A Szabad Pécs számolt be arról elsőként, hogy újabb jelentős, 5,7 milliárdos támogatást kapott a Pécsi Tudományegyetem a 2015-ben bejelentett Modern Városok Program (MVP) folytatására a kormánytól. A múlt héten a Magyar Közlönyben is megjelent hír kapcsán kedden tartott sajtótájékoztatót a PTE és egy politikus.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A napokban derült ki, hogy 5,7 milliárdos támogatást kap a PTE, amint azt a Szabad Pécs megírta. Erről a támogatásról beszélt ma délelőtt sajtótájékoztatón Miseta Attila, a PTE rektora, Decsi István, a PTE nemrégiben kinevezett kancellárja, illetve Hoppál Péter baranyai országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Miseta Attila (b), a PTE rektora, Hoppál Péter (k) országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Decsi István (j), a PTE kancellárja – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Miseta

Miseta elmondta, hatalmas előrehaladást értek el akár abban a kontextusban is, hogy más MVP-s pályázatok hogyan alakulnak az országban. Gyakorlatilag ott tartanak, hogy számos egységet már átadtak, például a Nemzetközi Oktatási Központot, a BTK és TTK felújított termeit, az ETK felújított épületeit.

A rektor hangsúlyozta, hogy az építőiparban bekövetkezett árrobbanás miatt van szükség többletforrásokra. Az 5,7 milliárdot azonban nem teljes egészében az építőipari drágulás miatti hiány pótlásra szánják, hanem például az orvosi kar három éve épülő, befejezés előtt álló új elméleti tömbjének berendezéseire, illetve parkoló kialakítására is.

Hoppál

Hoppál Péter arra emlékeztetett, hogy amikor 2015-ben megszületett a kormánydöntés arról, hogy Pécs is csatlakozhat a Modern Városok Programhoz, már komoly egyetemfejlesztés zajlott a városban, a miniszteri biztos itt az összességében több tízmilliárdos fejlesztést jelentő 400 ágyas klinikai tömb felújítására és a Szentágothai Kutatóközpont felépítésére gondolt.

A fideszes országgyűlési képviselő elmondta, hogy a 2015-ös 24 milliárd forintos támogatást új kampusz építésére, infrastruktúra fejlesztésére fordították, elsősorban a külföldi hallgatók létszámának növekedését megcélozva.

A most eldöntött, további 5,7 milliárdos támogatás miatt így a teljes támogatási összeg ugyancsak eléri a 30 milliárd forintot. Vagyis a 2010-es EKF-program, illetve a fent említett két nagy, már befejezett egyetemi fejlesztés beruházási értékének megfelelő programot tudnak végrehajtani.

Ennek az összegnek a 70%-a, azaz nagyjából 21 milliárd forint az ÁOK fejlesztésére megy, közölte Hoppál Péter. Hozzátette: az 5,7 milliárd arról szól, hogy a kormány a továbbiakban is elkötelezett Pécs és a helyi gazdaság fejlesztésében, dacára annak, hogy egy évvel ezelőtt a pécsiek baloldali városvezetésnek szavaztak bizalmat.

Hoppál Péter ezek után egykori politikustársára, a volt pécsi alpolgármesterre, Decsi Istvánra terelte a szót. Mint ismert ugyanis, a nem is olyan rég még a Fidesz színeiben politizáló Decsi István lett a PTE kancellárja. Hoppál pedig arra utalt, hogy Decsi kinevezését követően azonnal tárgyalásokba kezdett a kormánnyal, minisztériumokban egyeztetett, és egy “elfekvő ügyet” “karolt fel”, az MVP-s pécsi egyetemfejlesztés folytatását kérte, és ezek szerint sikeresen lobbizott. Hoppál Péter szerint legalábbis az októberben hivatalba lépő Decsi munkája hozzájárult a kormány döntéséhez.

