És tudjuk, ki nem tudná a miniszterelnök úr szerint összeszerelni. Ugyanaz, aki vacsorára érkezik a disznóvágásra. Hogy a miniszterelnök úr is értse: 33 ezernél több disznóvágást rendezhetett volna Pécs, akkora a veszteség a járvány miatt, ráadásul mindegyik esetben rendes “emberes” példányt vágtak volna. A pécsi önkormányzat számításai szerint ugyanis 2,5 milliárd forintos kiesést okoz a pécsi önkormányzati cégeknek csak a nyár közepéig a járványhelyzet. A gépjárműadós kormányzati elvonás még ehhez jön, az Pécs esetében félmilliárdos mínusz = 5 555 disznóvágás / 50 000 darab kétajtós szekrény. A Pécsi Stop információja szerint emiatt Péterffy Attiláék veszélyhelyzeti alapot hoznak létre.

A cikk a hirdetés után folytatódikA kormány a járványhelyzet miatt az önkormányzatoktól elvonta a gépjárműadó már eddig is csak részben az önkormányzatoknak jutó részét. Ez a döntés Orbánéktól minden önkormányzatot érintett, fideszes vezetésűt és ellenzékit is. Pécs esetében 480 millió forintot jelent az elvonás idénre, ennyi veszteséggel kell számolnia a pécsi önkormányzatnak, amelynek a szénája az előző, fideszes vezetéstől megörökölt helyzet miatt amúgy sem áll túl jól.

A pécsi önkormányzat számításai szerint ráadásul mintegy 2,5 milliárd forintos kiesést okoz a pécsi önkormányzati többségi tulajdonú cégeknél a nyár közepéig a járványhelyzet. Mindez a már említett kormányzati elvonással (a gépjárműadó eddig még a településeknél maradó részét is elviszi a kormány, ami Pécsett 500 millió forint mínusz) együtt 3 milliárd forintos összeg.

Alsó hangon tehát ennyi veszteséggel kell számolnia Pécsett az önkormányzatnak.

Csak a járvány miatt kieső összegből a pécsi önkormányzat 30 ezer darab (harmincerer darab) szekrényt vásárolhatott volna. Megjegyzés: a számítás alapját egy közepes árú (azaz 100 ezer forintba kerülő), kétajtós, vitrines-pakolós IKEA-s szekrényt alapul véve (és tudjuk, ki az, aki ezt sem tudná összerakni egyedül) MEGJEGYZÉS: cikkünk első verziójában, tévesen 300 ezer darav szekrényt írtunk, a “pontos” összeg 30 ezer darab.

Sőt, egy másik számítás szerint 33 333 ezer jófajta házi disznóvágást is lehet ebből rendezni. (Tudjuk, ki az, aki nem menne oda vacsoraidő előtt). A számítás a disznóvágás főszereplőjére vonatkozik, 600 forintos élősúllyal és átlagosan 150 kilogrammos “Dezsővel” számoltunk.)

A Pécsi Stop információja szerint emiatt Péterffy Attiláék veszélyhelyzeti alapot hoznak létre. A polgármesteri hivatalnál csak a beruházások és fejlesztések esetében 280 millió forint összegű kiadást függesztenek fel.

Felfüggesztették mindezeken túl a polgármester és az alpolgármesterek cafeteria-keretét. Számos hivatali, intézményi és céges kiadást függesztenek fel augusztus 30-ig.

Mint a Stop írja, bíznak abban, hogy a gazdaság újraindul, valamint kormányzati és uniós támogatások is jönnek majd a válsághelyzet kapcsán. Ugyanakkor többfajta egyszeri támogatást vezetnek be a rászoruló pécsieknek és a cégeknek, mert a cél a pécsi munkahelyek megtartása.

Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere a Pécsi Stopnak azt mondta, hogy szakértőkkel egyeztetve a veszélyhelyzet idejére külön egyszeri támogatásokat vezet be a pécsi önkormányzat. 

  • A bérpótló támogatás a munkájukat a veszélyhelyzet ideje alatt elvesztő, rászoruló pécsieket nyújt támogatást. 
  • Lesz külön albérletpótló támogatás is a rászoruló, munkájukat elvesztő pécsiek számára.    
  • Emellett külön egyszeri gondozási támogatást igényelhetnek azok a pécsi lakosok, akiknek a kórházakban ápolt hozzátartozójuk otthoni ápolásáról kellett gondoskodniuk április elejétől kezdve. 

Ezeket a támogatásokat rászorultsági alapon igényelhetik a pécsi lakosok a polgármesteri hivatalnál.

Rászorulónak pedig az minősül, akinél a családban az egy főre vetített kereset nem éri el a 100 ezer forintot – egyedülállóaknál ez 85 ezer forintot jelent.

Az alpolgármester arra is emlékeztetett az idézett cikkben, hogy már elindult a pécsi vállalkozásoknak segítő programjuk, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. a tőle bérelt helyiségeknél sávos kedvezményi rendszert vezetett be, ami áprilisra és májusra számolva mintegy 200 millió forintot hagy a pécsi vállalkozások zsebében.

Ezt a kedvezményrendszert várhatóan júniusban is folytatják még.

A fentiek mellett a pécsi cégek támogatása érdekében egy külön csomagot is bejelentenek rövidesen.

KategóriákMETÁL