Négycsillagos szálloda épülhet a régi vásárcsarnok helyén, ami bevételt jelent a pécsi önkormányzatnak, ugyanakkor a valószínűleg nem túl könnyen jött pénznek már meglehet a gazdája: az új vásárcsarnok építése ugyanis 800 millió forinttal is drágább lehet annál, mint amennyi rendelkezésre áll. Viszont mégis épülhetne egy nagyobb parkoló is.

A cikk a hirdetés után folytatódikRuzsa Csaba mondta azt el az önkormányzat lapjának, hogy egy új, négycsillagos szálloda megépítésére van esély Pécsett, a régi vásárcsarnok épületének helyén. Pécs külsős, gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere azt mondta, hogy egy 4 csillagos, nemzetközi hotellánc 120-140 szobás szállodát építene a területen. Hozzátette, hogy a tervezett szálláshely-beruházással az egész városrész átalakulna, felértékelődne a környék és méltóvá válna az új vásárcsarnokhoz.

Az új pécsi vásárcsarnok felülről az egyik látványterven – Fotó forrása: http://www.pecsivasarcsarnok.hu

A Pécsmának azonban azt is elmondta, hogy a régi vásárcsarnok értékesítéséből befolyt összeg így “beforgatható” az új vásárcsarnok befejezéséhez szükséges pótmunkák finanszírozásába. Merthogy amint azt a pécsi önkormányzati lap megírta, az új vásárcsarnok építésével a kivitelező az eddig vállalt határidőket tartva tudott haladni, augusztusban elérte az 50 százalékos készültséget, ám a csarnok és a hozzá kapcsolódó út és körforgalom építése kapcsán “előre nem látható pót/többletmunka miatt” a vállalkozó az eredeti ütemtervhez képest 1,5 hónapos többletidőigényt jelentett be. Le kell zárni az építkezésnél szükségessé vált kivitelezői pótmunkákat is azonban az alpolgármester szerint, amelyek költsége 790 millió forint.

A Pécsmának az mondta az alpolgármester, hogy a pluszköltségeket a szakértők állapították meg, az elmúlt három hónapban ezekről folyamatosan egyeztettek velük. A többletköltségek hatósági szabálymódosítások, és az építőipari alapanyagárak emelkedése indokolja.

Ez utóbbit amúgy nyilván nem kell senkinek sem bemutatni, aki maga közvetlenül nem tapasztalta, vagy egy rokona, ismerőse történetén keresztül nem hallott róla, az is olvashatott erről, hiszen tele volt a sajtó azzal, hogy már napi árazás van (volt) az építőiparban, az alapanyagok drágulása miatt.

Mindemellett a Szabad Pécs nem hivatalosan arról értesült, hogy az azért még kérdéses, hogy a teljes pótmunkaigényt és drágulást kifizetik-e, mert egyelőre nagyjából 500 millió forint az, amit a város is hajlandó elismerni és kifizetni, a fennmaradó nagyjából 300 millió forintos igény megalapozottságát még vizsgálják.

Az idézett Pécsma-cikkből az is kiderül, hogy mintegy 500 millió forintért adhatják el a régi vásárcsarnok épületét (gyakorlatilag valószínűleg inkább a területet vennék meg ennyiért, hiszen szállodaépítésről beszélnek), mivel a pályázat 500 millió forintos értékesítést tesz a városnak lehetővé ami önerőként használhatnak.

A régi csarnok kapcsán módosítják az építési szabályzatot, többek közt azért, hogy több fát lehessen ültetni a környékén a régi csarnok telkén a szálloda körül, és hogy ki lehessen alakítani a telken legalább 80-100 új parkolóhelyet, amelyek az új vásárcsarnokba látogatókat szolgálják majd.

Az új szállodaberuházás értékét Ruzsa Csaba mintegy 5 milliárd forintra becsülte, de arról is beszélt, hogy korábban, mint ismert, irodaházzá kívánták alakítani a volt csarnoképületet, de kiderült, hogy az ehhez szükséges összeg a duplájára nőtt a vírushelyzet alatt (megj.: itt nyilván arra gondolt, hogy egészen más típusú irodákra és irodaházakra van szükség a Covid-járvány tapaszalatai után – B. A.). Az irodaházat ezért majd egy másik helyszínen alakítják ki, a későbbiekben, ha elérhetőek lesznek a 2021–2027-es uniós költségvetési ciklus fejlesztési forrásai – a lehetséges helyszín mindenesetre a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. már keresi.

A Pécsma-cikkben a fentieken túl olvashatnak többek közt arról is, mi lesz a buszmegállóval és a régi csarnok bérlői felé tett ígéretekkel.

KategóriákMETÁL