A kivitelezőt és a műszaki ellenőrt is kiválaszották, így nincs akadálya, hogy tovább folytatódjanak a kutatófúrások, azaz egy lehetséges atomhulladék-temető kialakításának előkészületei Boda határában, írta friss cikkében az Átlátszó.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz oknyomozó portál emlékeztet rá, hogy a Boda térségében, azaz a Nyugat-Mecsekben található aleurolit formáció szakértők szerint alkalmas lehet egy atomtemető befogadására.

A kivitelezési munkálatokat a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. végezheti. A közbeszerzést a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. írta ki.

A pályázati dokumentáció szerint Bükkösd és Boda külterületén két fúrási helyszínen három mélyfúrás kivitelezése történhet meg, helyszíni mérésekkel, mintázásokkal, laboratóriumi vizsgálatokkal, dokumentálással és értékeléssel. A 32 hónapra szóló szerződést augusztus 28-án írták alá a felek nettó 3 milliárd forint értékben.

A Boda térségében zajló előkészítő munkálatokról és az azzal szembeni pécsi tiltakozásról a Szabad Pécs több cikket is írt az elmúlt években. Orbán Viktor azt ígérte 2015-ben egy pécsi látogatásakor, hogy a pécsiek megkérdezése és beleegyezése nélkül nem lesz atomtemető a közelükben, hiszen ha valóban itt akarják majd megépíteni a nagy radioaktivitású hulladékok végleges elhelyezését célzó lerakót, akkor a lehetséges helyszín akár kevesebb mint 10 kilométerre lesz a baranyai megyeszékhely nyugati határától. Azért írjuk így, mert egyrészt a kutatási terület még mindig egy jelentős területet fed le, de a legtávolabbi pontja is éppen eléggé aggasztó közelségben van mind Pécs városától, s főleg a nyugat-mecseki kistelepülésektől. Másrészt pedig a kormányzat, illetve a RHK hivatalos kommunikációja is az, hogy a helyszínt illetően semmi sem dőlt még el, egyelőre csak kutatások zajlanak, és egy kutatóállomás kialakítása lehetséges itt, az atomtemető helyszíne viszont még ezektől függetlenül másutt is lehet. A civilek viszont azért aggódnak, mert egyelőre sehol másutt nem kezdődtek meg kutatások.

Szóval hiába is ígérte azt, amit ígért Orbán Viktor, mert egyrészt egyelőre semmi sem utal arra, hogy másutt akarná a kormány megépíttetni a nukleáris hulladékok végleges elhelyezésére szolgáló lerakót – lakott területektől jóval nagyobb távolságra például –, sőt időnként be kell számolnunk újabb és újabb próbafúrásokról. Másrészt azzal, hogy egy jogszabályváltoztatással markánsan és nevetségesen kis mértékűre csökkentették a települések beleszólási jogát (vagyis azt a távolságot, hogy egy atomtemetőtől hány kilométeren belül fekvő településnek/településeknek lehet érdemi beleszólási joga egy ilyen projekt megvalósításába), szintén nem a miniszterelnöki ígéret komolyan vehetőségét erősíti. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy Pécs városának – hiába van a tiltakozó civilek szerint aggasztóan közel Boda térségéhez, ha ott valósítják meg a nukleáris hulladékok végeleges elhelyezését szolgáló lerakót – nincs érdemi beleszólási, tiltakozási joga a kérdésben.

Abszurd? Atomtemetőt simán lehetne építeni Pécs mellé, szélerőművet azonban még távolabb sem
KategóriákMETÁL