Az ünnepi közgyűlést hagyományosan minden év szeptember elsején, a város napján rendezik meg Pécsett, így történt ma is. A nyitóbeszédet Péterffy Attila, Pécs polgármestere mondta, majd átadták a város kitüntetéseit.

A cikk a hirdetés után folytatódik



„1367. szeptember 1-jén írta alá V. Orbán Pápa a középkori pécsi egyetem megalakítását engedélyező levelet, 1944 óta erre a kiemelkedő történelmi pillanatra emlékezünk, azóta ez Pécs napja. Ahogy az elmúlt években, úgy ma is azt kívánom mindannyiunknak, hogy a mai egy igazi ünnepnap legyen” – így kezdte köszöntőjét a polgármester.

Péterffy Attila beszédének fontos, visszatérő eleme volt, hogy ezt a napot, a város ünnepét ne hassa át a politikai csatározás, valamint (idén is) definiálta a pécsiség fogalmát.

„Azt gondolom, hogy csak kevesen tudnák megnevezni a Sopianae-t irányító római kori politikusokat, vagy éppen katonai vezetőket, igen keveset tudunk a 14-15. századi baranyai ispánokról. Legtöbben a 19. század végi pécsi polgármesterek nevét is leginkább az utcák neveiről ismerjük. Ennek ellenére Pécs, ez az állandóan fejlődő, terjedő, fantasztikus entitás valahogy minden korban kitűnt valamivel. Mindig volt valami szikra, ami lángra gyújtotta az itt élők tettvágyát, valamilyen láthatatlan erő, ami kiemelte Sopianae-t, Fünfkirchen-t, Pečuh-t a többi hasonló város közül. Ezt a láthatatlan erőt már hívták nagyon sokféleképpen. Volt ez már pécsi szál, Tükefenomén, szerintem a pécsiség a legjobb kifejezés. De belátom, hogy ebben picit elfogult vagyok. Bárhogy is hívjuk, egy bizonyos: Pécs, ez a csodálatos élőlény akkor lüktet igazán, fényesen hazánk és Európa térképén, amikor ez a láthatatlan erő szorosan összefűzi az itt élőket. Amikor a pécsiek közössége együtt mozdul, amikor egyet akar, függetlenül attól, hogy merről fújnak a politika szelei” – fogalmazott Péterffy Attila.

A beszéd után köszöntötték Pécs Megyei Jogú Város ünnepi közgyűlésének díjazottjait. Pécs közgyűlése idén is úgy döntött, hogy adományoz díszpolgári kitüntetést. 2023-ban Pécs díszpolgárává fogadta prof. dr. Lénárd Lászlót, a Pécsi Tudományegyetem korábbi rektorát. A Pécs Megyei Jogú Város Díszpolgára címet Pécs közgyűlése Lénárd László részére az évtizedeken keresztül, magas színvonalon végzett orvostudományi oktató, kutató, nevelő munkájáért ítélte oda. Lénárd László a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Pécsi Tudományegyetem rector emeritusa, egyben professor emeritusa. 

A díszpolgári cím hivatalos indoklásában kitérnek arra, hogy prof. Lénárd László elhivatott egyetemi oktató, nemzetközileg kimagasló kutató, a pécsi polgárság elkötelezett közéleti személyisége. Lénárd László Pécsett szerzett általános orvosi diplomát, majd az MTA Idegélettani Kutatócsoportban végezte kutatásait. 2009-ig a POTE Élettani Intézet intézetvezető egyetemi tanára volt, az MTA Idegélettani Kutatócsoportot 2012-ig vezette.

Prof. dr. Lénárd László, Pécs új díszpolgára – Fotó forrása: Pécs Tv/Youtube.com

Számos kiemelt tisztsége mellett, az egyetemi integráció után, 2003-2007 között rektorként irányította a Pécsi Tudományegyetemet. 2020-tól az MTA Biológiai Tudományok Osztályának elnöke. Az USA-ban és Japánban végzett kutatásai mellett több angol, francia, amerikai, japán és német tudományos együttműködés koordinátora, projektvezetője, vagy aktív résztvevője. Több rangos nemzetközi, angol nyelvű tudományos folyóirat szerkesztő-bizottságának tagja. Munkásságát számos kitüntetés jelzi. Nem utolsó sorban pedig Lénárd László professzor Pécs városának elhivatott, a közösségi feladatok felvállalása iránt elkötelezett polgára.

Nagyon sokan lesznek, akik szerint jobb helyre nem is kerülhetett volnba Pécs Város Kulturális Nagydíja, a Le Grand Prix culturel de la Ville de Pécs, azt ugyanis idén a Pannon Filharmonikusok Zenekar kapta meghatározó, több évtizedes, magas minőséget képviselő zeneművészeti munkájáért.

