Kissé elbizonytalanodott a magyarországi koronavírus-járvány (vélhetően nem elkerülhető) második hullámával kapcsolatban “szupermen”, vagyis Az Ember, Aki Napra Pontosan Tudta, Mikor Tetőzik A Járvány (első hulláma) Magyarországon. De nem csupán ez az egy volt finoman szólva is (önmaga jogán vagy a kontextus miatt) meredek kijelentés a miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatában.

A cikk a hirdetés után folytatódikBeszélt arról is egyébként, hogy mennyire fontos tudatában lennünk, hogy a vírus itt van.

„Nem szabad, hogy elragadjon minket a hév, a lelkesedés, a szív, a nyár, a Balaton. Legyen a fejünkben (jól hátul), de azért legyen a fejünkben, hogy a vírus még itt van köztünk.” – fogalmazott.

Orbán Viktor az itthon maradókról azt mondta, hogy ők a fegyelmezetten védekezők, de tudja, hogy sokan fognak külföldre menni. Őket arra kéri, hogy ne sárga vagy piros országokba menjenek, hanem zöld jelzésű országokba.

És itt van rögtön az is, ami miatt minden osztrák, német vagy angol azonnal irigyelni kezd minket. Annak kapcsán mondta egyébként a kormányfő az alábbit, hogy szerinte a magyar védekezés és az egészségügyben zajló munka eddig bevált.

„A magyar egészségügyi rendszer Európa egyik legjobban teljesítő egészségügyi rendszere a mienk. Európai mércével mérve is jól igazgatott rendszer a magyar egészségügy.”

Megemlítette ismét “a portyázókat és a fürkészeket”, azzal, hogy ők nagyon jól teljesítettek, de mostanra már mindent Magyarország gyárt, a maszkokat és a lélegeztetőgépeket. „Mindenből annyit gyártunk, amennyit kell”.

Orbán azt is elmondta, hogy ő minden reggel azzal kezdi a napját, hogy megnézi, halt-e meg a vírus miatt magyar ember, utána pedig azt nézi meg, hogy fertőződött-e meg. A miniszterelnök azt is mondta, hogy a szüleink és a nagyszüleink iránti szeretet nem csak a szép szavakban kell, hogy megmutatkozzon most, hanem fegyelmezettségben is. Nehogy meghaljanak olyanok, akik még élhettek volna.

Háborog a nép fesztiválok és az Index miatt? Itt egy új gumicsont

Mint az ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette a szokásos csütörtöki kormányinfón, hogy augusztus 15. után sem oldják fel az 500 fő feletti zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó, a járvány miatt életbe léptetett létszámkorlátozást. Így tehát azoknak a fesztiváloknak is harangoztak idénre, amelyek szervezői nem lemondták, hanem augusztus 15-e utánra, még nyár végére, ősz elejére halasztották a fesztiváljuk időpontját. Ugyanakkor a kormány azt is bejelentette, hogy a könnyűzenéből élőket egy külön, nekik szánt 5,3 milliárd forintos kerettel támogatják, garázskoncerteket tarthatnak, amit rögzítenek, aztán a közmédiában ezeket le is játszák.

Orbán Viktor is érintette ezt a témát a műsorvezető kérdésére (a másik ügyet, amiről mostanában sokat beszélnek, az Index ügyére nem tértek rá). Azt is mondta, hogy a komolyzenét már a művészeti akadémián keresztül korábban több milliárd forinttal támogatták, ők szerinte most rendben vannak. Arról is beszélt külön, amit már tegnap is kiemeltek a híradások, hogy a keretből 800 millió forintot kifejezetten a cigányzenészek megsegítésére különítettek el.

„És van egy speciális műfaj, ami sok magyar ember szívéhez áll közel, én is ebbe a rajongói táborba tartozok, vagyunk néhányan, akik szerelmesei vagyunk a cigányzenének, és ők meg különösen is bajban vannak, úgyhogy egy összeget, 800 millió forintot a sok milliárdon belül elkülönítettünk kifejezetten a cigány zenészek megsegítésére, hogy segítsünk nekik átvészelni ezt a nehéz időszakot. ” 

Címkék:
KategóriákMETÁL