Mutatunk néhány nagyon különleges fotót a vasárnap délutáni, legalább tízezer embert megmozgató, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiája melletti tüntetésről. A fényképeket Cseri László pécsi fotóművész, e cikk szerzőjének volt kollégája, a Dunántúli Napló korábbi újságírója készítette.

A cikk a hirdetés után folytatódikFeleségével és Zsófi nevű lányával utazott fel Budapestre Cseri László pécsi fotóművész vasárnap délután, hogy részt vegyenek a délután három órakor kezdődő SZFE meletti élőláncos tüntetésen. Az út kalandosan kezdődött, mert a késődélelőtti InterCity az egyetemkezdés (és a tüntetés) ellenére csak három kocsival közlekedett, zsúfolt volt (Helló Második Hullám), nagyon meleg volt, és már Pécsett, az indulás előtt “összejött” 25 perc késés “műszaki okok” miatt.

A négygyermekes pécsi fotóművész nem csak azért utazott Budapestre harmadmagával, hogy részt vegyen a tüntetésen, hanem azért is, hogy találkozzon legkisebb lányával, Hannával, aki már egy hete az egyetemen lakik, mint egyik résztvevője az egytemmegszállásnak. A zeneszerző-gitáros-énekesként is ismert Cseri Hanna (a nem csak neve miatt szuper CseRihannák formáció alapítója) ugyanis negyedéves bábrendező szakos hallgató az SZFE-n, Csizmadia Tibor és Hoffer Károly osztályában.

Cseri Hanna egyébként kedden, két napra megszakítja a bentlakást, mert hazautazik Pécsre, mivel ő a zeneszerzője egy, nemsokára a Bóbita Bábszínházban bemutatandó darabnak, és betanítja a színészeket a dalokra.

Pécsi hallgatója az SZFE-nek mások mellett Vilmos Noémi is, az a rendezőhallgató, aki az SZFE-n lezajlott vezetőváltás kapcsán egy hete tartott, a tegnapinál kisebb tüntetésen egy, azóta sokat és sok helyen idézett, nagyon erős beszédet mondott az egyetem függetlensége mellett kiállva – “Elbukott a gerinc, a kulturáltság és az intellektus a cinikus, magyarázatra nem szoruló hatalmi erőszakkal szemben”. Ő egyébként jelen volt az SZFE-ért, a szabad egyetemekért és egy szabad országért tartott pécsi flashmob-on is, mert a hamarosan bemutatandó Bánk Bánt rendezi a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában.

A vasárnap délután három órakor kezdődő, és legalább tízezer ember részvételével zajló, élőláncos tüntetésen nagyjából három órával annak kezdete után, este hat körül érkezett meg a stafétaként, több kilométeren keresztül átadott SZFE-s charta a Parlament elé, a Kossuth térre.

A sajtóban és a közösségi médiában is olvasható és látható volt, hogy utcabáli-karneváli hangulatban tüntettek a színművészeti egyetem és a magyar egyetemek függetlensége mellett. Maszk szinte mindenkin volt és kesztyű is. A Budapest VIII. kerületében, a Vas utcában található SZFE amúgy gyalogosan, a lehető legrövidebb útvonalon alig több mint fél kilométerre van a Parlamenttől és a Kossuth tértől, de az útvonal az előre ezltervezettek szerint kanyargósan ment, mert több fővárosi egyetemet is, és néhány más fontos intézményt, például a Magyar Tudományos Akadémia épületét is érinteni akarták, mielőtt az Országházhoz értek volna. Az élőláncot több szakaszon is duplán kellett megformálni, mert olyan sokan voltak.

Az SZFE Vas utcai épülete előtt nem voltak külön beszédek, a színműs diákok és tanárok is részt vettek a tüntetésen, de Upor László rektorhelyettes azt azért bejelentette, hogy megváltoztatták a tanév rendjét: a beiratkozás határideje szeptember 13-ára módosul, a tanítás kezdeti időpontját pedig egy héttel kitolják.

Az SZFE-ét érintő, tervezett változások miatt már korábban is tiltakoztak, mind az egyetem vezetői, mind annak jelenlegi és egykori hallgatói elmondták a véleményüket az alapítványi átalakítássak szemben. Azt követően pedig, amikor kiderült (ami várható volt amúgy), hogy a kormány, illetve a felsőoktatás irányítói az SZFE-vel és tanáraival szembeni ellenszenvét folyamatosan hangoztató Nemzeti Színház-igazgató Vidnyánszky Attilát nevezi ki az új SZFE-kuratórium elnökének, augusztus 31-én a színművészeti egyetem több tanára is lemondott.

Ráadásul a még számos más pozíciót is betöltő Vidnyánszky Attila új kuratóriumi elnökként gyökeres átalakításokat jelentett be, amellyel gyakorlatilag az SZFE autonómiájának szinte minden fontos elemét felszámolta vagy felszámolná, ha ez így maradhatna. Ami valljuk meg, jelen pillanatzban nagyon kétségesnek tűnik, ugyanakkor a kormány egyetemátalakítási terveivel, demokráciafelfogásával is szembemegy és a visszalépés biztosan nem menne kormányzati arcvesztés nélkül. A tüntetések mindenesetre Vidnyánszky színre lépése után kezdődtek meg, az egyetem diákjai pedig egy hete elfoglalták az SZFE-t és elbarikádozták magukat.

KategóriákMETÁL