártával már nincs szükség két főre ugyanabban a munkakörben, ezért kezdeményezték a munkaszerződés közös megegyezéssel való felmondását.

Barkóczi Csaba azt írta megkeresésünkre, hogy az ő személyes meggyőződése szerint Beke Zoltán esetében politikai döntés született. Ennek előzményeiről és körülményeiről Beke Zoltán hozzájárulása nélkül azonban több információt nem állt módjában egyelőre közölni. Hangsúlyozta azonban, hogy Beke Zoltán nem volt önkormányzati képviselő, diplomájának megfelelő állásban dolgozott, egészen az új ügyvezető, Rózsa Zoltán kinevezéséig, aki utána “raktáros/leltáros pozícióba” osztotta be.

„Ezzel szemben P. Horváth Tamás (megjegyzés: független pécsi képviselő, de a Mindenki Pécsért zászlaja alatt dolgozó városvezető frakciókkal együtt szavaz), képviselővé választását követően lett a Művészetek és Irodalom Házának kvázi vezetője” – írta.

Rákérdeztünk Barkóczinál arra is, hogy miért beszélt többes számról, ha csak ketten távoztak, de csak egyvalaki volt, aki nem akart maga elmenni. És érdemes megjegyezni a tegnapi cikkből azt, hogy a fideszes képviselő posztja szerint előző nap, a Hír Tv-nek adott nyilatkozata még bizonytalan volt, feltételes módban is beszélt, aztán azonban már bizonyságot nyert a feltételezés az elbocsátásokról.

Barkóczi erre lapunknak erre a kérdésére azt írta, hogy „néhány idevonatkozó körülmény tisztázását követően a mai napon erre a kérdésre is választ fogok adni közösségi oldalamon”. Figyeltük az oldalt, de egyelőre nem láttunk erre vonatkozó friss bejegyzést eddig.

A hír kapcsán aztán megkerestük a ZSÖK-től hamarosan távozó Beke Zoltánt is.

Mint mondtuk, ő tavaly ősszel a Fidesz színeiben az önkormányzati választáson is induló politikus (aki egyébként nem a Fidesz, hanem a Fidelitas tagja). Öt évet dolgozott a Zsolnay Örökségkezelőnél, azaz 2015-ben került az éppen attól az évtől kezdve kiemelt státuszú, közös, állami-önkormányzati fenntartású kulturális holdinghoz.

Ő most papíron ugyan közös megegyezéssel, de nem önszántából távozott a ZSÖK-től.

Azt mondta a Szabad Pécs érdeklődésére, hogy ő úgy tudja, hogy “egy lista alapján kell elküldeni embereket” a cégtől, ami szerinte “nyílt titok házon belül”, így őt is így küldték el.

„Bosszúpolitika folyik, ezt mindenki tudja a ZSÖK-ben és nagyon sokan félnek. Ilyen rossz légkör sosem volt a cégnél, mint amit ezekben a hónapokban tapasztaltunk” – fogalmazott.

Pénzügyi oka nem lehet az elküldésének, “mert több új, politikából érkező embert vettek fel a ZSÖK-höz havi több százezres nettó fizetésekért”.

Magáról azt mondta, hogy a kezdő bére nettó 130 ezer forint volt, ami 4 év alatt érte el a nettó 160 ezer forintot, ennyit keresett majdnem öt év munkaviszony után.

Arra a kérdésünkre, hogyan szerzett ott állást, azt mondta, hogy a munkát pályázat alapján kapta. Közgazdászként végzett az egyetemen, és akkor éppen ilyen képesítéssel rendelkező embert kerestek.

A felmondással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy kénytelen volt beleegyezni a közös megegyezésbe, mert ha nem teszi, akkor rendes felmondással szüntették volna meg a munkaviszonyát.

És szerinte akkor hivatalosan „a világjárvány okozta gazdasági helyzettel” indokolták volna. Erről a fidelitaszos politikus azt írta nekünk, hogy bár szerinte ezen az indokláson lehet, hogy a megfogalmazók is csak mosolyogtak. (Itt úgy gondoljuk, nem arra utalt a végül a közös megegyezést aláíró munkavállaló, hogy a járvány miatt nem kell esetleg ilyen intézkedéseket hozni, hanem, hogy az esetében a a napnál is világosabbnak véli azt, hogy nem erről lett volna szó valójában.)

Arra is rákérdeztünk, hogy volt-e gond a munkájával, illetve arra is, hogyan tudta elvégezni a munkáját akkor, amikor a legkeményebb kampányidőszak volt. Azt írta vissza, hogy sohasem érkezett rá panasz, sose kapott írásbeli jelzést vagy figyelmeztetést, a rábízott feladatokat mindig elvégezte.

És így volt ez október óta is, mert szeretett a ZSÖK-ben dolgozni, nagyon jó csapat van ott. A Fidelitasszal, illetve a kampánnyal kapcsolat ügyeket pedig mindig a szabadidejében, esténként vagy a szabadsága rovására végezte.

KategóriákMETÁL