Orbán Viktor kijelentése miatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmánya az összes magyar iskola és összes magyar óvoda, a teljes ellátórendszer azonnali bezárását követeli. Mindezt pénteken este sajtóközleményben tudatták.

A cikk a hirdetés után folytatódikAusztriában keddtől a járványhelyzet miatt zárnak az iskolák – december 8-ig, így kezdi közleményét a PDSZ.

Teszik mindezt úgy, hogy Ausztrában a kontaktkutatás, a tesztelés létező tevékenységek, “nem csak elméleti síkon megvalósuló, elvont fogalmak”.

„Nálunk, az oktatási intézményekből százával érkeznek a visszajelzések: szinte általános, hogy a járványügyi intézkedések egy hetet is késnek az oktatási intézményekben, óvodákban, ha egyáltalán megtörténnek” – fogalmaztak.

Most, hogy bezárt a miniszterelnök „laborja” (értsd: Ausztria – a szerk.), ahol a járványügyi adatok jóval kedvezőbbek a magyarországinál,

itt az idő megint kimondani: követeljük, hogy kövesse a példát! Ne az oktatással kísérletezzen!

Mit is mondott ma Orbán, ami miatt (az osztrák példa mellett) a PDSZ követeli a teljes zárást?

„Ember annyi van, amennyi” (Orbán Viktor)

Mit követelnek még?

A kormány szervezze meg az egészségügyi dolgozók és a kritikus szolgáltatásokat ellátók számára a gyermekfelügyeletet ugyanúgy, ahogy tavasszal a miniszterelnökség és egyes minisztériumok dolgozói számára is képes volt megtenni.

Mindez teljes összhangban van azzal, amit a PDSZ régóta követel: az ideiglenes zárással, és a zárás alatti átfogó teszteléssel. Ehhez képest az oktatási intézmények egy hete bejelentett teszteléséről sincs szó: eddig semmi nem történt az ügyben a bejelentésen kívül, áll a közleményben.

A fenti okokból a PDSZ a következőket követeli:

1

Mivel Magyarországon sokkal rosszabb a helyzet, mint Ausztriában: a teljes intézményrendszer azonnali zárását követeljük! 

2

A zárás alatt valósuljon meg az intézményi dolgozók beígért, államilag finanszírozott átfogó tesztelése. Intézménylátogatás csak negatív teszttel legyen lehetséges az újranyitás után is. 

3

A kormány ne hagyja magára a munkáltatókat és a munkavállalókat: vadászati kiállítás, olimpiai stadion, belgrádi vasút helyett segítse meg őket abból az uniós támogatásból, ami ezt a célt szolgálja!

4

A gyermekével a járvány alatt otthonmaradásra kényszerülő szülő is minősüljön keresőképtelennek, és a táppénze mellé részesüljön kiegészítő jövedelempótló támogatásban! 

AZ ÚJRANYITÁS UTÁN A JÁRVÁNYHELYZET TELJES IDŐTARTAMA ALATT:

5

A felsősök és a középiskolások digitális munkarend szerint tanuljanak, a normál munkarend csak az alsósok számára legyen lehetséges! A digitális oktatásban lemaradók számára szervezzenek digitális tanulócsoportokat az intézményi infrastruktúrát!

6

A nyitás után az óvodákban függesszék fel az intézménylátogatási kötelezettséget!

7

A nyitás után azoknak a szülőknek, akik meg tudják oldani a gyermekeik otthoni gondozását, az intézményvezetők ne tagadják meg, hanem automatikusan engedélyezzék a távolmaradást, igazolják a hiányzást! A minisztériumi rendelet ezt most is előírja, ha a szülő alapos indokkal támasztja alá a gyermek távolmaradását – a pandémiánál kevesebb alapos indokot lehet elképzelni!

A helyzet súlyosságára való tekintettel többször kértük a társszakszervezetet az együttműködésre, az együttes fellépésre, és kérjük ezt most is – hiszen nyilatkozataik alapján már egyértelmű, hogy a követeléseik az idő során úgy alakultak, hogy azok jórészt megegyeznek a PDSZ korábban megfogalmazott követeléseivel.

KategóriákMETÁL