Nem is telt el túl sok idő azóta, hogy egy volt fideszes politikus, Pécs korábbi alpolgármestere lett a Pécsi Tudományegyetem új gazdasági csúcsvezetője, és máris egy komolyabb fejlesztési forráshoz jutott a PTE. Nem mondjuk, hogy ebben a kancellár személyének biztosan része van, Decsi István mindenesetre szerencsés, hogy éppen nemrég nevezték ki.

A cikk a hirdetés után folytatódikEz a kiemelt támogatás a Modern Városok Program PTE-t érintő, már korábban futó fejlesztéseire vonatkozik, illetve ugyanarra az alapcélra, a PTE idegen nyelvű képzéseinek szélesítésére és bővítésére. Csak most már nem a pécsi önkormányzat kapta az alapvetően Megyei Jogú Városokat érintő támogatást (mint történt ez Páva Zsolték idején), hanem közvetlenül az egyetem, a már futó programra hivatkozva.

Még idén érkezik 2,7 milliárd forint, mivel az ütemezés is része az Orbán Viktor által szignózott, a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatnak:

  • 2020: 2 700 000 000 forint
  • 2021: 2 500 000 000
  • 2022: 533 044 010 forint.

Az idei támogatási keretből 800 millió az irányító minisztériumtól, az ITM-től érkezik, a fennmaradó 1,9 milliárd a Gazdaságvédelmi Alapból. A jövő évi teljes támogatás biztosításáról a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek kell gondoskodnia, a harmadik évi forrás előteremtése pedig az ITM-t vezető miniszter, Palkovics László dolga.

Mint megírtuk, Decsi István a kancellári kinevezése után gazdasági fejlődést ígért.

Azt jelenleg még, hogy pontosan mire költik a pénzt, nem lehet tudni (a későbbiekben erről beszámolunk), de az biztos, hogy az eredeti támogatási összeg nem lett elegendő mindarra, amit terveztek megvalósítani a kommunikált verzió szerint a pécsi önkormányzat által a pécsi egyetemnek átengedett forrásból.

KategóriákMETÁL