Már csak Pécsen világít a Sistrade Kft. – derül ki a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) honlapján megtalálható és augusztus 10-én publikált határozatból – az mfor.hu cikke szerint.

A cikk a hirdetés után folytatódikA lap szerint ez azért érdekes, mert az Elios-botrány óta tudható, hogy nemcsak a közvilágítás korszerűsítése, hanem az üzemeltetése is óriási üzlet Magyarországon. Mintegy 2 évvel a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-botrány után most jelentős változások következtek be a piacon: a Sistrade Kft. – amellyel szemben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében konkrét vádiratot fogalmazott meg – korábban 62 településen üzemeltette a közvilágítási rendszert, de márciusban ez a szám 5 településre esett vissza.

Csak Pécs, Gyula, Zalaegerszeg, Tatabánya és Csépa nevű településen világított tovább a Sistrade, amelynek tulajdonosa Hamar Endre ügyvéd. Most viszont már csak Pécs maradt. Ez hazai pálya, mert Pécs a cég székhelye.

Azt már a Szabad Pécs teszi hozzá, hogy ez nem biztos hogy sokáig így marad. A városüzemeltetési cég, a Biokom még az előző, fideszes városvezetés alatt írt ki európai uniós, nyílt közbeszerzési pályázatot a közvilágítás-üzemeltetésre. Erről bővebben itt írtunk. Ugyanakkor a pályázatot az új, tavaly októberben megválasztott városvezetés alatt, konkrétan 2019. decemberében nyertes kihirdetése nélkül lezárták, a felhívást visszavonták. Az indoklásban pedig az olvasható, hogy: “A beérkezett kiegészítő tájékoztatás kérésekben foglaltakra figyelemmel Ajánlatkérő a közbeszerzési eljárás műszaki tartalmát felülvizsgálta, a felülvizsgálat eredményeként jelen közbeszerzési eljárást visszavonja, és új eljárás megindítása iránt intézkedik.”

A közvilágítás üzemeltetésre egyébként ez év márciusában lejárt a szerződés határideje Pécsen is, de ezekben az esetekben, amikor még nem találtak új üzemeltetőt, meg szokták hosszabbítani a korábbi szerződést. Ezért üzemeltetheti még Pécsen is a közvilágítást a Sistrade. Az új közbeszerzés nyomát még nem találtuk.

KategóriákMETÁL