Két okból beszélgettünk a kulturális szakemberrel a Szabad Péntek-podcast új adásában. Egyrészt, mert éppen egy kiállítása látható, másrészt a pályázata miatt.

A cikk a hirdetés után folytatódikNagyjából másfél évtizedig a “Pécs, a kultúra városa” szlogen mutatta, hogy mi is lehetne a város jövőképe. Na, meg az Európa Kulturális Főváros-program jelmondata: Pécs, a határtalan város. A mögöttes tartalmat mindehhez a város – Budapesten kívüli mértékkel mérve – valóban pezsgő kulturális élete adta. Az ideiglenes lakosok és itt élők széles közege, tehát volt mire jövőképet építeni. Volt értelme a kreatív ipar irányába elindulni. Ezeket a próbálkozásokat most nem értékelem, de nem véletlen, hogy ez a vonal egyre inkább elhalt. Talán a városvezetések sose gondolták komolyan, de tény, hogy kevés valósult meg az előzetes tervekből, tanulmányokból. Viszont infrastruktúra meg van. Európai uniós forrásoknak az EKF-nek köszönhetően országos viszonylatban is egyedülálló hardver van Pécsen. De a szoftver az valahogy, és nem feltétlenül az alkalmatlanság miatt, eddig valahogy nem működött optimálisan. Persze voltak jó kezdeményezések, a Fényfesztivált érdemes talán kiemelni. Ami bár egyáltalán nem egyedi, de a tömegek bevonzására alkalmas, és még a kapcsolt tartalmak miatt sem kellett szégyenkezni. 

A városban sem előzmények nélküli a fesztivál, erre a Szabad Péntek vendége a legjobb bizonyíték. De Doboviczki Attilával két okból is beszélgetünk most. Egyrészt a Hizsnyik Dénessel közös, B-oldal címet viselő retrospektív kiállítása miatt. Másrészt, mert Szuhay Mártonnal, a Labor Szociális Kulturális Szövetkezet vezetőjével közösen pályázta meg az említett hardver vagyis a Zsolnay Örökségkezelő és ezzel a kulturális negyed igazgatói posztját. Szóval most itt igazából két beszélgetésnek kellene következnie, de mivel mindkét témát egy személy köti össze így Doboviczki Attilát kérdeztem.

A koncepcióm kiverné a biztosítékot – Doboviczki Attilával médiaművészetről és a ZSÖK-igazgatói pályázatáról beszélgettünk

Doboviczki Attilával két okból is beszélgetünk most. Egyrészt a Hizsnyik Dénessel közös, B-oldal címet viselő retrospektív kiállítása miatt. Másrészt, mert Szuhay Mártonnal, a Labor Szociális Kulturális Szövetkezet vezetőjével közösen pályázta meg a Zsolnay Kulturális Negyed igazgatói posztját. Szóval most itt igazából két beszélgetésnek kellene következnie, de mivel mindkét témát egy személy köti össze, így “csak” Doboviczki Attilát kérdeztem.

A podcast a legtöbb platformon, alkalmazásban elérhető: Spotify Apple Podcasts | Google Podcasts | Anchor Pocket Casts | Breaker |  Radio Public | RSS | Letöltés

KategóriákPODCAST