Az 1811-ben alapított Pannon Filharmonikusok 2003-ban vette fel új nevét, ezzel is kifejezve azt a célt, hogy egész Pannónia területén meghatározó, magas minőséget képviselő szimfonikus együttessé váljon. A megújulásnak, és az azzal elindult legújabb kori sikertörténetnek éppen 20 éves évfordulója van idén. Minden pécsi magáénak érezheti a sikert, hiszen a páratlan minőségi átalakuláson túl az együttes egyik legkiemelkedőbb eredményének az mondható, hogy mindannyiunk közös értékévé vált. Az elmúlt két évtizedben nyújtott fejlődése inspirálóan hatott Pécs fejlődésére is. A pécsi kultúra zászlóshajója a Kodály Központ rezidens zenekaraként városunkba vonzza a világ legkiválóbb művészeit, és itt hozza létre produkcióit, melyeket elvisz a fővárosba és külföldre a Berlini Philharmonie nagytermétől a bécsi Musikverein-ig. Az együttes koncertjein a nemzetközi és a hazai zenei élet legkiválóbb képviselői lépnek fel. A zenekar az országban egyedülállóan gazdag programot kínál: a bérletes koncertjein túl gondol az ünneplőkre, a rászorulókra és a gyerekek minden korosztályára. A pandémia óta több alkalommal teljes estés koncertet streamelt, tucatnyi lemezfelvételt készített. A díjat a zenekar igazgatója, Horváth Zsolt vette át. 

Átadták a Pro Civitate Díjat is, amely egy életmű elismeréseként annak a polgárnak adható, aki a város gazdasági, tudományos, kulturális, művészeti, oktatási, sportéletében, vagy a közélet egyéb területein hosszú ideig kimagasló tevékenységet végez. A díjat 2023-ban dr. Pesti János nyelvész, Stenczer Béla színművész és dr. Tóvári Ferenc úszóedző nyerte el.

Pro Communitate Díj nemcsak egy-egy polgárnak, hanem polgárok közösségének, jogi személynek, vagy egyéb szervezetnek is adományozható abban az esetben, ha tevékenységükkel a város rangját emelő, hírnevét öregbítő egyszeri, vagy folyamatos egyéni, vagy kollektív teljesítményt nyújtottak.  A díjat 2023-ban a Pécs-Egyházmegyei Katolikus Caritas Alapítvány, a Fünfkirchen-Leőwey Táncegyüttes és a Pécs Városi Sportiskola nyerte el.

További díjak és díjazottak

Városháza Emlékérem

E kitüntetést azok a polgárok kaphatnak, akik a köz érdekében végzett tevékenységükkel eredményesen szolgálták Pécs városát.

Farkas Roland tűzoltó 

Kovács Attila (1955 – 2023.) rádióriporter

dr. Szemelyácz János addiktológus

dr. Szilovicsné dr. Hollósy Andrea jogász

Traj Ferenc hagyományőrző tevékenységéért

Abay Nemes Oszkár-díj – Pécs Város Sport Díja

Schwara László

Aidinger János-díj – Pécs Város Közszolgálati Díja

Dr. Schmieder Valéria 

Breuer Marcell-díj – Pécs Város Műszaki Díja

Prof. Dr. Medvegy Gabriella

Csikor Kálmán-díj – Pécs Város Közbiztonsági Díja

Pécs-Baranya Közbiztonsági Alapítvány

Csonka Ferenc-díj – Pécs Város Ifjúsági Díja

Tasnádi Zsófia

Csorba Győző-díj – Pécs Város Közművelődési Díja

Vatai Éva

Balikó Zoltán-díj – Pécs Város Szociális és Társadalmi Felelősségvállalás Díja

Sándor Andrea

Faluhelyi Ferenc-díj – Pécs Város Nemzetiségi Díja

Zemplényi Maria Jolanta

Kalmár Rózsa-díj – Pécs Város Humanitárius Díja

Dr. Tóth Krisztina

Márk Tamás-díj – Pécs Város Fiatal Tehetség Díja

Juhász Dorka

Szalay Berta 

Tóth András 

Rajczi Péter-díj – Pécs Város Oktatási Díja

Győrvári Gábor Zoltán (1959 – 2020) 

Várady Ferenc-Díj – Pécs Város Sajtó Díja

dr. Kert Attila újságíró, hírszerkesztő, az Euronews magyarországi irodájának vezetője

Victor Vasarely-Díj – Pécs Város Művészeti Díja

Füsti Molnár Éva Színművész

Vilmos Püspök-Díj – Pécs Város Tudományos Díja

prof. dr. Gábriel Róbert 

Zsolnay Vilmos-Díj – Pécs Város Képző- És Iparművészeti Díja

prof. dr. Somody Péter

Címkék:
KategóriákMETÁL