A Magyar Közlönyben is megjelent már, vagyis hivatalos a döntés, amint azt a Pécsma kiszúrta, hogy végül megkapta a Pécsi Nemzeti Színház is az állami támogatást.

A cikk a hirdetés után folytatódikMegjelent a Magyar Közlönyben, így már hivatalos: megkapja a Pécsi Nemzeti Színház az állami támogatást idénre is, mégpedig ugyanannyit, mint tavaly, szúrta ki a hírt a Pécsma.hu.

A pécsi önkormányzat cége által fenntartott lapban azt írták, hogy a városvezetésnek mindezen túl sikerült öt évre előre megállapodni a PNSZ állami finanszírozásáról a kormányzattal.

„…a kormány egyetért azzal, hogy a színházat 2024. december 31-éig a város és a kormányzat közösen működteti.”

És eldőlt az is, hogy a ZSÖK is a pécsiek kezében marad. A lap megszólaltatta Bognár Szilvia alpolgármestert, aki azt mondta, hogy megérte küzdeniük.

Bognár Szilvia közölte, hogy amikor az év elején elindultak a tárgyalások a PNSZ finanszírozásáról, a kormányzat részéről azt jelezték a pécsi vezetésnek, hogy a színház és a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) támogatásáról együtt tárgyalnának, utóbbi működtetését pedig teljes egészében átvennék. Ezt viszont a pécsi vezetés így nem szerette volna, ezért további tárgyalásokat kezdeményeztek, és ezért volt az, hogy mostanra minden más (vagy a legtöbb) színház finanszírozásáról megtörtént a megállapodás.

A Pécsi Nemzeti Színház megkapja a tavalyi támogatási összeget 2020-ra is, Pécs pedig azt vállalta, hogy jövő évtől az önkormányzati támogatást öt év alatt folyamatosan az állami támogatás szintjére hozza. Cserébe a tao-pótló források és az egyéb pályázatok továbbra is nyitottak a PNSZ számára.

Tavaly 520 milliót adott a PNSZ finanszírozására az állam (és ezek szerint akkor idéán is ennyit fognak utalni), 317 milliót pedig az önkormányzat, azaz nagyjából kétharmad-egyharmad volt az arány. Magyarán Pécs vezetése azt vállalta, hogy öt éven belül Pécs évi kb. 200 millió forinttal emeli a PNSZ működtetésére adandó helyi önkormányzati támogatás összegét.

Címkék:
KategóriákMETÁL