A koronavírusról és pénzről van szó a felmérésben, de önmagában nem emiatt nyugtalanító a közvélemény-kutatás. Hanem amiatt, hogy az utóbbival (azaz a pénzzel) mit kezdenének – vagy éppen mit nem. És nem is az LMP szavazóiról van szó, hanem tudjákki szavazóiról.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Mediánt bízta meg a magyarországi zöld párt a felméréssel. A közvéleménykutató cég munkatársai pedig addig hivogatták a címlistájukon szereplőket, ameddig elérték, hogy egy nagyobb, ezer fős, az ország szavazásra jogosult lakosait leképező, reprezentatív minta össze nem állt a válaszadókból.

A felmérésben több dologra is rákérdeztek, de a minket e cikkben érdeklő kérdés csupán annyi volt, hogy a kormány által, a koronavírus-járvány elleni védekezésben vállalt szerepük miatt az egészségügyi dolgozóknak beígért egyszeri, 500 ezer forintos juttatást a szociális dolgozóknak is odaadnák-e.

A Medián a Facebook-oldalán közölte is a kutatás eredményét. Ami persze összességében egyáltalán nem lesújtó, sőt az jön ki, hogy az elsöprő többség támogatná a plusz pénzt a szociális területen dolgozóknak is, hiszen ők is kivették a részüket a járvány elleni védekezésből, ők nem mehettek home office-ba, kockáztattak minden egyes napon, miközben a hivatásukat végezték, ráadásul a szociális dolgozók minimum annyira alulfizetettek, mint az egészségügyben dolgozók.

A Mediámn is inkább ezte emeli ki a Facebookra megírt szövegben:

„Kapjanak bérkiegészítést a szociális dolgozók is! – mondja a többség”

A Medián telefonos felmérésében megkérdezettek jelentős, csaknem háromnegyedes többsége válaszolt igennel, még a kormánypárti szavazók abszolút többsége is a megkülönböztetés ellen voksolt. Az ellenzék körében elsöprő volt a javaslat támogatottsága.

Itt is van a grafikon.

Forrás: Medián

És, hogy akkor mégis miért írtuk azt, hogy van valami nyugtalanító a felmérésben? Az, hogy van olyan politikailag nagyjából homogén csoport (és itt éppen a Fidesz szavazóiról van szó), akik közül ennek a reprezentatív, országos mintán végzett felmérésnek az eredményeképpen 33 százaláka, azaz eszrint minden harmadik Fidesz-szavazó úgy véli, hogy nem jár az egyszeri pluszpénz, például az idősotthonokban dolgozóknak.

KategóriákMETÁL