Decsi

Ő maga, azaz Decsi István azt mondta, a fejlesztéseknek köszönhetően az ÁOK-nál olyan modern technikával felszerelt épület jöhet létre, amely költséghatékony, környezettudatos, és a 21. századot képviseli. A fejlesztés a nemzetköziesítési program része. Az épület 1800 hallgató befogadására, egyidejű oktatására lesz képes, amin túl 200 kutatóhelyet is biztosítani tudnak. Az épület berendezései (beépített rendszerek, bútorzat) mellett a környezet és a kiszolgáló-infrastruktúra is megújul: egy parkoló is kiépíthető a többlettámogatásból. Ugyanakkor a kancellár hangsúlyozta, hogy a parkoló miatt nem kell kivonni további zöldterületet.

After

A sajtótájékoztató után volt mód egyénileg kérdezni a résztvevőket. Miseta Attila rektort arról kérdeztük, valóban csökkenhet-e a fizetős külföldi, főleg német és norvég hallgatók száma, illetve aránya a jövőben Pécsett. A rektor szerint egyelőre nincs gond, az orvoskar angol és német nyelvű térítéses szakjaira még mindig túljelentkezés van, azaz nem kell attól tartani, hogy nem lesz elegendő felvehető külföldi hallgató. A jelenlegi vírushelyzet miatt persze ez bizonyos mértékben változott, ismerte el Miseta.

Felvetettük, hogy annak idején a Modern Városok Program keretében a kormány Pécs önkormányzatának nyújtott támogatást, s hogy a hivatalos kommunikáció szerint Pécs a számára megítélt kormányzati összegből engedett át 24 milliárdot a PTE-nek /ennek a kommunikált verziónak az életszerűségét mindenki döntse el maga – a szerk./ Már csak emiatt is érdekes  kérdés szerintünk, hogy vajon miért nem volt jelen Péterffy Attila polgármester a sajtótájékoztatón, miért nem kapott meghívást a bejelentésre. Miseta Attila azt válaszolta, hogy ez valóban hiba volt a részükről, amiért bocsánatot kérnek.

Decsi Istvánt viszont már nem politikusként, hanem új minőségében kancellárként kérdeztük, ezért az 5,7 milliárd forint sorsa felől érdeklődtünk. Mire is költik a pénzt? Mennyit visz el ebből az összegből az építőipari drágulás, amire hivatkoztak. Illetve, hogy jól vettük-e ki, hogy a teljes összeg az ÁOK-ra megy el? A kancellár erre igennel felelt. Az orvosi karra, az új épületre és annak a környezetére megy az összeg. A támogatásra egyrészt a már említett építőipari drágulás miatt volt szükség. Ami összességében a pluszforrás mintegy 40%-át teszi ki, azaz nagyjából 2,3 milliárd forintot.

Mivel az új orvoskari elméleti tömb a már korábbi cikkekben is emlegetett úgynevezett „design and build”-konstrukcióban épül, a beruházás folyamatában is van lehetőség módosításokra, plusz műszaki tartalmak beépítésére a szakmai javaslatok és a pénzügyi források függvényében. És lesznek is éppen ezért ilyen új funkciók, amelyeket az új, most kapott pluszforrással meg is tudnak valósítani. Ezek az épület működtetéséhez, oktatás- és kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó elemek. Új tételekként említették meg az épület berendezését (igen, ezek szerint eredetileg nem volt a programba betervezve, illetve nem volt ennek a kiemelt kormányzati támogatásnak a része a berendezés), illetve parkoló kialakítását. Ami vélhetően az épület alsó szintjére tervezett és már a bejáráson látható parkolón (“mélygarázson”) túli parkolószám-bővítést jelentheti.

M.

Decsi István azt is elmondta, hogy a fent említett fejlesztéseket is az építési kivitelezést elnyerő és végző cég fogja megvalósítani. Azaz a program indulásakor, három éve még Matolcsy György rokonainak érdekeltségének számító, de időközben Mészáros Lőrinc tulajdonába került ZÁÉV Zrt.

Vagyis a most bejelentett 5,7 milliárd forintos pluszforrást a PTE a Mészáros-cégnél költi el.

KategóriákMETÁL