Csizmadia Péter ma reggeli Facebook-bejegyzésében azon kesereg, hogy elmaradt a szokásos Pécs város napját ünneplő szentmise. A probléma, hogy a misét ma reggel megtartották, azon a jegyző képviselte az önkormányzatot.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz ellenzéki szerepben a nyílt propaganda helyett már inkább dezinformációs kampányokra alapozó helyi Fidesz vezéralakja az alábbi bejegyzést tette közzé 8.19 perckor.

Vagyis, ha nem az Adriáról, hanem mondjuk a Széchenyi térről indul, akkor simán odaért volna, ugyanis a misét tudomásunk szerint megtartották.

A pécsi önkormányzat a megkeresésünkre azt válaszolta, hogy nem is értik a problémafelvetést, hiszen a misét, ahogy minden évben úgy idén is megtartották. Ahogy szokták a Lyceum templomban, 8.30-kor (volt amikor 9 órai kezdettel). Arra is felhívták a figyelmet, hogy a misét nem az önkormányzat szervezi.

Az önkormányzat egy fotót is átküldött, amiben a meghívó látható, és azt is elmondták, hogy a várost a jegyző képviselte a misén.

Egyébként Pécs Város Napja alkalmából ma ünnepi közgyűlést tart Pécs város önkormányzata. A rendezvényt szűk körben tartják meg, de itt élőben is közvetítik azt:

Frissítés: Bár a képviselő külön nem jelölte, de azóta módosított a bejegyzésén és a városi szervezésű mise elmaradását kéri számon.

Frissítés 2: Kedd este megkereste a szerkesztőségünket Csizmadia Péter. A politikus állítása szerint (Tasnádi Péter polgármestersége óta) az volt az ünnepnek a menete, hogy a püspökség meghívta a várost, a város pedig a saját meghívójában/programismertetőjében meghívta (azaz megszervezte) a nap kezdetén, első programpontként a város meghívottjait is a szentmisére. A fideszes frakcióvezető szerint a püspök nyilván nem tudja, hogy a város kiket hív majd meg a saját napjára, ezért mindig a városon keresztül történt a szervezése a városi meghívottak részvételének: ettől lett közös az ünnep. “Ráadásul általában az egyetemmel is közösek voltak ezek a rendezvények a felsőoktatás napja miatt is, de egyébként is. Mivel a városi meghívóban ez a programpont nem szerepelt idén, azaz Polgármester Úr nem hívta meg a vendégeit rá, ezért észrevételeztem, hogy sajnos a közös szentmise nem lesz megtartva. Mint ahogy nem is lett. Sajnos külön ünnepelt az egyház, az egyetem és a város is. Az meg tényleg szomorú, hogy a város első embere a jegyzőjét küldi el a legmagasabb egyházi vezető meghívására” – tette hozzá a politikus.

Azt már mi tesszük hozzá, az eredeti poszt nem a közös ünneplésről, hanem az elmaradó miséről szólt. Ugyanakkor az is tény, hogy számos fideszes politikus tudott a miséről, azaz láthatóan tudnak közönséget szervezni, akkor is, ha az egyház nem a legfelsőbb szinten képviselteti magát egy misén. Legalábbis az egyházmegye fotói erről tanúskodnak:

És az egész értékelése során talán az sem mellékes, hogy az idei év több szempontból is rendhagyó.

KategóriákPOP