A beruházást a koronavírus járvány csak kis mértékben befolyásolta, mivel a terület aránylag nagy, így elkülönülten tudtak haladni az egyes szakcégek – olvasható a Pécsi Egyházmegye által közzé tett cikkben. Két beruházás zajlik egymás mellett összesenmintegy 700 millió forintból. A legendás egykori pécsi Rózsakert egy olyan éjszakára zárható parkká alakul, amelyben napközben a pécsiek és a turisták „megpihenhetnek, elcsendesülhetnek”, és alkalomadtán kisebb kulturális rendezvényeknek is helyet adhat majd. Az egykori borozó helyén pedig a Pécsi Püspökség ajándékboltot nyit, amelyből közvetlen feljárat lesz a parkba. A Rózsakert átépítése mellett pedig zajlik egy, a majdani Egyházmegyei Könyvtárnak helyet adó épületét kialakítása.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Töretlenül zajlik a munka a Rózsakertben, a felújítási folyamatokat kis mértékben befolyásolja a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet, írta honlapján a Pécsi Egyházmegye.

Jelenleg is folyik éppen ezért a munka a Rózsakertben, és a volt borozó, azaz az egykori Papucs helyiségeiben. A beruházást a koronavírus járvány kis mértékben befolyásolta, mivel a terület aránylag nagy, így elkülönülten tudtak haladni az egyes szakcégek, fogalmaztak.

A színpadrészen már elkészültek a fatartók és egy kisebb kiszolgáló épület, most pedig készül egy vizesblokk is, amely a kertből lesz megközelíthető. A kerítést is folyamatosan javítják, volt ahol a meglévő fa gyökerei miatt teljesen el kellett bontani a kerítést, azon a részen beton támfallal megerősítve tervezik majd azt újraépíteni. Ahol azonban az megoldást jelentett, a kerítést meghagyták és a fán végezte ifjító metszést.

Itt, a pécsi Janus Pannononius utca 8. szám alatti épületben kap majd helyet az Egyházmegyei Könyvtár – Fotó: Harasztovics Arnold – Forrás: Pécsi Egyházmegye

Elkészült a pincéből a kertbe vezető lépcső védőépülete, valamint a pincerész szigetelése is, így ezen a területen most belső munkák zajlanak. Emellett készül az itt lévő lépcső új kőkorlátja. A tereprendezést, burkolatépítés pedig ezt követően veszi kezdetét, sorolták fel részletesen az egyházmegye honlapján azt, hogy miket is végeztek el az elmúlt időszakban.

Sok pécsi megfordult az elmúlt évtizedekben a város egyik legismertebb kocsmájában, a Papucsban, amelyből egyházi ajándékboltot alakítanak ki – Fotó: Harasztovics Arnold – Forrás: Pécsi Egyházmegye

A tavaly márciusban megkezdett építési munkák az előzőek miatt várhatóan már idén szeptember közepére elkészülnek, azt követően pedig az ősz folyamán zajlik majd a növények beültetése, mivel nyáron, a nagy melegben nem maradnának meg a frissen telepített növények.

A Pécsi Egyházmegye beruházását hazai forrásból, kormányzati támogatásból fedezi. A teljes kivitelezés a Rózsakert és a borozó felújításán túl a szomszédos Janus Pannonius utca 8. szám alatti műemlék épület felújítását is magába foglalja, amely az Egyházmegyei Könyvtárnak ad majd helyet.

A két beruházás költsége megközelíti a 700 millió forintot. A Rózsakert egy olyan éjszakára zárható parkká alakul, amelyben napközben mind a pécsiek, mind a turisták megpihenhetnek, elcsendesülhetnek és alkalomadtán kisebb kulturális rendezvényeknek is helyet adhat majd. Az egykori borozó helyén a Pécsi Püspökség ajándékboltot nyit, amely közvetlen feljáratot biztosít a parkba.

Fotó: Harasztovics Arnold

KategóriákMETÁL