Díjemelés helyett szemléletváltást ígér az új pécsi városvezetés a parkolásban. Lesznek azonban olyanok is a városházi közlemény alapján, akiknek fájni fog a változás, viszont egy zöldebb város kialakítása, annak ösztönzése a cél az ígéret szerint.

A cikk a hirdetés után folytatódikÚj parkolási rend bevezetését tervezi a pécsi önkormányzat, mivel a jelenleg érvényes helyi parkolási szabályokat 2011-ben, az előző városvezetés idején alkotta meg az önkormányzat, eredetileg azzal a céllal, hogy a belváros és a világörökségi területek forgalmát csillapítsa. Az elmúlt 9 évben azonban a rendeletet többször módosították, a szabályozás szövege emiatt ma már nehezen áttekinthető az új városvezetés szerint. A forgalomcsillapított övezetek forgalma az évek alatt jelentősen megnőtt, az oda szóló kedvezményeket egyéni döntések alapján, átláthatatlanul osztogatták a pécsi városháza közleménye szerint, így Péterffy Attiláék véleménye szerint a parkolási rendszer már nem szolgálja az eredeti célokat, és időszerűvé vált egy új rendelet megalkotása.

Az ígért cél

Egy átlátható, teljesen új szabályozás. A városvezetés meggyőződése, hogy áremelés helyett szemléletváltásra van szükség: a közös értékeink védelme fontosabb, mint az egyes emberek kényelme, írták. Ezért fontos, hogy a forgalomcsillapított övezet gépjárműforgalma valóban korlátozott legyen, és a belvárosi parkolók működtetésére vonatkozó szabályok a közösségi, illetve a környezetbarát egyéni közlekedést, ezzel egy zöldebb város kialakítását ösztönözzék.

Azt is szeretnénk elérni, hogy a szabályozás szövege egyszerűbb, a rendelet áttekinthetőbb legyen, és a kedvezményeket ne egyéni döntések, hanem szigorú szabályok alapján ítéljék meg. Kiemelt cél, hogy a parkolási rendszer átalakítása ne díjemelés legyen, éppen ezért a behajtási engedélyek és a parkolás díjai változatlanok maradnak, vagy csökkennek.

Azt ezen a ponton nem említi a városházi közlemény, habár később ez is szóba kerül, hogy ezzel együtt ugyanakkor lesznek olyan kedvezmények, amelyeket kivezetnek, és az egészen biztosan jár majd egyéni sérelmekkel.

A legfontosabb változások a korlátozott forgalmú övezetekben, ahol a cél, hogy minél kevesebben hajtsanak be

Az övezetet eseti jelleggel, alkalomszerűen használók számára fontos változás, hogy megszűnik az egy órára szóló behajtási engedély, csak teljes napra szóló engedély váltható.

Megváltoznak azonban a korábbi kedvezményezetti kör lehetőségei: csak a közérdekű feladatokat ellátó, a város működését biztosító szervezetek kaphatnak kedvezményeket, amelyeket a rendelet rögzíti, így azok megadása nem függ egyéni döntéstől.

Megszűnik az összevont behajtási és parkolási engedély.

Engedélyt csak a szervezet tulajdonában álló gépkocsira lehet, övezetenként külön-külön megvásárolni,magánszemélyeknek az összevont kedvezményes bérlet nem lesz elérhető.

Az órával ellátott, feladatalapú engedélyek megmaradnak, itt a felhasználók közé visszakerülnek a nappali szociális ellátást végző szervezetek, valamint bekerülnek a hajléktalanokkal foglalkozók és a védőnők.

Az övezetet rendszeresen használók, mint az itt lakók, itt tanulók élete nem változik meg januártól sem.

Nem változik a behajtási engedélyek ára, és az övezet iskoláiba, óvodáiba járó gyermekek szállítására vonatkozó szabályok is változatlanok maradnak.

A legfontosabb változások a parkolóövezetekben, ahol a cél a szabályok leegyszerűsítése

Megszűnik a csak az I. övezetre vonatkozó parkolási bérlet. A mindkét övezetre érvényes, összevont parkolási bérlet ára csaknem ötödével (190 ezerről 160 ezer forintra) csökken. 

Nem változnak meg az övezetek, változatlan marad a parkolójegyek ára, és a II. övezetre szóló bérlet ára is ugyanannyi marad, mint eddig.

Társadalmi vitát indítottak

Mint írták, a ciklus elején párbeszédet ígértek, “hogy közös dolgainkról közösen dönthessünk”, ezért a jövő év elejétől életbe léptetni tervezett új parkolási rendeletről társadalmi vitát kezdeményezett a pécsi városvezetés. A rendelettervezet szövegét elküldték a témában érintett pécsi közigazgatási és civil szervezeteknek, és feltöltötték a gov.pecs.hu weboldalra, ahol mindenki elolvashatja és véleményezheti.

Az észrevételeket, javaslatokat 2020. november 6-ig várják, a beépíthető javaslatokkal kiegészített új parkolási rendeletről várhatóan még idén dönt a közgyűlés.

KategóriákMETÁL