Sajtóközleményt juttatott el a Szabad Pécshez a Civilek a Mecsekért Mozgalom, “Folytatódik Pécs város polgármestere által Vicze Csilla mint a CMM szóvivője ellen indított per” címmel.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint arról már korábban is beszámoltunk, Pécs polgármestere „jó hírnevének megsértése miatt” személyiségi jogi pert indított 2020 tavaszán Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivője ellen. A perben Péterffy Attila 500 ezer forint sérelemdíjat követel Vicze Csillától.

Ez az adat is olvasható a csütörtökön délután a Szabad Pécshez eljuttatott közleményben, amelyben Vicze Csilla azt írta, hogy a pert azért indította ellene Péterffy Attila, mert a polgármester

“saját állítását idézve bíráltam a hőerőmű vezérigazgatójaként végzett tevékenységét kampányidőszakban”.

Vicze Csilla közölte: a polgármester keresetét a bíróság visszautasította, de Péterffy Attila a nyáron ismét benyújtotta a környezetvédő mozgalom szóvivője ellen. Éppen ezért a Pécsett ügyvédként dolgozó Vicze Csilla a mai napon benyújtotta ellenkérelmét.

Bírósági ügy lesz a választás előtti “erdőégetőzés”: személyiségi jogi pert indított Pécs polgármestere

A CMM-szóvivő közölte: a pécsi polgármester szerint az ő jóhírnevének a megsértésére ezzel a mondattal került sor:

„Péterffy Attila  2008-2015-ig a Pannon Hőerőmű vezérigazgatójaként durván  3.000.000 tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban.”

Vicze Csilla a sajtóközleményben azt írta, hogy “a tüzelőanyag mennyiségére vonatkozóan Péterffy Attila a 2012. március 22-23-án Balatonalmádiban, majd 2014. november 13-án Budapesten (REKK Workshop) tartott előadásában azt állította, hogy a hőerőmű tüzelőanyag igénye: 450.000 tonna/év! Tüzelőanyag összetétel: 33% erdészeti fa, 67% erdészeti, faipari és mezőgazdasági melléktermék.”

Ne feledjük, Péterffy Attila ellen egészen elképesztő támadássorozat indítottak a helyi és az országos fideszes politikusok, illetve a Fidesz helyi és országos médiája a 2019. őszi választások előtt (más kérdés, hogy ez sem volt elég a Fidesz bukásának elkerüléséhez), és a legdurvább, mocskolódó hazugságkampány mellett folyamatosan visszatérő elem volt az “erdőégetőzés”. A Fideszt és pitbulljait az sem tartotta vissza, hogy annak idején Páva Zsolt és Hoppál Péter szerették, amit Péterffy Hőerőmű-vezérként végzett. Sőt, a Fidelitas még tovább ment, ők egyenesen Péterffy-irtást emlegettek. Pedig, mint rámutattunk, nemhogy Páváék voltak oda, de maga Orbán Viktor is szerette a Hőerőmű-szerződést. A mecseki erdőégetés témakörében persze volt, hogy megszólaltak mások is, például igazi szakértők, igaz, abban sem volt köszönet a Fidesz számára. Péterffy Attila pedig egyenesen azt mondta egy komolyabb prezentációt tartva, hogy ő büszke arra, amit a Hőerőmű vezérigazgatójaként elért. A Szabad Pécs is írt persze erről az ügyről véleményt, de egyenesen azt, hogy a Fidesz-kormányra mutat és hull vissza a pécsi politikai kampány egyik legaljasabb szlogenje.

A CMM szóvivője leírta, hogy ő tizenhárom oldalas ellenkérelemet nyújtott be a kereset elutasítását kérve, mert ő maga szerint nem állított valótlant.

„Továbbá a közfeladatot gyakorló személlyel szemben a szólásszabadság és véleménynyilvánítás szabadsága kisebb mértékben korlátozható, nagyobb mértékű tűrési kötelezettsége van a közszereplőnek. Különösen jelen ügyben, amikor a sérelem bagatell mértékű és bíróság által nehezen mérhető, így indokolt a bizonytalan nagyságú ellentételezés mellőzése, különösen annak ismeretében, hogy jelentős joghátrány nem állapítható meg, hiszen megválasztották polgármesternek. (…) Jelen ügyben lényeges körülmény, hogy az egyik oldalon egy civil áll hatalmi helyzet nélkül, míg a másik oldalon több párt teljes szervezeti hátterével, támogatottságával.”

– írta Vicze Csilla.

Vicze Csilla azt is leírta, hogy a perben az ő állításait “kiváló energetikai szakértő tanúval”, országos hírű szakemberekkel kívánja bizonyítani, és indítványozza például dr. Illés Zoltán akkori környezetvédelmi államtitkár tanúként idézését is, aki átlátja a hőerőmű működését.

A CMM az 5G ellen is tiltakozik

Mint írta a közlemény végén Vicze Csilla, a CMM a továbbiakban is fellép a Pécs környéki erdők pusztítása, a vizek szennyezése, a levegőben az elektromágneses sugárzás csökkentése érdekében. Ezért szerveznek 2020. október 2-án 17 órára 5G-fórumot a Civil Közösségek Házába. Sőt, az 5G ellen petíciót is indítottak, amely a peticio.com oldalon belül ITT érhető el.

KategóriákMETÁL