Az érvényes szavazatok több, mint egyharmadánál még az ellenzéki összefogás jelöltje, a jobbikos Bíró László vezetett a fideszes ellenfelével szemben. A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú egyéni választókerületében tartott időközi országgyűlési választásra a szavazók 45 százaléka ment el leadni a voksát. A szavazatokat még számolják, de a küzdelem már eldőlt, nyert a Fidesz-KDNP jelöltje, Koncz Zsófia.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz időközi választáson öt jelölt indult, de esélye a győzelemre egyértelműen csak a Fidesz-KDNP és az ellenzéki összefogás által indított két jelöltnek volt. A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a kormányzópártok és az ellenzék is mért előzetesen Borsodban, és mindenütt az jött ki a közvéleménykutatások szerint, hogy a hibahatár körüli a különbség a két jelölt közt, azaz nagyon szoros verseny várható.

Már csak azért is, mert mindkét oldal azzal igyekezett felrázni a szavazóit, hogy azt hangoztatta, ez szimbolikus és sorsdöntő szavazás, mert a Fidesz kétharmada, alkotmányozó parlamenti többsége múlik azon, nyernek vagy vesztenek. E szempontból az már a kezdet kezdetén egyértelmű volt, hogy az ellenzék van jobb helyzetben, hiszen az ő táboruk a túlhatalom ellen nyilvánvalóan jobban mozgósítható volt, mint azok, akiknek amúgy a Fidesz-kormánnyal semmi bajuk nincs, hiszen az teljesen egyértelmű, hogy a Fidesz parlamenti többségét semmi sem veszélyezteti egyelőre, pláne nem ez a választás. A Fidesz is tudhatta ezt, mert azt a pénzmennyiséget, amit beletettek a kampányba, nem beszélve a kommunikációs hadjáratról, és a felsorakoztatott, Borsodba személyes megjelenésre is leelküldött miniszterről, államtitkárról és más fideszes “fontosemberről”, még biztosan nem látott Borsod6, de valószínűleg más választókerület sem.

A választáson két független jelölt indult és egy, a Demokrat Párt nevű szervezet által indított jelölt. Nekik minimális esélyük volt összesen is a szavazatok 5%-ának “megcsípésére”. Ugyanakkor esélyes volt az is, hogy nem lesz akkora különbség a két jelölt közt, mint amennyit a három külön induló el fog vinni – aztán majd lehet elemezni, hogy azok a szavazatok vajon meglettek volna-e, és ha igen, hová húzhatták volna a nekik adott ikszeket a rájuk voksoló szavazópolgárok. És ez, ha megnézik az eredményeket, majdnem be is jött, de Koncz Zsófia végül 50% feletti eredménnyel győzött..

Mutatjuk, hogyan alakultak az eredmények a szavazatok feldolgozottságának függvényében.

A szavazatok majndem 39%-os feldolgozottságánál Bíró László több, mint 5%-kal vezetett Koncz Zsófia előtt

Hirtelen ugrott egy nagyot a feldolgozottság és a nagynak tűnő előny elolvadt, sőt semmivé lett – Ekkor már 69%-os volt a feldolgozottság, és már Koncz Zsófia vezetett

Az érvényes szavazatok 75%-os feldolgozottságánál nőtt Koncz Zsófia előnye

Itt még egy kicsit nyílt az olló a két jelölt közt, gyakorlatilag 3%-kal vezetett Koncz Zsófia – 90%-os feldolgozottság volt ekkor

Hoppál Péter nem hazudtolta meg magát:, ismét bejelentette a szavazás vége előtt, hogy nyert a Fidesz jelöltje, csakúgy mint nemrég Mohács esetében

Már 90%-nál is lehetett tudni, hogy eldőlt, itt pedig még biztosabbá vált a fideszes győzelem: a feldolgozottság 95%-os

Mint írtuk is, régen volt ennyire kiélezett választás egyetlen helyen, mint ami vasárnap várt az országra. A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületének új parlamenti képviselője dr. Koncz Zsófia lett. A választást azért kellett kiírni ismét, mert a 2018-ban nyertes fideszes képviselő egy tragikus motorbalesetben 60 évesen elhunyt. Ő volt Kocz Ferenc, Szerencs korábbi polgármestere, Koncz Zsófia édesapja. Az ő parlamenti székébe ülhet be mostantól az új képviselő, Koncz Zsófia. És persze ez azt is jelenti, hogy a parlamentben megmaradt a Fidesz-kétharmad.

A Szabad Pécs az alábbi véleménycikkben írt a választásról

Nem a Fidesz kétharmadáról szól a vasárnapi borsodi választás, hanem a becsületről

99,09%-os feldolgozottságnál így fest a tábla

KategóriákMETÁL